Hoppa till sidans innehåll


Unga ledare på Newcomerutbildning

2019-10-21 11:09

I Luleå Cheer & Dance Team Club uppmuntras unga att tidigt ta på sig tränarrollen. Vi träffade tränarna Clara, Felice, Tindra och Julia som tillsammans med elva andra unga ledare deltog i Newcomerutbildningen under Norrbottens Idrottsforum i Luleå.
  • Uppdaterad: 21 OKT 2019 11:09

Newcomerutbildningen är till för den som vill ta sitt fösta utbildningssteg som tränare. Den ska ge unga i åldersspannet runt 12-18 år möjlighet att utveckla sina ledaregenskaper och dela erfarenheter med andra unga ledare inom olika idrotter.

Clara Holltrin, 12, Felice Johansson, 12, Tindra Westermark, 11 och Julia Forsström, 13 är redan tränare i Luleå Cheer & Dance Team. De leder barngrupper några gånger i veckan, utöver att de själva är aktiva i sporten.

Vi ställde vi några snabba frågor tjejerna.

Vad har ni tyckt om utbildningen?

- Jättebra, innan kursen trodde vi att vi skulle somna. Att det skulle vara långtråkigt. Men så har det verkligen inte varit, skrattar kvartetten och berättar i samma andetag att det varit lätt att hålla motivationen och koncentrationen uppe.

Vad har ni lärt er?

- Vi har lärt oss massor av användbara saker som gör oss till bättre tränare. Bland annat hur man kan prata om sammanhållning med laget och hur vi ska agera om det blir tjafs. Det är viktigt att vara trevlig, men man ska samtidigt inte ska vara rädd för att säga ifrån.

Hur kommer det sig att ni blev tränare?

- Vi blev tillfrågade av klubbens ordförande Karin Sjöblom. Hon ger alla som vill chansen att bli ledare. Vi svarade ja eftersom det verkade kul och utvecklande att lära ut en sport man tycker som.

Stöter ni på några problem med att vara ung ledare?

- Det går rätt bra faktiskt. Vi har vuxet stöd i bakgrunden om vi behöver och det känns som att barnens föräldrar tar oss på allvar. De hör av sig till oss om barnen inte kan komma till träningen.

Vad har Newcomerutbildningen gett er?

- Mycket nytt att tänka på. Vi har fått tips om hur vi kan hantera träningarna bättre och hur vi ska prata med våra aktiva, säger Clara, Felice, Tindra och Julia påtagligt nöjda och glada.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link