Hoppa till sidans innehåll

Nya råd från 14 december

09 DEC 2020 21:43
Åkare födda 2004 och tidigare får börja träna igen MEN det är av yttersta vikt att följa råden för att förhindra smittspridning.
  • Skapad: 09 DEC 2020 21:43

Måndagen den 14 december kommer nya nationella allmänna råd att träda i kraft för att förhindra smitta av covid-19. För idrottsrörelsen gäller då bland annat att även personer födda 2004 och tidigare får tillåtelse att träna om man följer de råd som formulerats för att minimera smittspridningen. Om det kan ni läsa mer i nyhetstexten här nedan.

Träning på smittsäkert sätt tillåts för alla

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade idag föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december. Träning under smittsäkra former och om möjligt utomhus tillåts nu även för de som är 16 år och äldre.

De nya nationella allmänna råden ersätter de lokala allmänna råden.

– Det är en glädjande förändring av råden som betyder mycket för alla som nu inte haft möjlighet att träna med sina kompisar och få den draghjälp till gemensamma aktiviteter som så ofta behövs för att hålla kvar intresset och inte fastna i stillasittande hemma. Riksidrottsförbundet har fört en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och framfört dessa förslag. Vi ges nu alla ett ansvar att genomföra träningarna strikt utifrån råd så vi kan fortsätta hålla igång, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet och fortsätter:

– Men idrottsrörelsen behöver också beslut för att de som tränar självständigt med olika motionslopp och tävlingar som mål under 2021 ska kunna hålla uppe sin motivation. Här behövs beslut om undantag för att genomföra loppen framåt våren och sommaren 2021 – coronaanpassat och utan trängsel. Med besked nu kan loppen behålla sina organisationer och arbeta med tydligt mål att loppen ska genomföras och samtidigt ge hopp, inspiration och mål för miljoner motionärer.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och nationella allmänna råd gäller i hela landet från den 14 december och tills vidare. Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:

  1. håller avstånd till varandra,
  2. inte delar utrustning med varandra,
  3. när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
  4. undviker gemensamma omklädningsrum,
  5. reser till och från aktiviteten individuellt,
  6. utför aktiviteten i mindre grupper.

Personer som är födda 2004 eller tidigare bör förutom ovanstående även avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar.

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd som gäller från den 14 december får barn födda 2005 och senare fortsatt träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar.

 

Har du frågor som gäller corona, de allmänna nationella råden och idrott kan du:


Läsa mer på RF:s sida Coronaviruset och idrottsrörelsen

Hitta svaren på de vanligaste frågorna på RF:s Frågor-och-svar-sida

 

 


E-post: Adressen Gömd

sponsorhuset

Postadress:
SK Gavleskäret - Konståkning
Testebovägen 1
80251 Gävle

Besöksadress:
Te
80251 Gävle

Kontakt:
Tel: 0703688185
E-post: This is a mailto link...

Se all info