Hoppa till sidans innehåll

FR - Folkrace


Folkrace körs på banor av grus eller asfalt med täckta bilar som är typbesiktigade i sverige. Bilarna måste var byggda enligt vissa säkerhetsföreskrifter, bland annat ska de ha skyddsbur. Innan varje tävling skall alla tävlingsbilar besiktigas av teknisk funktionär så att de håller de säkerhetskrav som ställs i reglementet. Maxhastighetet ska inte överstiga 80 km/tim, fast det finns de som kör fortare ändå, banan ska dock vara byggd så man inte ska kunna komma upp i högre hastighet. Man kan börja tävla i folkrace det år man fyller 15 år i s.k. juniorklass (men man måste ha genomfört en debutanttävling och om man inte har körkort). Från det år man fyller 18 år tävlar man i någon av seniorklasserna: Herr- eller damklass (i förekommande fall även veteranklass). Efter varje tävling sker försäljning av tävlingsbilarna. Under tävlingen, till max 15 min efter tävlingens avslutande, får vem som helst, lämna så kallat anbud på tävlingsekipagen. Alla tävlingsbilar är ute till anbud för 6500:- plus 200:- per anbud, till arrangörsklubben. Efter tävlingen sker en lottdragning på lämnade anbud. Detta förrättas av domare/tävlingsledare. Personlig utrustning så som förarstol, bilbälten och ratt ifall det finns en ersättningsratt får dock demonteras innan försäljning sker.

Den utrustning föraren måste ha är flamsäker overall, handskar, skor med bindsula av läder, skyddsluva (sk. balaklava) och en hjälm med en maxvikt av 1200 g som skall vara godkänd för folkrace.

Folkrace kom till Sverige från finland (jokamiesluokka, "varmansklassen") i början av 1980-talet. På norska kallas det för "bilcross" till skillnad från rallycross. Folkrace kom till Sverige med en avsikt - att det skulle vara en billig sportgren för de tävlande. Vintern 1981 kördes två provtävlingar och det blev snabbt en succé och innan året var slut hade man kört 62 tävlingar. Vid halvårsskiftet 1981 var det första reglementet skrivet. Efter drygt ett halvår hade 3 837 löst tävlingslicens i Sverige. Varje år genomförs cirka 600 tävlingar i Sverige (De största tävlingarna är Semersterracet i vimmerby och Folkracefestivalen i Motala. Folkrace är en bilsport som körs med äldre vanliga bilar. Därav kommer begreppet "folkracedöden" som syftar på att många bilar körs sönder i folkrace under den tid mellan då de är användbara som bruksbilar till dess de fått status som klassiska entusiastbilar. Därför har man på senare år gjort förändringar i tekniska reglementen, så att t. ex. 16 ventils-teknik är tillåten, som automatiskt medför att nyare bilar kan användas. Men turbo och 4hjulsdrift är inte tillåtet.

Uppdaterad: 04 MAR 2015 19:59 Skribent: 


Lotsbox_3

untitled
I år kommer all funktionärsmat
från Rasta i Arboga

Postadress:
SMK Arbogaavdelning
Box 62
73222 Arboga

Besöksadress:
Köpingsvägen 8
73222 Arboga

Kontakt:
Tel: 0768012665
E-post: This is a mailto link

Se all info


daniel

Daniel Gillberg

marcus

Marcus Bernhardsson

Alexander Ström

Alexander Ström

fa2

Fredrik Alsdahl & Morgan Vädel