Hoppa till sidans innehåll


Förebygg kränkningar och trakasserier

09 JAN 2013 13:38
Hur skapar vi en trygg miljö i föreningen där ingen blir utsatt för kränkningar eller övergrepp? Den frågan behöver alla inom idrotten ställa sig. Upptäcker man ett oacceptabelt beteende är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera. Ta hjälp av stödmaterialet "Att skapa tygga idrottsmiljöer" för att dra upp riktlinjerna i din förening.
  • Skapad: 09 JAN 2013 13:38

Ladda ner stödmaterialet ”Trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar” (pdf)

- Vet alla vad som gäller blir allt mycket enklare, säger Jako Boudin som arbetar som utbildningskonsulent och är ansvarig för barn- och ungdomsfrågor på SISU Idrottsutbildarna och Norrbottens Idrottsförbund.

Föreningen kan antingen arbeta själv med materialet eller tillsammans med en en konsulent från SISU Idrottsutbildarna.

- Vill man få hjälp att komma igång i diskussionerna kan vi på SISU Idrottsutbildarna hjälpa till. En utomstående processledare brukar vara uppskattad, säger Jakob.

En förening har mycket att vinna på att skapa strukturer och bra rutiner. Alla slags kränkningar och övergrepp ska vara oacceptabla.

- Det är inte bara vuxna som behöver diskutera hur man ska bete sig mot varandra. Vi har många bra diskussionsmaterial som riktar sig till våra aktiva barn och ungdomar också. Det är ju inte ovanligt att barn kränker barn.

- Tyvärr kan man inte förebygga alla händelser. Ett bra komplement är en krishateringsplan som man kan stödja sig mot när det blåser hårt, rekommenderar Jakob.

Kontakta oss om ni är intresserade av att använda stödmaterialet "Att skapa trygga idrottsmiljöer" i föreningen.

Skribent: Annemari Johansson

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link