Hoppa till sidans innehåll

Symbolen


 

Värmland 1568-1884, 1936-

Värmlands örnen

Det nuvarande värmlandsvapnet skapades 1568 av Johan III. Hans värmlandsörn ersatte storebror Erik XIV:s bara åtta år gamla järv.

Dagens dagens vapen med en blå örn i fält av silver förs både av landskapet (med hertigkrona) och länet (med kunglig krona) och förekommer dessutom i Örebro läns vapen. Örnen är inte något exempel ur den värmländska faunan utan skall väl ses mer som ett utslag för den unga Vasadynastins vilja att ge sina provinser vackra och värdiga symboler. Örnen som heraldisk symbol kan spåras bakåt i tiden åtminstone till det antika Rom och är alltså ett synnerligen gott val, som statussymbol sett.

Värmland

Någon egentlig fastställelse av vapnet skedde inte under Vasarnas tid, och allt eftersom åren gick förändrades vapnet. Konstnärer som nymålade vapnet med utgångspunkt av gulnade original uppfattade silverfältet som guld och örnen som svart.

Dessutom kom örnens huvud att "fegvändas", det vill säga åt vänster från bäraren sett. Om vapnet bärs på vänster arm av en riddare till häst, vänds huvudet bort från en annalkande fiende. 1700- och 1800-talen räknas som heraldikens förfallsperiod och värmlandsörnens öde är ett belysande exempel på detta.

När Sveriges landskapsvapen fastställdes genom kungliga brev under 1884-85, kom den nämligen att fastställas som svart i gult fält. Man kan idag se det svart-gula värmlandsvapnet i användning, särskilt inom de organisationer som har sitt ursprung i tiden runt förra sekelskiftet.

När vapnet fastställdes på 1936-talet återtogs originalfärgerna och örnen rättvändes åter. Även Värmlands stridande förband I2/Fo52 när tiden begav sig hade en svart örn på gul botten som sitt vapenmärke.

Samurang örnen

Vi har valt symbol för samurang med hänsyn till historiken där Johan III fastslog att Värmlands vapen skall vara en svart örn på gul botten. Vår örn har ett modernt snitt, är enkel, lätt att komma ihåg samt är definitivt påväg mot sitt mål. Det målet som du själv ställt upp för din träning.

Samurang logo

Samurang logo

Samurang logo

Samurang dobok

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:56 Skribent: Peter Malmberg

Postadress:
Samurang Fight Center IF - Taekwondo
Peter Malmberg, Box 4101
65004 Karlstad

Besöksadress:
Pumpgatan 1
65224 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0731509595
E-post: [saknas] Information

Se all info