Hoppa till sidans innehåll

Nu blir det enklare med föreningskunskap "Trotjänare mer sällsynta"

20 JUL 2013 14:30
Fler personer engagerar sig ideellt i föreningar i dag men under en kortare tidsperiod. Det gör att behovet att utbilda sig i föreningskunskap är stort i många föreningar. – Trotjänarna som var med i en förening under lång tid är mer sällsynta i dag. Kompetensen försvinner varje gång en viktig person lämnar sitt uppdrag. Därför är behovet av föreningskunskap stort, säger Kristoffer Berg kontaktperson för idrottens föreningslära på SISU idrottsutbildarna Stockholm.
  • Skapad: 20 JUL 2013 14:30

När en viktig styrelsemedlem eller medlem ur en förening försvinner tar den med sig en massa kompetens. Ofta får det konsekvenser för verksamheten.

– I dag, jämfört med 70 och 80-talet, är folk engagerade i kortare perioder, säger Kristoffer Berg.

Sedan en tid tillbaka finns grundutbildningen i föreningskunskap som en webbutbildning via SISU Idrottsutbildarna.

– I utbildningen går man igenom viktiga fundamentala delar som vad en förening är. Varför man har ett årsmöte för en medlemsstyrd organisation och hur stadgarna styr verksamheten samt varför föreningen ska arbeta på ett specifikt sätt.

För vissa kan dessa frågor kännas givna. Varför ska man gå den här utbildningen?

– I vissa föreningar finns inte de enklaste grundkunskaperna. Många blir tvingade att starta om verksamheten när viktiga personer försvinner om kunskapen är knuten till dem som försvinner.

Kan du ge exempel på vad som kan försvinna?

– Exempelvis: vad är uppdraget och verksamhetsidén? Om man inte vet vad det är spelar det ingen roll vad man gör inom verksamheten, då har man inte den naturliga silen, som säger: det här ska vi jobba med och det här ska vi inte jobba med, säger Kristoffer Berg och fortsätter:

– Det kan innebära att man gör massor med saker som inte främjar verksamheten. Om man gör rätt saker och lägger resurserna på dem ökar chanserna för att allt inom föreningen blir bättre. Med allt från värdegrund till organisationsfrågor.

Att inte göra rätt saker kan medföra stora ekonomiska konsekvenser för en förening som inte uppfyller kraven för vad ideell verksamhet är.

– Som exempelvis vilka rutiner som gäller före och när årsmötet är. Eller att arbetat centreras runt en ”stark person”. Det kan verka banalt. Men om det försvinner personer som vet vad en ideell förening är och ersätts med noviser kommer det bli problem i kontakten med medlemmar och framförallt förenings utveckling, säger Kristoffer Berg.

Eftersom SISU Idrottsutbildarna sett att det finns ett problem med avsaknaden av föreningskunskap är målet att göra utbildningarna enklare och material mer lättillgängligt. Ett första steg är webbutbildningen. Från 2014 är tanken att det ska bli ännu enklare och mer pedagogiskt att lära sig föreningskunskap.

– Nu finns det fler verktyg för föreningarna och enkla webbutbildningar som de enkelt kan göra på kansliet eller hemma. Man kan även ta kontakt med sin idrotts föreningsutvecklare som kan komma ut till föreningen, säger Kristoffer Berg.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...