Hoppa till sidans innehåll

Var fan är alla andra - ta chansen och var med på hbtq-kurs

26 SEP 2013 14:53
Var fan är alla andra frågade sig Anton Hysén, när han som första manliga fotbollsspelare i Sverige, kom ut som homosexuell. Så, var är dem? – Det finns en jargong inom idrotten där många inte vågat vara öppna med sin sexuella läggning. Det har gjort att en stor andel hbtq-personer lämnat idrotten i förtid, säger Gunilla Lindström, verksamhetsledare på SISU Idrottsutbildarna i Stockholm. Den 23 oktober håller SISU Idrottsutbildarna Stockholm sin första utbildning i hbtq-kunskap och normer.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2013 15:01

En rapport som kom ut i våras visar att det saknas kunskap runt hbtq-frågor inom föreningarna och att det gör att många slutar i förtid.

– För att du som individ ska prestera toppresultat måste du kunna vara dig själv. Det påverkar inte bara din prestation utan även hur du mår, säger Gunilla Lindström.

Enligt rapporten känner många ungdomar mellan 16 och 25 år rädsla och otrygghet i samband med sitt idrottsutövande. Gunilla Lindström talar även av egen erfarenhet.

– Jag har varit medveten om min homosexualitet sedan jag var 17 år. Jag har betett mig precis som många andra inom idrotten vittnat om. Jag har levt i homorelationer sedan den tiden vilket alla har vetat, men ingen har pratat om det. Jag har varit dålig på att ta ett eget ansvar och berätta. Förhoppningsvis är jag i dag en bättre förebild för unga idrottare, säger Gunilla Lindström.

I idrottsrörelsens idéprogram ”Idrotten vill” kan man läsa om allas rätt att vara med och vikten av en idrott som är trygg och öppen för alla. Tyvärr stämmer detta inte alltid med verkligheten. Det medför att många hbtq-personer väljer att sluta i förtid eller att inte söka sig till föreningslivet.  

SISUs nya utbildning i hbtq-frågor ger kunskaper och verktyg att möjliggöra ett bättre bemötande av alla inom idrotten oavsett sexualitet/kön. Utbildningen sker under en kväll.

Ta chansen och anmäl dig till hbtq-kursen.

– Det kommer även finnas möjlighet för tränare och ledare att ställa frågor. I dag saknas det mycket kunskap runt de här frågorna. Och det finns även en rädsla just på grund av kunskapsbristen, säger Gunilla Lindström.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Stockholm
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: +4686274000
E-post: info@stockholmsidrot...