Hoppa till sidans innehåll

Anmäl er till ÅFT: Nytt, bra och nyttigt för barn- och ungdomsledare

07 MAR 2014 10:00
Med ett stort engagemang av både ledare och deltagare gick startskottet för årets nyhet; ”Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdomar”. Genom en inspirationskväll på Bosön gav våra kunniga föreläsare, Anja Näslund och Henrik Lannér, oss ett smakprov på hur utbildningen kommer att se ut.
  • Skapad: 07 MAR 2014 10:00

ÅFT1

Fokus på utbildningen ligger på hur viktigt det är att anpassa träningen efter den biologiska åldern och inte den kronologiska. Till exempel kan ett barn som är tio år ha en biologisk ålder på allt från 7 - 12 år. Detta medför att ledaren kan behöva anpassa träningen i flera grupper, eftersom man är mottaglig för olika saker innan, i eller efter puberteten. 

Anmäl dig till utbildningen 19 mars här.

En av deltagarna, Malin de Besche, är tränare för flickor 00-01 i KFUM Haga och deltog för att veta om hon tränar sina tjejer på rätt sätt.
- Jag läser mycket då jag är medlem i Idrottsbokhandeln och har därför en del förkunskaper om träning. Så kvällen innehöll en del bekräftelse, men den stora vinsten var att man fick svar på varför kroppen fungerar på det ena eller det andra sättet. Så mina "så här är det" fick en hel del "därför att", förklarar Malin.

Teori vs praktik – en svettig blandning
Utbildningen är upplagd så att teori varvas med praktik, flera av deltagarna fick nog en och annan svettdroppe i pannan. Alla kursdeltagarna fick i uppgift att ta med sig ett redskap från sin idrott så de kunde applicera övningarna i sin egen hemmiljö. 

- Det var perfekt att göra övningarna på riktigt. Då vet man när det jobbiga kommer, berättar Malin. När man gör nya övningar för första gången är det annars svårt att veta gruppens begränsningar, beroende på övningens svårighetsgrad. Nu är jag mer insatt, fortsätter Malin.

Passar alla idrotter
Utbildningen passar barn- och ungdomsledare oberoende idrott. På introduktionskvällen var många olika idrotter representerade, allt från sommar- till vintersport som individuella idrotter till lagidrotter. SISU Idrottsutbildarna Stockholm arrrangerar ett flertal introduktionskvällar i ämnet samt hela utbildningen som sträcker sig över två dagar. På vår hemsida kan du hitta information om utbildningen eller så kan du kontakta vår kursansvariga Sandra Ohlson.

- Det är viktigt att tänka på att träning är träning, oavsett idrott. Det är bra att inte snöa in sig på sin egen idrott, tycker Malin som avslutar med att hon gärna även anmäler sig till hela utbildningen.

ÅFT3
Malin de Besche (stående) övar pratktiska övningar.

ÅFT2

Skribent: Katrin Söderberg

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...