Hoppa till sidans innehåll

Besök hos en av Sveriges häftigaste basketförening

21 MAJ 2012 16:54
Vad tänker du när du hör ordet Fryshuset? Min erfarenhet säger att väldigt många har en uppfattning om Fryshuset i Stockholm. Jag, en Bosöelev som inte ens kommer från Stockholm, har hört talas om Fryshuset sen jag var liten men aldrig varit där och har inte heller någon riktig koll på vad som är så speciellt där. En sak står klart; Fryshuset berör.
  • Skapad: 21 MAJ 2012 16:54

fryshuset
Andreas Karlsson praktikant SISU Idrottsutbildarna Stockholm, Kicki Öman Fryshuset, Sara Bruce KFUM Tyresö Basket och Olle Härdne praktikant SISU Idrottsutbildarna Stockholm.

 

Därför var det med stor förväntan som jag tillsammans med Andreas Karlsson, båda praktikanter på SISU Idrottsutbildarna Stockholm, denna dag fått i uppdrag att följa med föreningskonsulent Håkan ”Krallan” Nilsson på ett annorlunda föreningsbesök. Föreningen har länge samarbetat med SISU och är en förebild när det gäller viljan att lära, utveckla och testa nya metoder. Vi är idag på Fryshuset Basket.

Fryshuset rymmer så oerhört många olika verksamheter där basket är en utav dem. För att få bättre insikt i föreningen möter vi Kicki Öman, verksamhetsansvarig för ungdomsbasketen på Fryshuset.

Kicki berättar att Fryshuset Basket har sex samverkansklubbar; KFUM Söder Basket, KFUM Botkyrka Basket, KFUM Haninge Basket, KFUM Huddinge Basket, KFUM Tyresö Basket och JKS Basket. Det betyder att de tillsammans med sina samverkansföreningar har en av distriktets största basketverksamheter. Sammanlagt finns det mer än 100 lag i seriespel. Till Fryshuset kommer också många ungdomar för att hänga och spela spontanbasket på eftermiddagar, kvällar och helger.
– För oss är alla viktiga, vi ser mer än bara basketspelaren. Många som spelat här får en speciell relation till Fryshuset och blir senare tränare och ledare. Det betyder mycket för oss, berättar Kicki.

Samarbete med SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Sedan ett antal år tillbaka samverkar Fryshuset Basket och SISU Idrottsutbildarna Stockholm på många olika sätt. För att stärka och utveckla ledare och spelare har man arbetat fram en tydlig utbildningsidé.  Man använder lärgruppsarbete som ett enkelt och bra sätt att skapa delaktighet och höja kunskapen i föreningarnas olika lag. Lärgruppsarbetet består i huvudsak av fyra planerade ämnesområden; arrangemang, föreningsutveckling, idrottskunskap samt ledar- och tränarskap.

Fryshuset Basket har också sett fördelarna av att använda andra verksamhetsformer som SISU Idrottsutbildarna Stockholm bedriver. Genom åren har många medlemmar utbildat sig genom olika utbildnignar, föreläsningar och kulturevenemang.

För att stärka personalens kunskaper har även personalen i Fryshusets samverkansklubbar passat på att använda SISU Idrottsutbildarna genom teamutbildning, datautbildning och IdrottOnline utbildningar.

Fryshuset Basket och deras samverkansföreningar redovisar all sin folkbildning i IdrottOnline genom utbildningsmodulen. Det har blivit ett mycket bra administrativt verktyg för att hålla ordning på den stora internutbildning som sker tillsammans med SISU idrottsutbildarna Stockholm.

De är tillsammans med sina samverkansföreningar även aktiva i Stockholm Basketdistriktsförbunds stora satsning ”Jag Ställer Upp”. Det är en satsning på värdegrunds frågor där visionen är att ge Stockholms Basketdistrikt en gemensam värdegrund. Förbundet och SISU Idrottsutbildarna Stockholm har genom projektet ett nära samarbete.

Vi bidrar till att forma trygga människor
Det är fantastiskt att se hur folk från hela världen samlas under ett tak, utbyter erfarenheter, utvecklas tillsammans och bygger en kultur och atmosfär som är attraktiv för alla.
– Respekt för varandras olikheter och en ständig dialog är en nyckel, vi är ju alla svenskar, säger Kicki, som själv är halvgrek.

På frågan om Fryshuset Basket har fostrat många ligaspelare blir svaret glasklart.
– Vi har alltid mängder av både killar och tjejer som tar klivet upp i ligan och sedan vidare som proffs. Men vissa som är duktiga spelare väljer efter tonåren att satsa på skolan, tar ledaruppdrag eller byter inriktning helt. Vi är lika stolta oavsett vad de väljer. Vi vill bidra till att forma trygga människor som vågar och tror på sig själva. Det är viktigt att ungdomar idag har goda förebilder som visar exempel att följa, berättar Kicki inspirerande.

Det finns massor av positivt att säga om Fryshuset och dess verksamhet. Det är lätt att slukas in i atmosfären som råder och smittas av glöden som ledarna här har.  Som sagt var; Fryshuset berör.  
 
//Olle Härdne
(till vardags student på Idrottskonsulentlinjen på Bosön, nu praktikant på SISU Idrottsutbildarna Stockholm)

Skribent: Katrin Söderberg

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...