Hoppa till sidans innehåll

Seglarskola 2022


Vill du lära dig segla? Vill du bli en bättre seglare? Är du kanske SS Kaparens nya OS medaljör? Då är du välkommen till våra seglarkurser i sommar.

Välkommen till Kapareskoj – en seglarskola utöver det vanliga.

Vårt mål är att alla ska uppleva glädjen av att vara på̊ havet. Våra kurser följer Svenska seglarförbundets kursplan, men vi kommer även låta eleverna i Optimistkurserna prova på andra båttyper. Har du funktionsnedsättning eller är rädd för att kapsejsa har vi en Hansa 2:3 (Accessjolle) en typ av båt som är mycket svår att kapsejsa med och som gör seglingen tillgänglig för alla. Om vädret inte tillåter traditionell segling, ja då kanske vi använder mindre segel s.k. kallade stormsegel och håller till i båthusviken, seglar vår större flermansbåt C55 eller bygger barkbåtar.

Kapareskoj ska få seglarna att känna gemenskap och glädje samt skapa ett livslångt intresse för hav och båtliv.

SSKA seglarskola Kaparskoj är för barn och ungdomar från 8 år som kan simma 200 meter. Vid kurser som är kombinerade nybörjare/fortsättning anpassas undervisningen efter deltagarnas kunskaper i samband med kursstarten.

Men vi har även kurser för ungdomar, vuxna och för seniorer.

Vi är en av Svenska Seglarförbundet (SSF) certifierade seglarskolor med utbildade instruktörer som har stor erfarenhet av jollesegling. Alla deltagare på SSF Seglarskola är olycksfallsförsäkrade genom en försäkring hos Svenska Sjö.

 

Seglarskola Vår – Optimist

Längtar du efter att segla och inte vill vänta till i sommar. I år startar vi igång en seglarskola vår med start 3:e maj för de som tidigare har gått nybörjar eller fortsättningskurs. Inkluderat i priset är även anmälningsavgift till Gottskärsregattan den 5:e juni.

När: Våren 2022 går kursen tisdagar 17:30 – 19:30 mellan veckorna 17 till 23.
Pris: 1000 sek inklusive båthyra och anmälningsavgift till Gottskärregattan

Seglarskola Sommar – Optimist / Accessjolle (Hansa 2.3) - från 8 år

Vill du lära dig grunder i segling? Vi seglar optimistjolle / Acessjolle nybörjare, fortsättning eller Kappsegling Grön. Mer info om de olika kurserna finns här >>

När: 2 veckors kurs fm eller em under vecka 25-26 eller 27-28 alternativt veckokurs vecka 29 eller 32

Pris:

 • 2500 sek för tvåveckorskurserna nybörjare/fortsättningskurser antingen fm eller em. Båt ingår i seglarskoleavgiften.
 • 2300 sek för veckokurserna. Båt ingår i seglarskoleavgiften.
 • 1600 sek för Kappsegling Grön. Båt ingår ej i priset. SSKA har dock två kappseglingsbåtar som kan hyras om man inte har egen båt.

Seglarskola Sommar – RS Feva – från 10 år

RS Feva är en tvåmansjolle och utmärkt som ungdomsklass. Perfekt för såväl nybörjaren som den mer erfarne seglaren. Att segla tillsammans med andra tycker många är dubbelt så roligt. Här lär du dig segla en båt som har storsegel, fock och gennaker. Vi erbjuder ungdomskurser (från 10 år) i form av veckokurser. Du ska ha gått Optimistkurs eller ha motsvarande kunskaper för att delta i Fevakurserna.

När: Vecka 26, 27, 28 eller 32

Priset: 1600 sek per vecka

C55 – ungdom/vuxen/senior

Även i år kommer vi ha kurser i klassen C55, vilken lockar både juniorer och seniorer samt tjejer och killar. Hela sommaren kommer vi anordna vuxenkurser, där man tillsammans med en instruktör får möjlighet att lära sig seglingens grunder. Är ni en grupp på min 3 personer som vill segla C55 och hittar inget datum i vår kursplan som fungerar för er? Hör av er så försöker vi hitta en lösning som passar. 

Är du +65 och är nyfiken på segling. Vi planerar för separata kurser för våra seniorer. Infomöte kommer att hållas i vårt klubbhus måndagen den 4:e april kl 10-12. Anmäl er direkt till This is a mailto link Läs mer om Segling hela livet

Anmälan och betalning:

 • Kursplanen hittas här >>
 • Anmälan till seglarskolan görs här >>
 • Innan bokningen bekräftas skall betalning ske på ett av följande sätt      Kortbetalning (ingen extra avgift), Fakturabetalning (avgift tillkommer),  Delbetalning (avgift tillkommer)
 • Vid faktura eller delbetalninging sker en kreditprövning och en avgift tillkommer för finansbolagets hatering. Denna avgift påföres direkt och visas som en del av totalsumman.
 • Anmälan för seglare med funktionsnedsättning eller särskilt stöd med stödperson görs direkt till This is a mailto link

Avbokning

Vid avbokning på våra kurser återbetalas avgiften fram till 30 dagar innan kursstart. Vid avbokning senare sker ingen återbetalning om inte ett giltigt läkarintyg kan uppvisas. Medlemsavgiften återbetalas ej

Krav för deltagande:

 • Rekommenderad lägsta ålder är 8 år (Optimist), 10 år (RS Feva)
 • Simkunnighet, minst 200 meter
 • För att delta i vår seglarskola är det obligatoriskt att vara medlem i SSKA. Detta är en förutsättning för att våra försäkringar ska gälla.
 • Vid skada på lånad båt är hyrestagarens självrisk begränsad till 2000 kronor. 

Egen båt:

Båten måste vara sjösäker och godkänd av SSKA innan kursstart. Båten måste vara komplett utrustad med luftkuddar, paddel, öskar samt 5-8 m förtamp. Båten kan förvaras vid SSKA båthus under kursveckan. Önskar man förvara båten hela säsongen ansöks jolleplats enligt följande länk.

Personlig utrustning under seglarskolan :

Vattenflaska, flytväst, torra kläder för flera ombyten, regnkläder och neoprenstövlar vid behov, solkräm, badkläder, handduk och glatt humör. För seglingen krävs inga avancerade kläder. Oömt och vattentåligt är allt som krävs. Finns flytvästar att låna om man inte har en egen.

Trygg segling:

Vi vill och jobbar ständigt för att segling ska vara en trygg plats för dig både fysiskt, psykiskt och socialt. En plats där alla känner sig välkomna och delaktiga och får delta och utvecklas efter sina egna förutsättningar. Våra ungdomsseglare och instruktörer har satt ihop SSKA vinnande spelregler hur vi uppträder och agerar mot varandra och varför. SSKA’s värdegrund hittar ni här >>

Frågor: 

Har du några frågor kontakta oss via en av följande mailadresser

This is a mailto link --> för frågor angående seglarskolan

This is a mailto link --> för frågor om träning, kappsegling etc

This is a mailto link --> för frågor eller intresse av senior segling

This is a mailto link --> för frågor om båtplats på land eller i båthuset

This is a mailto link --> för övriga frågor

 

Uppdaterad: 05 SEP 2018 21:50 Skribent: Karin Koritz
E-post: 

  logga

 

Postadress:
SS Kaparen - Segling
Gottskärsvägen 180
43994 Onsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info