Hoppa till sidans innehåll
Nyhetsbild trygga miljöer

Nytt stödmaterial ska ge tryggare idrott för barn och ungdomar

30 MAJ 2012 08:00
Ingen ska behöva utsättas för kränkningar eller övergrepp inom idrotten. Men när en förening upptäcker oacceptabelt beteende är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera. Nu lanserar SISU Idrottsutbildarna ett nytt stödmaterial för att säkerställa att alla ska känna sig trygg i sin idrott. Samtidigt utreder regeringen möjligheten för ideella ledare att begära ut begränsade registerutdrag.
  • Skapad: 30 MAJ 2012 08:00

9 av 10 barn och ungdomar är någon gång medlem i en idrottsförening under sin uppväxt och för de allra festa är föreningen en positiv miljö där de får göra det de gillar mest tillsammans med kompisarna. För en del barn och ungdomar är föreningen också en frizon. Men tyvärr förekommer både kränkningar och övergrepp som är oacceptabla inom idrotten.

- Det bästa sättet att förebygga kränkningar och övergrepp är att föreningen har dialog om de här frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet. Samtidigt är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera om det oacceptabla inträffar och det ska stödmaterialet som SISU Idrottsutbildarna har tagit fram hjälpa föreningen med, säger Pia Zätterström ordförande i SISU Idrottsutbildarna.

Föreningen kan antingen arbeta själv med materialet eller tillsammans med en konsulent från SISU Idrottsutbildarna.

Ett förebyggande arbetet är viktig för att motverka kränkningar och övergrepp. Samtidigt finns personer som har benägenhet att begå sexuella övergrepp och att de söker sig till miljöer där de kan knyta kontakter med barn och ungdomar, bland andra idrotten. Idag har personal inom förskola, skola och skolbarnomsorg rätt att göra ett begränsat utdrag ur belastningsregistret som endast visar om en person begått vissa sexual- och våldsbrott.

Nu har regeringens utredare börjat titta på om även ideella idrottsledare som möter barn ska ha rätt att göra begränsade registerutdrag. Det ingår i utredningen ”Sveriges genomförande av direktiv om bekämpande av sexuella övergrepp mot barn, sexuell exploatering av barn och barnpornografi” som ska vara klar den 13 november 2012.

- Möjligheten för idrottsledare att begära ut begränsade registerutdrag har Riksidrottsförbundet drivit sedan 2008. Det är mycket glädjande att regeringen har inkluderat frågan i utredningen. Vi menar att registerutdrag en jämkning av två viktiga principer - att skydda barnet och den personliga integriteten.

- Idag finns inget som hindrar idrottsföreningar från att kräva att ideella idrottsledare ska göra en registerkontroll. Men en egen frivillig registerkontroll innebär idag per automatik att samtliga brott redovisas, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet.

 

Här hittar du stödmaterialet Trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar

 

För mer information kontakta 

Anders Wahlström

SISU Idrottsutbildarna

08-699 62 29

Skribent: Michael Hansson Löfqvist

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...