Hoppa till sidans innehåll


Armécupen Värdefulltstämplad - tar upp kampen mot machokulturen!

05 JAN 2018 18:56
Hårda ord, fult spel, skrik på domaren och en publik som inte kan tygla sina känslor - det vill arrangören för Armécupen i Boden stävja när turneringen för 15-åringar spelas den 5-7 januari.
  • Uppdaterad: 11 JAN 2018 10:00

Boden Hockey satsar på ett förebyggande arbete mot den machokultur som ishockeyn förknippas med och har därför valt att Värdefulltstämpla cupen.  

Armécupen har en lång tradition. I år kommer 12 lag från Huddinge i söder till Kiruna i norr, samt från våra finska grannar Rovaniemi och Uleåborg. De 12 lagen spelar 38 matcher under tre dagar, 5-7 januari.

Nytt för i år är att cupen stämplas som ett "Värdefullt" arrangemang. Stämpeln är en slags kvalitetssäkring som idrottens studieförbund SISU Idrottsutbildarna delar ut till föreningar som ställer sig bakom idrottens värdegrund och aktivt arbetar för schyssta arrangemang.

I praktiken innebär det att Boden Hockey och Armécupen jobbar för rent spel både på och utanför planen. Ingen, varken spelare, domare eller någon annan, ska behöva utstå påhopp i någon form. Alla ska känna sig välkomna, känna tillhörighet och känna att man duger som den man är. Alla barn och unga har rätt till en trygg idrott – och det är vuxna som har ansvar för att säkerställa att idrotten är en plats för glädje och gemenskap.

- Hockeyn växer inte i antalet utövare. Vi behöver skicka signaler till vår omgivning att även om sporten är tuff och fysisk så är ett schysst uppträdande givet, säger Johan Sandström, general för Armécupen.

- Att Värdefulltstämpla arrangemanget är ett sätt för oss att visa att vi i Boden Hockey tar uppträdandet på och utanför isen på stort allvar. Det handlar om att jobba proaktivt med vilka signaler vi som vuxna skickar till våra ungdomar och domare.

-Vi informerar alla lag och gäster i hallen om vad "Värdefullt" innebär och varför vi gör det. Vi kommer att ha matchvärdar i hallarna under helgen som ska lyfta fram det positiva och stävja dåligt beteende.

Med Värdefullstämpeln vill Boden Hockey också sätta ljus på alla fantastiska prestationer som de aktiva utför varje match.

- Vi tycker att det är viktigt med en god stämning under matcherna där alla spelare blir sedda. Att publik och föräldrar peppar istället för att pressa och berömmer prestationer och försök, utan att de förknippas med det sportsliga resultatet, säger Johan.

Beslutet att aktivt jobba med värderingar under cupen har lönat sig på flera olika plan.

- När cupen gick ut med "Värdefullt" stämpeln så fick vi även en större sponsor som direkt hänvisade till stämpeln. Det var anledningen till att företaget hoppade på. Det är en ganska schysst signal, säger Johan Sandström.

- Vi ser "Värdefullt" som en process som inte stannar med en stämpel och en cup, utan något som kan få positiva ringar på vattnet till andra lag och arrangemang också, säger en glad, stolt och förväntansfull cupgeneral.

Lyssna på Sveriges Radio Norrbottens reportage från Armécupen:
Intervju med cupgeneranlen Johan Sandström och SISU Idrottsutbildarnas idrottskonsulent André Samuelsson.

Johan Sandström cupgeneral och André Samuellson, idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna

Foto: Ann-Christin Wallner Hoppe, Sverige Radio Norrbotten

Här kan du läsa mer om hur din förening kan Värdefulltstämpla ett arrangemang.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link