Hoppa till sidans innehåll

Vi är idrottens eget studieförbund.

Vi utbildar, bildar och utvecklar svensk idrott

Foto: CARL SANDIN

För projektledare

  • Uppdaterad: 20 FEB 2018 14:17

Utveckla och testa nya idéer

Inom idrotten har det blivit vanligare att bedriva verksamhet helt eller delvis i projektform. Fördelen med att jobba i projekt är att få fokus på en viss fråga, att det avsätts resurser i form av tid, pengar, lokaler, material samt personella resurser. Det kan ge möjlighet att samarbeta med andra organisationer som man kanske inte gör i vanliga fall. Projekt handlar om att utveckla och testa nya idéer och det ger ny energi till organisationen.

Hur en idé till ett projekt kommer till varierar från gång till gång. Det kan vara någon som uttrycker en önskan om att få testa något, lösa ett problem eller utveckla/förändra något i organisationen eller verksamheten.

Projekt har

  • ett avgränsat mål
  • bedrivs under en viss tid
  • bedrivs med bestämda resurser
  • genomförs i särskilda arbetsformer
  • har en beställare eller uppdragsgivare

En viktig faktor för att nå projektmålen

En av de faktorer som har visat sig vara viktig för att projekt ska lyckas och för att projektmålen ska nås, är att den ansvarige projektledaren har någon form av utbildning inom projektledning. Du som tar på dig rollen som projektledare har många möjligheter att kompetensutveckla dig både innan projektet startar och under tiden som projektet pågår.

Projektledarens roll

Du är kanske bra på att inspirera andra, att övertyga styrelsen om att projektet är nödvändigt och skapa den uppmärksamhet kring frågan som krävs. Men kanske brinner du då inte lika mycket för att strukturera scheman för ansvarsfördelning i projektgruppen, eller att ha koll på hur ni egentligen ligger till med budgeten. Mångsidigheten i projektledarens roll erbjuder tillfällen att träna upp sidor hos dig själv som kanske inte hör till de starkare. En projektledare som är medveten om sina svaga sidor ser till att knyta till sig kompetenser i projektet som blir ett stöd . Personerna blir ett stöd till dig, som både projektet och du själv stöttas av!

SISU idrottsutbildarna har verktygen

SISU idrottsutbildarna har tagit fram en bok, en verktygslåda med metoder och utbildningar som är anpassade för idrottens behov för att underlätta för föreningen, distriktet och förbundet som vill arbeta i projekt.

Projektledarutbildning - fyra nivåer

Metoder och verktyg

Kontakt

 
Kristoffer Berg
Process- och projektledare
SISU Idrottsutbildarna
08-699 61 66

Aktuella projektledarutbildningar

Material

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link