Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsberättelse 2017

2018-06-05 12:53
2017 var ett fantastiskt år för SSP med all dess verksamhet. Nedan följer verksamhetsberättelsen för 2017 för alla kommittéer.
  • Uppdaterad: 2018-08-08 15:42

Styrelsen

Under 2017 bestod SSP av 508 (512) medlemmar varav 341 (350) seniorer och 167 (162) juniorer, 2016 års medlemsantal inom parentes.

Styrelsen har under året bestått av:

Ordförande Jonas Bengtsson

Vice ordförande Per Lindström (även sammankallande i kölbåtskommittén & representant i Barsebäckhamn Ek. För.

Kassör Malin Gyllander

Sekreterare Olof Rennstam

Ledamot Stina Borgström (även sammankallande i Jollekommittén)

Ledamot Lars Andreasson (även sammankallande i Seglarskolekommittén och sponsoransvarig)

Ledamot Lotta Burgerhout (även sammankallande i Klubbhuskommittén)

Ledamot Per-Anders Josenby (även ansvarig för hemsidan)

Suppleant Ella Nygren (även ansvarig för aktivitetsstöd)

Suppleant Anette Bååth

 

Styrelsen har haft 6 st. protokollförda möten under året.

 

Seglarskolekommittén

19 juni – 15 juli pågick Seglarskolan 2017. Detta var ett år med blandat seglingsväder och med många elever som var anmälda till de olika grupperna. Utvärderingen innehöll rikligt med lovord från nöjda barn och elever. Vi tackar lärarna med Matilda Petersson samt systrarna Ella och Siri Nygren i spetsen för en mycket bra och gedigen insats.

Seglarskolan i SSP har ett gott rykte och klubben gör allt för att det ska förbli så. Skolan är indelad i olika grupper efter intresse och färdighet. Vi arbetar med klara kunskaps- och färdighetsmål för alla deltagare. Förmiddagen avsätts åt de yngre barnen och eftermiddagen ägnas de som är lite äldre och mer erfarna. Ungdomsgruppen, Flermansjollegruppen och Kappseglingsgruppen seglar oftast eftermiddag eller kväll. Tack vare dessa grupper får vi också behålla de äldre barnen/ungdomarna.

Vi har även tagit oss an att lära äldre att segla vilket omfattas om 15 timmar fördelat på 5 dagar.

Totalt var det var det 67 stycken anmälda till de olika aktiviteterna under 2017. Fördelningen var 30 elever i förmiddagsgrupperna och 27 elever i eftermiddags/kvällsgrupperna. Utöver detta har vi haft 10 stycken som gick vuxenseglarskolan. Roligt att se att både Kappseglingsgruppen och Flermansjollegruppen haft fler deltagare än tidigare år.

De 17 lärarna har utbildat samtliga barn, ungdomar och vuxna på ett strålande sätt. De har tagit de yngre på en dags seglats till Vikhög och de äldre till Flakfort med övernattning. De har lekt, tröstat, uppmuntrat och skrattat med sina elever. Vi är enligt oss själva ”världens bästa seglarskola”.

Vi har under 2017 haft några väldigt viktiga sponsorer som har ställt upp med allt från att baka till utlåning av båtar samt den numera traditionsenliga ”segelskole-hooden” (Er-Ho bygg). Vi hoppas att det för 2018 ska tillkomma ytterligare sponsorer.

Skall sägas att även detta år har det varit en enormt positiv stämning både bland elever, lärare och föräldrar!

Nu ser vi fram emot SESKO 2018! 

Verksamhetsberättelse Jollekommittén 2017

SSP’s jolleverksamhet har medvind och 2017 har varit vårt mest aktiva år på länge. Vi har haft ännu fler aktiva jolleseglare 2017 än 2016, vi har haft jolleseglare som seglat VM, NM, SM, Rikskval och Regionkval för SSP under året som gått. Våra jolleseglare har varit ute och representerat SSP på regattor runt om i Sverige men även ute i Europa så som i Danmark, Tyskland, Polen, Estland, Italien och Spanien.

