Hoppa till sidans innehåll

Stockholms handbollen på väg mot himlen med start under Eken Cup

13 JUN 2014 10:06
Under fyra dagar, med start på lördag, spelas världens största handbollsturnering på gräs i Stockholm, Eken Cup. En cup som i år tillsammans med Stockholms Handbollförbund, SISU Idrottsutbildarna Stockholm, Stockholms Idrottsförbund, Utbildningsradion, Rädda Barnen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tydligt tar ställning för en bättre barn och ungdomsidrott.
  • Skapad: 13 JUN 2014 10:06

- Vi har som alla andra inom idrotten sett en negativ trend gällande barns idrottsmiljö. Att det blir allt vanligare med toppning, kränkande behandling, gnäll på domare och arga föräldrar och ledare. Vi kände att ensamma kunde vi inte vända på pendeln men tillsammans med Stockholms Handbollförbund, SISU Idrottsutbildarna Stockholm, Stockholms Idrottsförbund, Utbildningsradion och Rädda Barnen hoppas vi i alla fall kunna starta en diskussion om hur framtidens barn och ungdomsidrott ska vara, säger Jan-Erik Friberg som är cupansvarig för Eken Cup.

Stockholm Handbollförbund är initiativtagare till en minimässa på cupområdet med SISU Idrottsutbildarna Stockholm, Stockholms Idrottsförbund, Utbildningsradion, Rädda Barnen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Tanken är att det ska vara en aktiv utställning där spelare, ledare, domare och föräldrar ska ge sin bild av handbollens ”himmel och helvete”. För att skapa underlag för det fortsatta arbetet med att utveckla handbollen i Stockholm.

- Detta ingår i förbundets nya strategi att vara mer ute i verksamheten. Genom att vi är på plats kan vi diskutera direkt med föreningsledare, domare, spelare och föräldrar. Dessutom hoppas vi att detta kommer leda till att fler föreningar kommer hoppa på vårt värdegrundsarbete trygga handbollsföreningar till hösten vilket kommer bidra till att klimatet i hallarna blir ännu bättre, säger Anna Lindblad, utbildningsansvarig på Stockholms Handbollförbund.

Men det stannar inte vid en diskussion i ett tält, Eken cup tar ett helhetsgrepp och SISU Stockholm har varit med och stöttat. 
- Vi har t.ex. varit med och tagit fram en text som har skickats ut till alla lag inför turneringen där vi ger alla lag i uppgift att föra ett samtal under Eken cup 2014 hur de kan bidra till att göra Eken cup till en fantastisk arena för barn och ungdomshandboll, säger Håkan ”Krallan” Nilsson på SISU Idrottsutbildarna Stockholm.

Även miljön för domarna är något som arrangörerna för Eken Cup har fokuserat på att förbättra, de yngsta spelarna i cupen kommer få ett silikonband med texten ”Eken Cup Respect the referee” med sig hem. Dessutom kommer det finnas mentorer på plats för att stötta domarna. Skulle det ändå förekomma kränkningar under cupen kommer cupledning ta tag i det direkt.

- Eken Cup ska vara en "fredad zon" under fyra tävlingsdagar vilket betyder att ingen som deltar eller besöker vår turnering ska känna sig kränkt eller orättvis behandlad. Om detta kommer till vår kännedom tar vi kontakt med både den utsatte och den som utsatt personen ifråga. Det här har vi arbetat med under de två senaste årens turneringar, säger Eken Cups Sportchef Magnus Birath.

För mer information om Eken cup besök www.ekencup.se

Skribent: Katrin Söderberg

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...