Hoppa till sidans innehåll

Historia


 

 

Simklubben Poseidon grundades i Lund den 7 oktober 1940. Det var två år efter att staden fått en simhall på 25 m, vilken var den första i Skåne. Då det införts obligatorisk simundervisning i skolorna 1939 väcktes också intresse för simning hos allt fler, vilket tillvaratogs genom bildandet av en specialklubb.

 Världsrekord 1953: Tävlingsprotokoll och resultat (F1:4), Pressklipp (L2:3)

Poseidon nådde under 1950-talet stora framgångar med flera svenska mästare och klubbens herrlag satte t.o.m. världsrekord på 4x100 m medley. 1972 togs beslut om att simhallen måste stängas på grund av rasrisk, varvid träningen fick förläggas till Dalby fram till dess det nya badhuset i Lund stod färdigt 1980.Simklubbens uppgift enligt de ursprungliga stadgarna från 1941 var "att genom utövande av simidrott utbreda och höja simkunnighet, utbilda goda idrottsmän och främja ett gott kamratskap".

 

Ett axplock av tävlingar och händelser som kan nämnas är klubbmatcher såväl som stora internationella tävlingar, JM, DM, SM, Rundturssimningen, Nyårsvakorna, Simgala, Skolungdomstävlingar, Sydsvenska mästerskapen, Allsvenska simserien, tio- och tjugo-mannasimningen.


Simhall: Lunds Stads Badhus med Simhall 1939, Tryck (L1)

Bilder och text hämtade från Simklubben Poseidons arkiv, Skånes Arkivförbund. (www.skanearkiv.se)

 

 

SK Poseidons historia i korta drag1940 - SK Poseidon grundas 7. oktober och växer relativt snabbt. Staden Lund hade redan 1938 fått en simhall på 25 m, något som inte var så vanligt på den tiden.

 

1950 - Klubben växer och framgångarna kommer slag i slag. Svenska mästare radas upp som på ett pärlband och det är t.o.m. så att klubbens herrlag sätter världsrekord på 4x100 m medley, något helt unikt i svensk simhistoria.

 

1960 - Poseidon är en av Sveriges bästa simklubbar och håller denna ställning ett antal år. Mot slutet av 60-talet dalar stjärnan en aning men fortfarande hävdar sig klubben väl.

 

1972 - Beslut tas att simhallen måste stängas på grund av rasrisk. Simklubben blir husvill, men detta ordnar sig genom att kommunen sätter ett plasttält över utomhusbassängen i Dalby, ca 1 mil utanför stadskärnan. Denna ligger dock så avigt till att man får inrätta en speciell busslinje till badet för att kunna få simmarna till träningen.

 

1980 - Det nya badhuset står färdigt och nu kan man flytta tillbaka till stan efter en åtta års lång "exil" på landsbygden. En simhoppsanläggning av internationell klass är integrerad i den snabba 25 m sportbassängen. En nyorganisation av klubben genomförs och i denna ingår en satsning på ungdomssidan som blir det stora lyftet. Den internationella hopptävlingen Diving Lund attraherar internationella topphoppare varje år.

 

1990 - Poseidon firar 50-års jubileum. De första tio åren med det nya badhuset har sporstligt inneburit stora framgångar speciellt på ungdoms- och juniorsidan, både inom simning och simhopp. Sportbassängens kvalitet bekräftas när storstjärnor som Penny Heyns från Sydafrika (dubbel OS-guldmedaljör bröstsim och världsrekordinnehavare), Anders Holmertz (mångfaldig medaljör internationella mästerskap), Anna-Karin Kammerling, Patrik Isaksson, Tommy Werner och andra tävlar i de olika upplagorna av Poseidon Team Cup.

 

1999 - Klubben blir nionde bästa klubb i simning på SM och fortsätter sedan många år att tillhöra föreningen SES - Svensk elitsimning, där Sveriges 20 bästa klubbar inom simsportens samtliga discipliner får vara medlemmar.

 

Uppdaterad: 02 FEB 2010 14:21 Skribent: Thorbjörn Holmberg

Postadress:
SK Poseidon - Simidrott
Högevallsgatan 1
22229 Lund

Besöksadress:
Högevallsgatan
22229 Lund

Kontakt:
Tel: 046128260
Fax: 046189779
E-post: kansliet@skposeidon....

Se all info