Vi har glädjande nog också fått flera nya seglare på våra klubbtävlingar och på de lokala gröna tävlingarna i regionen.

Vi har haft egna jolleträningar i Barsebäck, haft tränare och seglare som deltagit på de skånska samträningarna/tränarutvecklingsprogrammet både på våren och hösten/vintern. Våra jolleseglare har varit på riksläger och regionläger och andra träningsläger. Vi har även arrangerat ett lagläger för skånska seglare på hemmaplan i Barsebäck i samarbete med Skånes seglarförbund. Hannibal och Felix har varit på seglarkonfirmationsläger på Öckerö.

 

2017

Året inleddes med segelträningar i Rungstedt för våra mest erfarna seglare, Wille, Hannibal och Felix. I januari var Hector och Hannibal i Torrieveja i Spanien och tävlade. I mars drog de skånska samträningarna igång och då var även Ellinor, Johanna, Bea och Hector med. Bland annat var det träning på Ringsjön för att seglarna skulle få träna på att segla på sjö inför JSM som i år gick på Ekoln i Uppsala.

Segelsäsongen startades upp på klassiskt vis med segling i Gardasjön på påsken. Det var sex SSP seglare som var på träningsläger och Felix, Bea, Hannibal, Hector och Wille deltog även i världens största regatta. Holger seglade e-jolle. Bea som var yngst i SSP-gänget och seglade i cadetti klassen på regattan kom tvåa (av 150 seglare) i ett race.

Längre fram på våren seglade Wille, Hannibal och Felix en av deltävlingarna i det danska rikskvalet. Tävlingen hölls i Furesön och det gick riktigt bra för våra seglare. Medan våra optimistseglare var i Danmark och tävlade så var vår Zoom-seglare, Per, i Stenugsund på Liros Nordic Race. Efter det var Wille och Hannibal och tävlade i Kiel.

I maj var det dags för årets viktigaste optimist tävlingar, de svenska rikskvalen. Rikskvalen var i år uppdelade i två deltävlingar bestående av totalt 6 dagar med kvalrace. Av de 117 seglare som kvalat in till rikskvalen var hela sex stycken från SSP (Hector, Johanna, Wille, Bea, Hannibal och Felix). Första deltävlingen gick i Oxelösund och varade i två dagar. En tävling som avgjordes i lätta vindar och Felix gjorde mycket bra ifrån sig med en 2:a placering som bästa race. Rikskvalstävling nummer två gick av stapeln i Kullavik och bestod av fyra dagar med kvalrace och efter totalt 14 tuffa kval kunde det konstateras att både Felix och Hannibal hade kvalat till varsin plats i det svenska NM-laget, och de fick sina hett eftertraktade Team Sweden flytvästar.

Direkt efter rikskvalet i Kullavik, åkte Hannibal och Felix på 2 veckors seglarkonfirmationsläger på Öckerö. Ett härligt läger i fin skärgårdsmiljö där alla konfirmander bodde på ett vandrarhem på Hönö. Varje dag tog de cykeln till kyrkan på Öckerö på förmiddagen och sedan tog de färjan över till Hjuviks för segelträning på eftermiddagen.

10-11 juni arrangerade SSP det första regionkvalet med nästan 40 deltagare. Optimistseglingen är på uppgång i hela regionen det var rekord många deltagare i på årets första regionkval och ytterligare fler på det avslutande regionkvalet i Lomma.

Direkt efter regionkvalet var det ett stort gäng SSP seglare med familjer som åkte till Uppsala för att segla JSM. Det var seglingar i lätta vindar och ganska svåra förhållande med mycket vrid och ojämn vind. Hector blev bästa SSP:are i Opti 12 klassen, Johanna blev bästa SSP-tjej i Optimist, Felix blev bästa kille i Optimist och Per blev bästa SSP:are i Zoom8. Totalt var det 10 seglare från SSP som var med och seglade i JSM och supporterfunktionen bestod av hela 8 glada seglarföräldrar.

