Hoppa till sidans innehåll


Foto: Helena Roos Värdefulltstämplad RCC-cup

Skäll inte på domaren. Se alla barn. Värdefulltstämpla arrangemanget.

17 FEB 2013 13:34
Vuxna är för resultatfokuserade. Det är inte bra för barnen. Långskatans IF Värdefulltstämplade RCC-cupen för att visa vad de står för. Se alla barn, belöna ansträngningen istället för resultatet och låt domaren döma. Det var budskapet till gästande ledare, publik och föräldrar.
  • Skapad: 17 FEB 2013 13:34

SISU Idrottsutbildarna erbjuder arrangörer av matcher och tävlingar att Värdefulltstämpla arrangemanget. Långskatans IF var en av de första att nappa på erbjudandet. Det föll sig naturligt. Föreningen hade precis avlutat en process där de hade arbetat med föreningens värdegrund.

Det gick snabbt och enkelt att göra en plan

- Vi fick hjälp av SISU att komma igång. En mindre grupp jobbade igenom ett utbildningsmaterial. Det var enkelt och gick rätt snabbt. Vi gjorde upp en plan för hur Värdefullt skulle spridas i föreningen, säger Åsa Borg som är ordförande i Långskatans IF.

Åsa Borg är nöjd med Värdefulltstämplingen

Föräldrarmöte med värdegrundsdiskussioner

I säsongsstarten bjöd föreningen in till ett stort föräldramöte med alla lag. Där berättade de om Värdefulltstämplingen. Det togs emot på ett positivt sätt, men också med funderingar om vad det innebär. Efter en inledande information delades ledare och föräldrar in lagvis för diskussioner. Till hjälp hade grupperna Värdefulltstämplingens utbildningsmaterial.

- Det blev ett naturligt sätt att prata om värdegrundsfrågor i föreningen. Med ledare, föräldrar och spelare.

Alla barn behöver bli sedda

Åsa Borg menar att vi vuxna behöver rannsaka oss själva. Vårt agerande skapar inte alltid en trygg och utvecklande miljö för barnen. Att vi ser resultat före individens ansträngning är inte ovanligt i stridens hetta. Alla barn behöver uppmuntran och uppmärksamhet. Med Värdefulltstämpligen vill föreningen bidra till en bättre idrott.

Marknadsförde Värdefulltstämpligen på flera sätt

- Redan i inbjudan gick vi ut med information om Värdefulltstämplingen. Vi delade ut små kort som vi fick av SISU Idrottsutbildarna, med tips om hur publiken förväntas agera. Vi fick affischer som vi satte upp. Och då och då gick speakern in med ett budskap.

Värdefullt publikkort

Värdefulltstämpligen gav stöd att agera

- Genom att vara tydliga får vi  ett sätt att angripa saker innan de händer. Det där beteendet är inte acceptabelt. Det hör inte hemma här. Vi har något att hänvisa till.

Under turneringen inträffade två väldigt tråkiga händelser med ledare som betedde sig illa mot domare. Föreningen upplever att arbetet med Värdefulltstämpligen gav dem styrka att återkoppla till de som utser domare.

Nästa år ska bli ännu bättre

- Till nästa år vill vi vidareutveckla oss. Vi planerar att starta turneringen med ett förebyggande ledarmöte. Där går vi igenom vilka förväntningar vi har på alla lag. Många domare är unga och under utbildning. De behöver allt stöd de kan få. Framför allt inte skäll och ifrågasättande. Det är domaren som dömer.

Glädje under RCC-cup

En annan idé är att låta matchvärdarna prata med alla spelare om vad det innebär att arrangemanget är Värdefulltstämplat. Det här året riktade sig budskapet mest till ledare, föräldrar och publik, men i framtiden ser föreningen även spelarna som en viktig grupp att jobba med. Rent spel och respekt för mot- och medspelare är viktiga ingredienser i arbetet att göra Svensk Idrott till världens bästa.

Media uppmärksammade cupen

- Ännu en positiv effekt var att Värdefulltstämpligen gjorde arrangemanget intressant för Piteå Tidningen. Det är inte så ofta vi får utrymme i media, men det här skapade ett mervärde, konstaterar Åsa Borg nöjt.

Läs artikeln i Piteåtidningen

Mer om att värdefulltstämpla ett arrangemang

Foton i artikeln är tagna av Helena Roos.

Skribent: Annemari Johansson

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link