Hoppa till sidans innehåll

Endurohistoria


Har du nånsin undrat hur det började?
EnduroPärra Söderlund berättar...

Från början kallades tävlingsformen för Tillförlitlighet. Dåtidens maskinmaterial var inte av så hög kvalitet som dagens och därmed var inte heller tillförlitligheten så hög. Varje nation hade sitt namn på sporten, men ju fler länder som anslöt sig till tävlingsformen och vartefter utbytet ökade beslöts det i början av 80-talet om ett gemensamt internationellt namn, Enduro. Enduro är ett spanskt ord som betyder uthållighet, vilket på ett bra sätt beskriver kraven på föraren i enduro.

Enduro är en året-runtsport och man har tävlat sedan motorcykelns barndom. Det var under den tiden som några, idag klassiska, tävlingar skapades i Sverige, nämligen Majtävlingen (1914), Novemberkåsan (1915) och Midvinterpokalen. Den internationella tävlingen Six Days startade också vid denna tid.

Till omkring mitten av 70-talet var SMK Gävle organiserat i 2 sektioner, motorcykel och bil. Under 50- och 60-talen var det stor aktivitet inom Endurosporten i Gävle. Några mycket aktiva förare var Uno Bodell, K.G. Salander, Bertil Eriksson, Hasse Ädel, Besse Grönlund, P.O. Serenius med flera.

Vid mitten av 70-talet delades klubben in i fler sektioner och Besse Grönlund blev ordförande för Endurosektionen, han blev kvar i den befattningen till efter Enduro-VM 1993. Besse har genom åren betytt mycket för SMK Gävle´s enduroverksamhet.

I slutet på 70-talet infördes terrängkörningslagen som i stort innebar förbud mot körning av motorfordon i terrängen, därmed minskade också aktiviteten inom endurosektion. På tidigt 80-tal började några officerare vid Hälsinge Regemente att åka enduro, och en träningsbana uppläts åt endurosektionen på regementets område vid skjutbanan. Det visade sig snart att det fanns ett stort uppdämpt intresse för enduro nu när det fanns ett område att åka på. Under den tiden var det minst 25 åkare vid varje träningstillfälle, vid en nyårsdag kom det 45 förare. Detta innebar att SMK Gävle fick en stor bredd på förare vilket också visade sig i resultatlistorna. Flertalet av klubbens förare tog SM-poäng i olika klasser och Robban Grönlund blev junior-världsmästare i lag.

Klubben har arrangerat Novemberkåsan åren -53, -60, -70, -80, -90 och 2000 samt Enduro-VM år 1993. Under 80-talet arrangerades det minst en, ibland två tävlingar varje år. Den största bedrift som Endurosektionen har gjort i modern tid är arrangemanget av Novemberkåsan 2000 med tanke väderförhållandet m.m.

Ungefär samtidigt som Enduro-VM 1993 gick av stapeln lades Hälsinge Regemente ned vilket för Endurosektionen innebar att man förlorade sin träningsbana. Försvarsmakten tog beslutet att endast försvarsanknutna fick nyttja området. Övriga måste hyra banan vid varje tillfälle till marknadsmässiga priser, vilket klubben inte hade råd med. Därmed gick intresset för Enduro ner kraftigt, endast några få eldsjälar jobbade på i det fördolda. Med tiden fick klubben hyra en träningsslinga vid Ersbo värmeverk av Gävle Kommun. Ett märkbart intresse visade sig återigen för sporten. Intresset bara ökar mer och mer, snart är vi tillbaka där antalet enduroåkare är lika stort som på 80-talet.

Vid pennan, Pär Söderlund

Uppdaterad: 09 MAR 2015 15:15 Skribent: Johan Huldberg

Våra samarbetspartners

 

bilverkstadgavle_bilservicegavle_logga400

dekkerhus smide

RH Bygg

T Rosendal Consulting 

Kentas

Grönlund

NFSlogo

gummiverkstad


Postadress:
SMK Gävle - Motorcykel och Snöskoter
Hedesundavägen 51
81891 Valbo

Kontakt:
Tel: 026643540
Fax: 026652567
E-post: This is a mailto link

Se all info