Någon vecka efter JSM arrangerade vi vår andra och tredje tävling i Barsebäck, Öresund Race och Liros Cup. På Öresunds Racet var det 12 deltagare varav hela 5 st från SSP, Filip, Linus, Oscar, Elias och Max. På Liros Cup var det tre olika klasser med: Optimister, Zoom8 och E-jolle med totalt 31 deltagare. Samtidigt som denna tävling var det NM-läger i Lomma för våra NM-seglare.

I mitten på juli var Hannibal, Felix, Bea och Hector på träningsläger i Sölvesborg.

I slutet på juli var det dags för NM i Pärnu, Estland. Arrangemanget inleddes med 4 dagars träningsläger på plats för den svenska truppen följt av 4 dagars tävlingar. Det var en fantastisk rolig upplevelse både för seglarna och medföljande familjer. Både Felix och Hannibal gjorde bra ifrån sig på tävlingarna och kom båda till guldfinal, där Felix slutade på 19:e plats och Hannibal på 42:a plats.

Medan NM avslutades i Estland så började Zoom8 WM i Råå och även där hade SSP två seglare med, Per och Wille. Upplägget var det samma med ett inledande träningsläger för den svenska truppen följt av tävlingen. Det var en tuff tävling med många seglingar i mycket hårda vindar.

Under sommaren var det flera Öresunds Race seglingar för de gröna seglarna, totalt var det 5 nya SSP kappseglare som deltog i minst en av deltävlingarna. Flitigast var Filip och Linus som var med på de flesta Öresunds Race. Det var dock en sommar där flera av racen ställdes in på grund av för lite vind eller vindar över 7 m/s som är max tillåten vind vid dessa nybörjartävlingar.

Per som bytte från Optimist till Zoom8 redan förra året deltog i år i samtliga Zoom8 GrandPrix under hösten 2017. Det var deltävlingar i Hjo, Karlstad och Stockholm och han blev 17:e i hela serien.

På sensommaren var det ytterligare ett gäng optimist regattor som vi hade flera SSP seglare på; Pelle P Archipelago Race, Gothenburg Summer Regatta, Polska Mästerskapen, Herbst Pokale etc.

Tävlingssäsongen avslutades med Olympic Class Regatta i Saltsjöbaden, första dagen blev det inga seglingar eftersom det saknades vind och andra dagen blåste det desto mer och regnade – en kall upplevelse! Per seglade Zoom8 och i Optimistklassen hade vi Felix, Bea, Hannibal, Hector och Wille.

På höstlovet var det Riksläger i Lomma

2017 blev det rekord-sen KM-avslutning i klubbhuset inte förrän den 3:e december! Suss Salminen kom och berättade för seglare och föräldrar om sina OS-satsningar. Vilket var mycket uppskattat! Sedan var det dags för prisutdelning, Klubbmästare i Optimist blev Hannibal, Minioptimist vann Bea och SRS-klassen vann Lars.

Summering av 2017

  • Minst 127 SSP deltagare i olika jolleregattor

  • 220 tränare/coach timmar i SSP’s regi, vilket motsvarar någonstans mellan 1000-2000 SSP jolleseglartimmar

  • SSP’s jolleseglare har tävlat i 7 olika länder

  • SSP’s jollesläp har rullat minst 900 mil

 

Kölbåtskommittén

Kölbåtskommittén arrangerade tre huvudaktiviteter under 2017; tisdagsseglingar, eskadersegling och Barsebäcks 8:an/KM.

