Hoppa till sidans innehåll

Stockholmsidrottens Barn- och ungdomsforum: boka in 23-24 nov redan nu!

19 JUN 2013 09:58
Stockholmsidrottens Barn- och Ungdomsforum 23-24 november blir startskottet för att vi ska göra idrotten ännu mer på barns villkor. De 600 ledare och förtroendevalda som förväntas delta kommer att få konkreta tips att ta med sig hem till sina föreningar och jobba vidare med.
  • Skapad: 19 JUN 2013 09:58

– Vi vet att många inom idrottsrörelsen har ett engagemang för att få så många som möjligt att vara med så länge som möjligt. Men det finns frågor där vi alla inom Stockholmsidrotten behöver tänka till hur vi ska se till att idrott är på barns villkor, säger Milou Werth på Stockholms Idrottsförbund som är projektledare för Stockholmsidrottens Barn- och Ungdomsforum.

Varför gör vi det här?
– Tidig elitsatsning och barn som blir illa behandlade inom idrotten har blivit ett hett ämne. Inte minst i media där alla de större tidningarna har lyft frågan det senaste året. Statistik visar också att vi blir allt sämre på att behålla ungdomar högre upp i åldrarna och vi lockar färre barn att hitta sin idrott.
– Vi vill ta debatten om barn och ungdomars villkor inom idrotten tillsammans med föreningarna. Risken är annars att debatten och besluten tas av andra. Förra veckan beslutade exempelvis en kommun att dra in föreningsbidraget för att de ansåg att föreningen inte levde upp till barnkonventionen. 

Hur kan vi hjälpa föreningarna?
– Det är viktigt att vi inte bara för en dialog utan med kritiska ögon tittar på våra verksamheter och på vad vi behöver förändra och förbättra. Gör vi jobbet och ser till att våra verksamheter är bra för barn och ungdomar så blir det enkelt att motivera varför idrotten förtjänar ett samhällsstöd och varför föräldrar ska välja att låta sina barn vara med i föreningslivet.

Vad kommer hända under Barn- och Ungdomsforum?
– Vi kommer få veta mer om varför tidig uttagning och satsning inte fungerar eller ger de resultat vi vill ha och hur vi faktiskt kan göra för att utveckla idrottstalanger. Programmet innehåller föreläsningar om vilket typ av ledarskap som skapar motivation och ger större möjligheter för idrottare att prestera.

På plats finns flera experter som har tittat på vad som är bäst för idrottande barn och ungdomar. Och hur man ska agera som ledare och förtroendevalda så att barn och ungdomar får en chans att utvecklas på bästa sätt och motiveras till att stanna kvar längre i idrotten.
– Barn- och ungdomsforum 2013 kommer ge energi och motivation att åka tillbaka till verksamheten i sin förening. Som ledare kommer man få bekräftelse på att man gör rätt saker och kunskap om vad man kan förändra för att utveckla sitt ledarskap.
– Som förtroendevald kommer man få insikt om vilka områden föreningen har lyckats väl med och vad som blir viktigt att fortsätta förbättra.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...