Hoppa till sidans innehåll

Om test


De som är aktiva och tävlar i konståkning klassificeras utifrån ett nationellt testsystem i s.k. basic- och fritest i flera nivåer. Dessa tester ligger sedan till grund för tävlingar genom att åkarna indelas i olika grupper med deltagare på likvärdig kunskapsnivå. För att få delta i tävlingar måste en åkare ha klarat vissa testkrav i förhållande till sin ålder. När testerna uförs bedöms åkaren av två domare. Testerna syftar även till att kvalitetssäkra konståkarens teknik.

Testsystemet är uppdelat i Tävlingstest, Basictester och Friåkningstester. Testerna börjar med Tävlingstest. Tävlingstestet (tidigare fri grund & basic grund) är det första testet en åkare gör, där den vid godkänt resultat får börja tävla. 

Tävlingstestet:
Åkaren ska utföra testet med ganska bra skär och hållning. Ska visa relativt stabil åkning:
Utfallssteg med saxning bakåt
Flygskär frammåt yttreskär valfri fot
Tuppiruett 3 varv
Treavals åt båda hållen
Mohawk frammåt innerskär åt båda hållen
Bågar framåt ytterskär

Läs här för mer detaljer om de olika testerna

Testerna arrangeras av regionens konståkningsklubbar och inbjudan sker från klubb till klubb. Under en säsong finns det ett flertal tillfällen för åkarna att genomföra sina tester. SK GavleSkärets huvudtränare ger individuella rekommendationer om när resp. åkare anses redo att testa till nästa nivå. Momenten i de olika testerna tränar åkarna på regelbundet vid sina ordinarie träningstillfällen.

 

Hur går det till rent praktiskt?

Inför sitt första test köper åkaren ett testkort av klubben som sedan tas med till samtliga testtillfällen. Vid ankomst lämnas kortet in och domarna skriver sedan ner åkarens resultat, dvs om personen klarat eller inte klarat samtliga moment alternativt om det finns rest på något av momenten, samtidigt som testet pågår. Kortet hämtar man sedan tillbaka efter testets avslut.

Åkarna har möjlighet att värma upp på is innan det är deras tur. Vanligtvis utförs testet tillsammans med någon eller några få till åkare samtidigt. Turordningen har den arrangerande klubben förmedlat i förväg. Det är vikigt att komma i god tid (minst en timme före), eftersom de angivna tiderna endast är hålltider.

Kostnaden är cirka 200 kr per test och cirka 100 kr för resttest. 

 

 

Uppdaterad: 13 MAR 2016 13:53

sponsorhuset

Postadress:
SK Gavleskäret - Konståkning
Alma Verem
80251 Gävle

Besöksadress:
.
80251 Gävle

Kontakt:
Tel: 0735267056
E-post: This is a mailto link...

Se all info