Tisdagsseglingar
Under säsongen 2017 genomfördes endast 8 tisdagsseglingar pga. den blåsiga sommaren, hela fyra seglingar fick ställas in. Totalt deltog 12 båtar men det vara bara fyra båtar som deltog på mer tre seglingar. Varannan segling arrangerades som jaktstart. Resultatmässigt vann CB66:an RipRapRup (Fredrik Gyllander, Daniel Mohn och Johan Brunlid) serien med spikar i samtliga race. Andraplatsen gick till Hanse 312 HEBE (Jonas Bengtsson) och tredjeplatsen till X-332 Xirius (Per Lindström).

Kölbåtseskader
Helgen den 8 - 9 juli arrangerades årets kölbåtseskader som gick till en hemlig hamn. Den hemliga hamnen avslöjades på skepparmötet på morgonen och var Dragör. Sex båtar deltog i eskadern; Spättan, Anna, Madeleine, HEBE, Mantra och Xirius. Eskadern seglade till Dragör i lätta vindar som ökade mot slutet och Mantra som startade lite senare än övriga fick en rejäl körare på slutet med regn och vind.

Alla båtar fick plats på samma brygga i Dragör och därefter var det after sail i Dragör Bådelaugs fina klubbhus som vi lånat hela helgen. Det bjöds bland annat på atlantrullade tilltugg från Hugo. Kvällen avslutades med grillfest i klubbhuset och den traditionella music quizen vanns av Mantras besättning (7 besättningsmän bidrog till segern).

Barsebäcks 8:an/KM
Lördag 2 september genomfördes Barsebäcks 8:an och KM i kölbåt. Årets regatta arrangerades som jaktstart vilket förenklade startproceduren och krävde mindre insats av arrangörerna. Jaktstarten gjordes med omräkning av tiderna enligt SRS vid en avvikelse mot beräknad målgångstid med mer än 10% vilket också blev fallet. Dock påverkades inte resultat av detta utan resultatlistan förblev oförändrad. Det uppfattades som positivt och rättvist av deltagarna.

På regattan deltog nio båtar varav en från LBS och en från MSS vilket är positivt att andra klubbar vill komma till SSP för att tävla.

Regattan inleddes med frukost och rorsmansträff i klubbhuset och sedan startade båtarna på angiven starttid. Vid målgången var det korv och öl och prisutdelning. På kvällen ordnades en enklare regattamiddag i klubbhuset med knytkalas som ändå pågick hela natten.

Resultatmässigt vann Mattias Allroth, MSS, med sin Melges 24 och andraplatsen gick till Fredrik Gyllander, CB 66 RipRapRup som också blev årets klubbmästare i kölbåt. Tredjeplatsen gick till Mikael Håkansson, LBS, med J92:an Jubilon.

 

Klubbhuskommittén

Under 2017 har det varit mycket aktivitet i vårt klubbhus.

 

Vi kan glädjande summera året och konstatera att klubbhuset varit uppbokat i princip alla helger under vår aktiva säsong. De helger som klubben inte disponerat huset har klubbens medlemmar hyrt huset för att fira födelsedagar, dop, bröllop, studenten mm.

 

Under en månads tid har seglarskolan, precis som de brukar, disponerat huset, utöver denna verksamhet har klubben bokat huset vid 18 tillfällen för jolleseglingar, sjösättningsärtor, årsmöte mm. Klubbhuset har även disponerats av Hamnalaget och Sjöräddningssällskapet.

 

Antalet uthyrningar till medlemmar uppgår under året till 13 stycken, vilket inte minst ur ekonomisk synpunkt är glädjande för klubben.

 

 

Skribent: Per-Anders Josenby
Epost: This is a mailto link
klubbhuset

Ansök om att bli medlem!

 

 

 VÄRLDENS BÄSTA SEGLARSKOLA IGEN

VÄRLDENS BÄSTA SEGLARSKOLA 2018

 

 

 

 

 

Postadress:
SS Pinhättan - Segling
Pinhättevägen
24657 Barsebäck

Kontakt:
Tel: 046-712515
E-post: This is a mailto link