Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Skridskor
När det blir dags att köpa de första konståkningsskridskorna bör skridskon vara 1-1,5 cm större än foten. För de som åkt ett par år räcker det att skridskon är 1 cm större än foten. De vanligaste sorterna är Edea, Wifa, Graf, Jackson och Risport. Det finns både smala och breda modeller. Använd gärna skridskoöverdrag på skridskorna, så slipper skon få massa repor och märken och det är lättare att sälja dem när de blir för för små.

 

Skenor
På nybörjarskridskorna får man med en skena när man köper skridskor. Allt eftersom åkaren klarar av svårare hopp, steg och piruetter krävs både hårdare skor och bättre skenor.Det finns skenor för alla typer av åkare och i många prisklasser. Var noga med att torka skenorna torra efter varje träningspass och trä på mjuka skydd på skenorna. Plastskydden används bara när man går till och från isen, inte vid förvaring. Skenorna bör slipas några gånger per termin. 

När man går från skridskoskolan till en konståkningsgrupp är det viktigt att ha bra skridskor. Skridskor från Stadium, Intersport etc.  fungerar jättebra i skridskoskolan men när de börjar i en konståkningsgrupp är det viktigt att ha stabila skridskor som ger bra stöd till vristerna då de utför hopp, samt att de inte ska skada sig eller få snedställning i skridskorna.

Vi rekommenderar kvalitetsskridskor av märken som tex Edea, Jackson, Graf, Wifa, Risport och Riedell. Taggarna är viktiga just för att de tränar på steg och hopp. Man måste inte nödvändigtvis köpa nya skridskor utan det finns en bra andrahandsmarknad på kvalitetsskridskor. Fråga gärna tränarna om det är något ni undrar över gällande utrustning.

Det finns bra köp och säljsidor på Facebook bla vår egen-

https://www.facebook.com/groups/374812856806074/?ref=share

Det är även viktigt att ta bra hand om sina skridskor, torka av dom efter varje pass och sen sätta på ett mjukt skydd. De hårda skydden är bara till för att gå till och från isen. De rostar om de får förvaras i sina hårda skal. Tänk även på att slipa skridskorna ca 1-2 ggr per termin.

Slipning av skridskor

Konståkningsskridskor ska inte slipas på sportaffärer som t ex Intersport, XXL osv. utan av någon som behärskar att slipa konståkningsskridskor. I annat fall riskerar man att skenorna blir förstörda. Som många av er märkt har möjligheten till att slipa i Gävle försvunnit då Cykel & Sportverkstan har stängt. Närmsta möjlighet att slipa konståkningsskridskor är nu i Sandviken. Kontakta Peter Johansson vid behov av slipning, telefonnr. 070-643 51 10. Kostnaden är 100 kr som swishas eller betalas kontant på plats.  

  

Uppdaterad: 01 AUG 2016 19:38

sponsorhuset

Postadress:
SK Gavleskäret - Konståkning
Alma Verem
80251 Gävle

Besöksadress:
.
80251 Gävle

Kontakt:
Tel: 0735267056
E-post: This is a mailto link...

Se all info