Hoppa till sidans innehåll


Foto: Annemari Johansson Erik Kalander och Jonna Kässi.

28 ledare gick nya grundutbildningen för tränare

05 OKT 2019 20:06
I helgen utexaminerades 28 deltagare i idrottens nya grundutbildning för tränare, fyllda med ny kunskap och verktyg för att leda aktiva i alla åldrar.
  • Uppdaterad: 05 OKT 2019 20:06

Utbildningen, som genomfördes i Gällivare denna gång, är till för alla tränare. Det spelar ingen roll vilken idrott du är engagerad i eller om du tränar barn, ungdomar eller vuxna.

Gällivare SKs simtränare Jonna Kässi är nöjd över att hon och åtta andra simledare i klubben har fått möjlighet att gå utbildningen på hemmaplan.

- För mig har kursen blivit ett litet wow! Jag har fått lära mig att utmana simmaren, att involvera dem mer. Barnen får själva hitta på lekar och vara delaktig i att skapa träningar, säger Jonna insiktsfullt.

Utbildningen har genomförts i ett varierat lärande. Två fysiska träffar och däremellan webbaserat lärande och hemuppgifter.

- För mig passar upplägget väldigt bra. Jag har fått möjlighet att odla mina tankar i lugn och ro och låta ett frö börja växa. När jag får tänka själv då hittar jag svaren, säger Jonna och menar att just flexibiliteten att hitta olika lösningar är styrkan med utbildningen. Att allas frön växer, men växer på olika sätt.

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen?

- Det holistiska perspektivet. Att jag som tränare ska se till att utmana alla fyra delar hos idrottsutövarna under en träning. Det psykiska, sociala, fysiska och idrottsliga, säger Jonna.

Just mixen av deltagare från olika idrotter är något kursdeltagarna säger sig gilla. I gruppdiskussioner möts de och kan utbyta erfarenheter och tankar med andra, från olika perspektiv.

Erik Kalander är tränare för barn i längdskidor. I sitt tidigare arbete som distriktssköterska såg han dagligen bevis på hur värdefullt fysisk aktivitet är för hälsan.

- Som tränare vill jag ge barnen alla bokstäver i rörelsernas alfabet. Då ökar chansen att rörelse blir ett livslångt intresse, säger Erik och trycker på hur viktigt han tycker att rörelseglädje är.

Har utbildningen lett till några nya tankar?

- Absolut. Många. Vi behöver möta deltagarna på rätt nivå och låta barnen få vara med och bestämma. Musik är ett sätt att stärka gruppkänslan och sprida glädje. Även om vi är utomhus på träningarna kan man kan ha en telefon i ryggsäcken och låta barnen få avgöra vilken musik som ska streamas under uppvärmningen, säger Erik.

- Jag skulle också vilja att vi i tränargruppen har regelbundna avstämningar. Att vi träffas en stund innan varje träning och stämmer av vad som är på gång och utvärderar förra träningen, säger Erik.

Erik ser också möjligheter till kontinuerlig ledarutveckling i sin klubb, Gällivare SK. Föreningen har många olika idrotter på programmet. Visionen inför framtiden är tydlig.

- Tänk om alla ledare, oavsett idrott, regelbundet skulle ha gemensamma träffar för att utbyta kunskaper och erfarenheter. Det är lätt att bli blind på sin egen idrott. I klubben finns gott om yrkesgrupper som i och med sin profession skulle kunna hålla i kortare utbildningar i exempelvis sportskador, kost, bemötande, pedagogik med mera.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link