Hoppa till sidans innehåll

Stefan Bessman invald i Riksidrottsstyrelsen

27 MAJ 2013 10:01
Stefan Bessman, styrelseledamot i Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm, blev invald i Riksidrottsstyrelsen i helgen. – Det var tydligt från specialförbunden och valberedningen att man ville förstärka den juridiska kompetensen, säger Stefan Bessman som sedan 1998 är delägare på Baker & McKenzie Advokatbyrå.
  • Skapad: 27 MAJ 2013 10:01

Förutom den juridiska kompetensen har Stefan Bessman tävlat på SM-nivå i alpin skidåkning och bågskytte och är i dag även ordförande i Stockholms skidförbund. Han ser fram emot sitt nya uppdrag.
– Jag har suttit som SDF-ordförande i åtta år. Men nu är det första gången det finns verklig möjlighet att vara med och påverka på högre nivå och på ett bredare plan.

Sedan 2011 sitter han även med i Stockholms Idrottsförbunds styrelse – som är RF:s regionala organisation. Här finns cirka 25 procent av landets föreningar.
– Det blir kanske inte så stor skillnad i Riksidrottsstyrelsen. Det handlar delvis om andra aktörer som man verkar mot och i vissa avseenden är det lite närmare till beslutsfattarna.

Att valberedningen ville ha in mer juridisk kompetens i Riksidrottsstyrelsen berodde delvis på behovet av att möta det ökade trycket från myndigheter och domstolar, som ibland verkar ha svårt att se skillnad på idrott och näringsliv.
– Vi måste självklart rätta oss efter de spelregler som finns i dag men kanske också fundera på varför vi inom idrotten så ofta och gärna vill röra oss med begrepp som påminner om näringslivets och hur omvärlden uppfattar oss när vi gör det.
– Idrotten måste vara trovärdig när den lyfter fram argument som ska kunna övertyga de som fattar beslut om att idrottens intressen och villkor är speciella och att de ska sättas främst.

Att det är en folkrörelse?
– Ja, det är ett av de argument vi måste värna om och inte tappa bort. Vill vi ha en skyddad zon för idrotten så måste idrotten bestämma sig hur den vill bli framställd och vad den står för, med fokus på idrottens värdegrunder.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...