Hoppa till sidans innehåll

Enskede IK vill satsa på de yngre och vänta på bildandet av förstalagen

04 FEB 2014 13:00
Från att ha satsat på de äldre lagen och haft förstalagsverksamhet från 12 års ålder vill Enskede IK rikta fokus på de yngsta spelarna. En arbetsgrupp föreslår att föreningen väntar med förstalag till 15 och 16 års ålder. – Min uppfattning är att det har varit för mycket fokus på förstalagen. Vi är en förening för barn och ungdomar som vill spela fotboll, säger Freja Andersson, kommunikationsansvarig för Enskede IK.
  • Skapad: 04 FEB 2014 13:00

Med över 136 barn- och ungdomslag samt nästan 2 000 medlemmar är Enskede IK en av Stockholms fem största fotbollsföreningar. Tidigare har föreningen valt att ha ett förstalag, där man samlat de för tillfället bästa spelarna, från tolv års ålder.

– Tanken är att vi ska behålla breddlagen fram till tjejerna fyller 15 år och killarna 16 år. Det är baserat på forskning om att barnen ska få växa färdigt och komma in i puberteten så att det inte blir orättvist. Vi kommer att fokusera på utveckling av alla spelare.

Freja Andersson har varit en av de ansvariga för en arbetsgrupp som sett över hur man kan förändra verksamheten. Tanken är att verksamheten ska utgå ifrån den senaste forskningen om idrott och utveckling, samt om barn- och ungdomars psykiska och fysiska utveckling.

Delbetänkandet blev färdigt den 20 december (kan läsas i sin helhet här) och har presenterats för styrelsen.
– Styrelsen ser fram emot slutrapporten som kommer ligga till grund för beslut om vår framtida verksamhetsinriktning. Det slutgiltiga beslutet tar vi i mitten på mars, säger Martin Månsson, ordförande i Enskede IK.

Nu pågår arbetet för att ta fram en handlingsplan och se över hur det ska implementeras i föreningen.

– Hittills har det varit ett väldigt positivt mottagande. Problemet ligger inte i värderingen utan att alla i föreningen ska dra åt samma håll, säger Freja Andersson.

Förhoppningen är att barnen som är födda 2003 och senare - kommer redan från att seriespelet kör i gång i vår – inte att ha ett förstalag som de annars hade haft enligt den gamla modellen.
– Spelarna kommer vara indelade i olika träningsgrupper baserat på var de bor. Om man vill träna mer ska det erbjudas rotationsträning där man kan träna med andra lag eller i vissa fall med de som är äldre.

Freja1
Freja Andersson

Martin Månsson ser fram emot hur man kan förändra dagens inriktning. Så att man kan att behålla basgruppen längre i föreningen.
– Enskede IK måste utveckla sin verksamhet så vi blir Sveriges största ”kvartersklubb”. Vi vill skapa närhet, delaktighet och en känsla som en kvartersklubb har. Vi ska basera vår verksamhet på modern forskning. Den visar klart och tydligt att även om man är en talang i dag behöver man inte vara det om fem år, säger Martin Månsson och fortsätter:
– Vi ska ha bredden och nivån som en storklubb kan ha genom många aktiva medlemmar. Skapar vi detta blir vi en attraktiv förening för andra klubbar och en naturlig del i närområdets sociala, kulturella och näringsliv.

Kommer ni ha kvar ett förstalag som spelar matcher?
– Tanken är att man ska ha ett lag för de som är bäst för tillfället. Men det är ett lag som bara existerar när det är match och där man hela tiden byter spelare, säger Freja Andersson och fortsätter:

– Laget är enbart ett samarbete mellan samtliga träningsgrupper inom samma åldersgrupp, dels för att ge dem som kommit lite längre mer utmaning och dels för att spelarna i åldersgruppen ska lära känna varandra. Det ska finnas så många lag per åldersgrupp att man alltid ska kunna spela med dem som är på samma nivå.

Trots att forskning visar att tidig toppning hämmar utveckling av talanger är det fortfarande många föreningar som i tidig ålder har förstalag.
– Jag tror att det är att idrott handlar om att vinna. Att det blir viktigt att vinna för vuxna och ledare och att det likställs med bra verksamhet.

Genom att göra den här kursändringen hoppas Enskede IK att andra föreningar hakar på och att förändringen ska få fler barn att utvecklas och stanna inom idrotten. Det kommer vara mycket fokus på utbildning för ledare och tränare.
– Vi hoppas att det här ska stärka engagemanget i föreningen och ge möjlighet för fler att bli så bra som de kan. Som det sett ut nu har man satsat på de som för tillfället är bäst medan övriga spelare och tränare inte fått samma stöd. Det kan ha släckt många drömmar.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...