Hoppa till sidans innehåll

Våra Båtar


Bildresultat för optimistjolle

 

Optimistjolle, fakta:

Längd 2.30m
Bredd 1.13m

Segelyta:
Optimist standard

Skrovvikt: ca. 45kg

Optimistjolle är en liten jolle, som ofta är en nybörjarseglingsbåt. Den har ett skot, sprisegel, roder och centerbord. Man får tävla med optimisten tills man är femton år gammal.

 

 

2-Kronan, fakta:

Längd 4,63 m
Bredd 1,69 m
Djupgående 0,15/1,0 m

Segelyta:
stor 7 kvm
fock 3 kvm
spinnaker 10 kvm

Mastlängd 6,1 m
Vikt 160 kg

 

Enkel jolle med moderna former och goda seglingsegenskaper. 2-kronan har ambitionen att
ge god balans mellan spännande segling, enkelhet, säkerhet och hållbarhet.

Båtens layout och design
2-kronans skrovvikt är avpassad för att dels ge lagom livlighet / jollekänsla dels ge hållbarhet / styrka utan svåra förstyvningskonstruktioner eller extrema material. Stor och öppen sittbrunn så att några extra personer kan tas med. Skrovet är lättdrivet men samtidigt bärigt vilket gör att 2-kronan kan segla bra med en besättningsvikt upp till 250 kg. Centerbord och roder av glasfiber har effektiva vingprofiler.
Riggen är okomplicerat utformad men ger likväl goda trimmöjligheter. Det är bekvämt att sitta på durk och det smala sidodäcket.

Flexibilitet
En båt som ger möjlighet till allsidig användning och är lätt att sköta får gott andrahandsvärde. 2-kronan är en kappseglingsbåt men skall även kunna vara en båt för nybörjare eller enkel dagseglare för familjen. Som extra utrustning finns centerbord med bly, 15 kg, infällt nedtill i profilen. Avsikten med blyt är att båten skall kunna ligga vid bryggan och användas som en "kölbåt". Blyt ger naturligtvis lite extra stabilitet vid segling.

Entypsklass
2-kronan är en entypsklass med strikta klassregler som syftar till att tillförsäkra dels att äldre båtar förblir tävlingsmässigt konkurrenskraftiga dels att nya båtar ej blir alltför dyra. Klassförbundet vill framför allt stimulera till lokal segling i samarbete med klubbar. Kort sagt - spännande och rolig men samtidigt anspråkslös kappsegling där många kan vara med.


Spinnaker, för normal "fleet-race-segling" är rekommendationen att spinnaker ej används. Undanvindssegling med spirbom är intressant i sig och enklare båt ger förutsättningar för fler att vara med. Emellertid, klubbarna kan välja och för speciella tävlingar såsom match-racing är användning av spinnaker att rekommendera.

Säkerhet
2-kronan är osänkbar, mängden sandwich är så tilltagen att båten flyter av egen kraft även om båtens dubbelbotten p g a skada skulle vattenfyllas. Akterspegeln är nedskuren - det gör det lätt att ta sig ombord om man hamnat i plurret.

CE-märkning
2-kronan är CE-märkt, kategori C, för en total last av 250 kg inklusive besättning. Enkel och praktisk. Behöver ej ösas - båten har dubbelbotten (ytter- och innerskrov) med läns placerad under aktertoft. Vattnet rinner ut även när båten ligger still, på så vis är den säker och lätt att hålla ren. Det går snabbt att rigga och när så krävs - storseglet revas lätt (bomliket är lösfotat). Fåtal enkla och robusta beslag med ett minimum av skruvar, skenor och wirer. Vinterförvaring - skruva ur ventilationsluckorna, vänd båten med botten upp och lägg under bockar.

Hållbar båt
Glasfiberbåtar håller bra och eftersom 2-kronan endast tillverkas med kombinationen vitt skrov och grå ovansida har båten god rep- och soltålighet samt inte minst det är lätt (även för amatörer) att reparera skador. Vidare det går att komma åt med händerna på, för dubbelbottnade båtar, kritiska punkter (t ex i centerbordslåda, självläns, stagfästen, roderbeslag). I centerbordslådan sitter en utbytbar och stötabsorberande insats som skyddar skrovet vid grundstötning. Den silvereloxerade riggen är reptålig. Seglen tillverkas i relativt kraftig (5 oz) och mjuk duk. På så vis blir hållbarheten god även vid omild behandling.

 

 

O'pen Bic

openbic_5000_588px

Det snabba planande skrovet på O'pen BIC ger en dynamisk seglingsupplevelse. Att sitta och kränga ner denna båt ger dig samma upplevelse som att segla som vuxen på en större jolle. Båten har en öppen design, och har en öppen självläns i aktern, vilket gör att kapsejsning till och med är kul! Denna jolle är mycket populär på våra läger, och är ofta dagens höjdpunkt!

 

 

Laser

 

250px-Laser_dinghy.svg

 

Laser är en snabb enmansjolle avsedd både för ungdomar och vuxna som med fördel också kan seglas av två juniorer i lättare vindar utan att det blir platsbrist i sittbrunnen. För kappsegling är den dock avsedd för en person. Laserns skrov är byggd i glasfibermarmerad plast med rigg i aluminium och storsegel som träs på masten. Genom att båten har en liten egenvikt och en förhållandevis stor segelytan blir den mycket känslig för varierande vindstyrka. I hårda vindar krävs stor vana och snabba manövrer för att båten inte ska kantra, något som bara kan uppnås med många timmars träning under olika vindförhållanden. 

 

Uppdaterad: 23 MAJ 2018 10:15

Postadress:
SK Måsungen - Segling
Duvnäs Udde 2A
13150 Saltsjö-duvnäs

Besöksadress:
Duvnäs Udde 2A
13150 Saltsjö-duvnäs

Kontakt:
Tel: 087161079
E-post: This is a mailto link