Hoppa till sidans innehåll

Historia


Starten
Sandviken Ju-Jutsuklubb startades av kvarterspolisen K G Sjödin 1982. K G tränade ju-jutsu i gävleklubben som på den tiden hade sin dojo (träningslokal) i Valbo.

Klubbens första tillhåll var i en gymnastikhall i Björksätra (ett bostadsområde i Sandviken). Efter att kontakter knutits med industriföretaget Sandvik gjordes ett avtal mellan kommunen, Sandvik och Sandviken Ju-Jutsuklubb där kommunen fick överta Sandviks gymnastikhall för en symbolisk summa av 1 krona på villkor att vår klubb ensam skulle få husera i lokalen kostnadsfritt under 5 år. En fantastisk möjlighet för oss vilket vi natclass="specialImg" srcigtvis inte kunde säga nej till. Dessutom rustades lokalen för över en halv miljon kronor.


Klubben blommade under de kommande åren och växte till ca 300 medlemmar. Vi har alltid haft en stor barnverksamhet som under många år var ivrigt pådriven av Olle Adervall.

Aikido till Sandviken
1985 började Joakim Andersson träna ju-jutsu. När han några år senare, tillsammans med träningskamraten Marcus Steen ville utveckla sin ju-jutsu med mer rörliga tekniker började de att träna i Falun Aikido Dojo för Christoffer Zettermark. När Marcus flyttade till Stockholm startade Joakim aikidoträning i Sandviken för att hitta fler intresserade. Den första nybörjarstarten, 1994 annonserades genom att vi på klubbens affischer för nybörjarträning lade till en liten rad längst ner där det stod "Vi har även aikido" vilket ledde till över 20 nybörjare. Sandviken Aikido blev en officiell sektion i klubben 1996.

1998 flyttade Christoffer från Falun till Stockholm vilket ledde till att vi sökte en ny klubb relativt nära oss att samarbeta med och eftersom en av klubbens medlemmar flyttat till Uppsala för studier och där kommit i kontakt med Uppsala Budoklubb som tränar både Ju-Jutsu och Aikido som blev valet natclass="specialImg" srcigt. Uppsala Budoklubb hade sedan tidigare kontakt med Sundsvall Budoklubb vilket så småningom blev början på organisationen Hokuoaikikai.

Tävlingsverksamheten i klubben
Hasse Andersson var länge ansvarig för klubbens tävlingsverksamhet och när Sport Ju-Jutsu bildades 1997 startade klubben en egen sektion för detta ändamål. I början var den helt inriktad mot just Sport Ju-Jutsu men då Magnus Engström tog över ansvaret för sektionen har den på senare år vidgat sig till att även innehålla ett antal andra kampsporter som inriktar sig mot tävling, såsom Brasiliansk Ju-Jutsu och Submission Wrestling. Vi hade under årens lopp varit representerade på många tävlingar och vi har haft flertalet utövare på elitnivå.

Fudoukai Karate, det senaste tillskottet
2006 flyttade Sandviken Fudoukai Karate in tillvåran klubb. Vi fick tillfället att ytterligare utöka utbudet av träningsformen till våra medlemmar samtidigt som de fick tillgång till en riktigt fin dojo och en klubb med många medlemmar. På årsmötet 2008 beslutades det att Fudoukai Karate skulle bli en egen sektion.

Uppdaterad: 23 APR 2014 21:15 Skribent: Anna Skoglund

Postadress:
Sandviken Budo & Kampsportsklubb - Budo & Kampsport
Tommy Frank, Fredriksgatan 1
81133 Sandviken

Kontakt:
Tel: +46703909550
E-post: This is a mailto link

Se all info