Hoppa till sidans innehåll

Hösteskadern 2017

22 OKT 2017 21:20
Den 14-17/9 gick hösteskadern av stapeln. Här kan du läsa om de äventyr(?) som förra årets eskader innehöll.
  • Uppdaterad: 19 JUN 2018 19:16

 

Segelsällskapet Aros Hösteskader 2017 

Då var det dags igen för Aros årliga hösteskader. Onsdag den 13 septem-ber samlades ett 20-tal förväntansfulla Arosmedlemmar på Rågsäcken för att försöka klura ut vilken rutt eskaderledare Janne Eklund hade hittat på. Spekulationerna på bryggan var som vanligt vilda och många mälarham-nar stod med på gissningslistan. Vi hade redan tidigare fått en hint om att tordagens mål skulle vara en hamn som eskadern aldrig besökt tidigare och att det skulle intagas en middag på lokal. Detta faktum gjorde ju listan betydligt kortare, Sundbyholm, Strängnäs, Enköping ….??? Det var inte så många som gissade på det riktiga svaret som var vikingabyn i Frösåker. 

Vi avslutade onsdagkvällen i klubbhuset med hamburgare och öl och se-dan var det godnatt. 

Klockan 8 på torsdagsmorgonen tittade yrvakna huvuden upp, ett efter ett ur ruffluckorna och klockan 9 blåstes det i ett horn att nu var det dags för dagens skepparmöte. I år var vi 22 gubbar, 20 båtar och 2 skeppshundar som samlats. Väderprognosen hade tidigare i veckan inte sett så himla bra ut men det hade förmodligen eskaderledningen ändrat på för det såg nu riktigt bra ut med en nordlig vind på 4 till 5 meter per sekund. För att inte komma fram till Frösåker för tidigt på dagen så hade seglingsledningen lagt en bana som gick från startkuren på Rågsäcken för att sedan runda Ridön, förbi Sundbyholm och avsluta med en kryss till mållinjen som bestod av en tänkt linje mellan P-O´s uppankrade mål-fartyg och ön Skarpans norra udde. Väl i hamn, efter lite pusslande lyckades vi klämma in våra plastbaljor mellan de tju-siga vikingaskeppen som ligger förtöjda vid bryggan i vikingabyn. Eftermiddagen bjöd på vila, bastu för några och eftersnack från dagens segling. Nu var det dags för Jocke att ta fram den för året modifierade ”plankan”. Det är en brädlapp på drygt en meter som är försedd med 34 st. borrade hål i en dimension som är så finurliga så att sådana där små snapsmuggar i plast precis passar in. Modifieringen i år var att Jocke byggt på en extra våning på plankan med några färre hål som är så finurliga att lite större plasmuggar precis passar där. När Jocke kommer med ”plankan” så har han fyllt de små plastmug-garna med goda starka drycker och de större plastmuggarna med tilltugg såsom korvbitar chips m.m. Kan nämnas att detta är ett mycket populärt inslag i hösteskadern. Tack för det Jocke. 

 

När det började skymma var det dags för middag i vikingahuset som ligger uppe i backen ovanför bryggan. I en mysig miljö åt vi en underbar middag bestående av en god köttbit och avslutade med glass och blåbär. Mätta och belåtna gick vi ner till våra båtar, sa god-natt och stängde våra ögon. 

Fredag morgon och som vanligt blåste hornet för skepparmöte. SMHI utlovar ganska fint väder och svaga vindar. Eskaderledningen avslöjar målet för da-gen vilket är Lövskär, Torshälla Segel-sällskaps klubbholme belägen på västra Blacken. Mötet avslutades med att Pu´h Kockum, han som skapat och driver vi-kingabyn, kom ner till oss och berättade sin historia om hur byn kom till. 

Efter lite trixande hade vi baxat ut alla båtar ur hamnen och begav oss till startlinjen som var samma linje som dagen innan var mållinje, fast tvärtom om ni förstår. Den lilla vind som blåste kom från norr, så det blev en lång stillsam läns ner till sörmlandslandet där vinden vred emot så vi fick kryss hela vägen ända bort till målet som var en tänkt linje mellan Torshälla fyr och P-O´s målfartyg som låg förtöjd vid ön Flässjan. 

Vid Lövskär blev vi väl mottagna av representanter från Torshälla Segelsäll-skap som hälsade oss välkomna och knöt fast våra båtar vid pontonbryggan. Bastun eldades igång och vi gjorde oss respektabla inför kvällen och snart var Jocke framme med ”plankan”. Nu tändes grillarna igång och marinerade köttstycken blev tillagade därpå. Klubbhuset som var reserverat för oss blev uppdukat med ett cirkulärt långbord och stämningen steg lika snabbt som solen sjönk ner bakom Sjöbloms dass. Värdklubbens ordförande kom in till oss och hälsade oss välkomna och berättade lite om klubben och att de uppskattar att vi segelklubbar kan ha så trevligt utbyte av varandra. Han tackades av oss med applåder och en bok om SSAros. 

Efter en lite småkylig natt och frukost i ruffen träffades vi igen för att ha da-gens skepparmöte. Att målet för dagen skulle vara Rågsäcken var väl ingen överaskning för någon av oss eftersom det har blivit en tradition att åter-vända dit sista kvällen. Vädergudarna var fortfarande på vår sida vad solen beträffar men vindguden var väl inte riktigt lika vänligt sinnad, SV 1-2 m/s. Vår rutt mot Rågis var ju ungefär mot NO, så en plattläns i nära nollvind var att vänta och så blev det. Det gick inte fort och några valde under resans gång att sätta järngenua. Hur gick det då på våra kappseglingar dessa dagar? 

 

Jo, alla seglingar vanns av den oslagbare Mikael Zeeck som i år hade en ruggig fart i sin Comfort. Grattis Mi-kael! 

Kvällen tillbringades i vårt eminenta klubbhus där de flesta av oss åt sill-middag med tillbehör. När alla magar var mätta tog Jocke fram ”plankan” och Bengt sin gitarr och alla sjöng så vackert så att inte ett öga var torrt. 

Den traditionella prisutdelningen tog vid och alla som seglat både fort och sakta fick gå fram till det av sponso-rer välfyllda prisbordet och välja pris under folkets jubel och applåder. 

Sammanfattningsvis så kan man säga att den här eskadern var minst lika bra som de tidigare och vädrets makter var än en gång med oss. Tack Janne Eklund för att du fixat detta så bra och tack Jocke för den modifierade ”plankan”. Hur ser den ut nästa år, kanske 3 våningar? Vi får se nästa år och för er som inte varit med på detta evenemang tidigare, häng med! 

S/Y Arraqua

Skribent: Sten Elander
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SS Aros - Segling
Eva Stenström, Fågelviksvägen 12
72348 Västerås

Kontakt:
Tel: 0760440863
E-post: This is a mailto link

Se all info

Här finns plats för fler sponsorer som vill gynna vår förening!