Hoppa till sidans innehåll

Historia


Den 8 november 1931 bildades "America Sportklubb" av ett gäng grabbar runt kvarteret med samma namn i västra stadsdelen av Umeå. Namnet accepterades inte av Riksidrottsförbundet och den 7 februari 1932 ändrades det till Sandåkerns Sportklubb.

Den legendariske idrottsledaren och korvförsäljaren "Bigge" Öhman har berättat att man träffades på kafé Vivan på Sveagatan. En kaffehalva och en bulle kostade 15 öre. De som ej hade pengar fick hjälp av sina kompisar. På vinden fick man hålla till med sina möten där politiska diskussioner var vanliga under denna tid med arbetslöshet och fattigdom

Från början var det fotboll som gällde men även friidrott, cykel och simning stod på programmet under 1930-talet.

Gamla militärskor inköpta på Calle Värmes skrotaffär användes som fotbollsskor. Spik från gamla gummidäck användes som dobbar under skorna. För att få in pengar plockade medlemmarna tomhylsor på K4:s och I20:s skjutbanor.

Ända sedan starten har föreningen sparat tidningsurklipp och bilder från lokala tidningar i stora klippböcker. Denna unika samling finns att beskåda i Sandåkerns klubbstuga

Sandåkerns kamratförening Uvarna har gjort dessa klippböcker arkivbeständiga genom kopiering och digitalisering. De har dessutom nyligen givit ut en bok om Sandåkerns SK som finnas att köpa för 150 kr på kansliet.


Fotboll
Efter ett par år började man spela i Umeåserien och kom i början långt ned i tabellen. Man tampades bl.a. med lag från Spöland, Nordmaling, Vännäs och Vindeln. Oftast cyklade spelarna till dessa matcher! Medlemmarna iordningställde en egen fotbollsplan på sandheden vid Skolgatan på Hedlunda. Gamliavallen fick endast IFK Umeå och Umeå IK använda!

Fotbollen kom att hamna i skymundan av handbollen långt in på 1950-talet och inte förrän 1956 var fotbollslaget uppe i tredje divisionen. Under 1960-talet etablerade sig föreningen i division 2 Norra Norrland och nådde sin största framgång 1969 då laget kvalade till allsvenskan.

Handboll
Under 1940-talet fick föreningen fram ett mycket lovande handbollslag som under 1950-talet blommade ut ordentligt med topplaceringar i div. 2.

Ishockey
När ishockeyn etablerades i länet i början av 1940-talet fanns Sandåkern med (bottenlag i Umeåserien 1942-1943). Det blev så småningom en säsong i allsvenskan 1969/70. Hösten 1971 bildades IF Björklöven genom en sammanslagning av ishockey- sektionerna i Sandåkerns SK och IFK Umeå.

Idrotter i föreningen
CYKEL som startades redan 1933

HANDBOLL med fem raka DM-titlar från 1953 och framåt

BANDY som spelades på Umeälvens is och där klubben tog flera DM-segrar

FRIIDROTT med flera DM-titlar

SIMNING under en kortare tid, men med DM-titlar

BASKET under en kortare tid som senare blev Cometerna

ISHOCKEY med allsvenskt spel 1969-1970 och som blev stommen till nuvarande Björklöven

BOWLING som fortfarande finns och som skördat stora framgångar.

BORDTENNIS som fortfarande finns och med flera SM-tecken

INNEBANDY som är den senaste sektionen, men knappast den sista

HERRFOTBOLL med skiftande framgångar med höjdpunkten allsvenskt kval 1969. 1987 slogs herrarnas fotbollslag (som då spelade i division II) samman med Tegs SK och Umeå FC bildades.

DAMFOTBOLL med en av Sveriges första lag i slutet av 60-talet, en landslagsspelare och på senare år ett lag som spelar i divison 2.

Idrottsalliansen
Idrottsalliansen är ett samarbete mellan fyra idrottsföreningar i Umeå. Intäkterna till alliansen kommer i första hand från bingo, bingo-lotto, parkeringsavgifter vid olika Nolia- arrangemang mm.
Arbetsinsatserna i Idrottsalliansen sker av medlemmarna i de olika föreningarna (och deras sektioner).

Intäkter
Varje torsdag från september till maj spelas det Bingo i Sandåkerns klubblokal.

Mest tack vare vår Bingoansvarige Bo Lilja är det möjligt att genomföra denna viktiga verksamhet (inte minst ur ekonomisk synvinkel)

Förutom denna bingoverksamhet är intäkter via Idrottsalliansen föreningens största inkomstkälla.

Målsättningen är naturligtvis att öka intäkterna så att föreningen skall kunna bidra ekonomiskt till sektionerna

Kostnader
Föreningens kostnader består huvudsakligen av löner till de anställda på kansliet, administrativa kostnader, samt kostnader för föreningens egna lokaler.

Sektionernas kostnader består i huvudsak av verksamhetskostnader, dvs kostnader för hyra av träningsanläggningar, material, domar- och resekostnader, samt kostnadsersättningar.

Sektionerna
Sektionernas ekonomi hanteras av föreningen, men det är upp till varje sektion att se till att intäkterna minst uppgår till sektionens kostnader.

Förutom de kommunala och statliga bidragen är försäljning av BingoLotto, annan försäljning och sponsorintäkter de huvudsakliga inkomstkällorna.
Uppdaterad: 14 APR 2011 14:51 Skribent: Camilla Andersson

Postadress:
Sandåkerns SK
Lagmangatan 37b
90355 Umeå

Kontakt:
Tel: 090774148
Fax: 090717880
E-post: This is a mailto link

Se all info