Hoppa till sidans innehåll

Shanta IF vill göra skillnad i Rinkeby

29 JUL 2013 09:01
Shanta IF Basket vill göra skillnad i Rinkeby. Förutom att introducera fysiskt inaktiva invandrarkvinnor till idrotten med hjälp av SISU Idrottsutbildarna har man även ett samarbete med mödravårdscentralen. – På mödravårdscentralen sade man att de väntat i hundra år på det här samarbetet. Det är allt från rörelseglädje till matvanor, berättar Saleeban Mohamed, ordförande i Shanta IF.
  • Uppdaterad: 29 JUL 2013 15:43

Kärnan i verksamheten är dock tjejer och kvinnor med somalisk bakgrund som lirar basket ihop sedan 15 år tillbaka. Föreningen har 160 medlemmar fördelat på tio lag där merparten är flicklag.
– Vi växer hela tiden och är en svensk förening som är öppen för alla. Men majoriteten är somalier, säger Saleeban Mohamed.

Innan sommaren hade Shanta IF en ledarutbildning fördelat på fem dagar med SISU Idrottsutbildarna Stockholm. Utbildningen finansierades genom Stockholms stads idrottsbonus.  17 kvinnor och tre män med somalisk bakgrund deltog.
– Föreningen har försökt bryta isolering och låta somaliska tjejer och kvinnor idrotta. Det var en väldigt engagerad och vetgirig grupp, säger föreläsaren Ulf Claesson och fortsätter:
– Vi hade bra grupparbeten och alla var med till sista dagen då vi hade praktiskt ledarskap. Alla var nöjda och sade att förväntningarna minst sagt motsvarades.
Utbildningen varvade föreläsningar och grupparbeten. Den femte dagen hade man praktiskt ledarskap.
– När jag mötte gruppen av tjejer och kvinnor kändes det som ett lyft. Det var väldigt roligt och en av de största utmaningarna jag haft under mina år som föreläsare. Föreningen känns som en oerhört positiv kraft i området.

Saleeban Mohamed:
– Syftet med att söka idrottsbonus var att nå ut till fler invandrarkvinnor som är fysisk inaktiva och få dem att söka sig till föreningsidrotten. Det är viktigt att utbilda kvinnliga ledare för att bli en större förening. Det är svårt att rekrytera ledare och i synnerhet kvinnor, säger Saleeban Mohamed.

Att föreningen har som mål att vinna mer än bara basketmatcher understryks av Saleeban Mohameds vilja att göra en insats för folkhälsan.
– Vi försöker få tag på dem som är inaktiva. De flesta har inte någon vana vid rörelse från deras tidigare hemland. I Sverige är man inte lika aktiv ute på grund av klimatet och man äter mycket socker här. Rör man sig inte påverkar det hälsan negativt.
Håkan ”Krallan” Nilsson, föreningsutvecklare på SISU, har jobbat med föreningen i tre år:
– Shanta är en liten förening som ger ett mervärde i södra Järva där många inte har en grundkunskap om det svenska föreningslivet. De behöver allt stöd de kan få. Tillsammans har vi skapat en utveckling för individen och föreningen.

Samarbetet med SISU Idrottsutbildarna Stockholm har betytt mycket för klubben.
– Det betyder allt. Utan SISU finns inte Shanta. Vi får hjälp med allt från föreläsningar till att jobba tillsammans för att utveckla föreningen, säger Saleeban Mohamed.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...