Hoppa till sidans innehåll


Luleå Kajakklubbs styrelse på offensiven

21 OKT 2019 15:55
Med viljan att utveckla föreningsarbetet deltog några av Luleå Kajakklubbs styrelseledamöter i utbildningen Offensivare styrelsearbete under Norrbottens Idrottsforum.
  • Skapad: 21 OKT 2019 15:55

Mikael Blom och Maria Bergstedt Engman arbetar båda i Luleå Kajakklubbs styrelse. De är båda relativt nya i klubben och i styrelserollen. De går utbildningen tillsammans med två andra i styrelsen, på rekommendation av en styrelsekamrat som tidigare genomgått utbildningen.

Luleå Kajakklubb är sedan lång tid tillbaka en välkänd och respekterad plantskola för svensk kanotidrott, både vad gäller fostran av framgångsrika kanotister och ledare. I grunden finns en tro på att alla, oavsett ålder, ska lära sig att ta eget ansvar.

- Jag slogs direkt av att barnen fostras in i en anda av att klara sig själva. Föräldrarna ska finnas där, men i bakgrunden, säger Maria Bergstedt Engman när hon berättar om upplevelsen av första tiden i klubben.

- Allas lika värde går som en röd tråd genom verksamheten. Stor och liten hjälps åt att packa kajaksläpet inför resor till tävlingar. Sen bor alla tillsammans på hårt underlag. Unga barn och äldre ungdomar med drömmar om framtiden sover jämte förebilderna och VM-paddlarna Henrik Strand och Joel Elenius. I det finns ett värde som är svårt att beskriva, säger Maria.

Utbildningen Offensivare styrelsearbete har gett Mikael och Maria tankar kring hur Luleå Kajakklubbs styrelse via beslut och prioriteringar kan göra föreningen ännu bättre och modernare. Tesen är – ju fler medlemmar, desto fler potentiella ideella krafter.

- Vi behöver bli bättre på att kommunicera med våra medlemmar. Att synliggöra mervärdet. Vad man får förutom att ens barn får paddla, säger Mikael Blom.

Duon ser ett förstärkt arbete med sociala medier som en möjlighet att nå ut bett till klubbmedlemmarna, till allmänheten och för att interagera med andra klubbar. Ett skyltfönster utåt som visar vad klubben erbjuder, gör och står för.

- Vi skulle kunna ta vara på allmänhetens intresse för paddling genom att erbjuda kajakutbildningar, istället för att lämna över utrymmet till kommersiella aktörer. Det är en möjlighet att värva nya medlemmar in i klubbens gemenskap. Som en positiv bieffekt skulle det ge pengar in i klubbkassan.

- Sen har vi gruppen föräldrar till tidigare aktiva. Hur engagerar vi dem mer? De ska känna att det hör till klubben hela tiden, inte bara när vi behöver funktionärshjälp vid större arrangemang.

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link