Hoppa till sidans innehåll

Klungans teckenspråk


Bild 1

Lär dig klungans teckenspråk

Landsväg: Inför Vätternrundan är det en god idé att friska upp minnet i hur man cyklar i en klunga. Att färdas nära andra cyklister är effektivt, men kräver en del kunskaper för att genomföras säkert.

Klungans teckenspråk

Inför den annalkande Vätternrundan kan det vara en god idè att fräscha upp sina kunskaper kring att cykla i en klunga. Att fokuserat ligga tätt inpå sina medcyklister och från vinden besegra kilometer efter kilometer.

Att du kommer hamna i en klunga under loppet är ofrånkomligt. Att cykla tätt och nära inpå varandra i hög fart kan verka en smula farligt, men följ dessa råd så kommer du att färdas både smidigt och snabbt. Och framför allt säkert. 

Man kan inte lära sig klungkörning i teorin bara, så vårt viktigaste risker. Yviga rörelser eller hastiga förflyttningar i sidled kan få ödesdigra konsekvenser när det bara skiljer centimetrar mellan ditt bakhjul och kompisens framhjul och man ligger axel mot axel.

Försök därför vara lugn och förutsägbar i dina rörelser. När du ligger bakom en annan cyklist ser du inte längre än till dennes bakhjul. Det betyder att hål i vägen, parkerade bilar eller vilsna hundar blir livsfarliga hinder. Förste man måste därför agera hela gruppens ögon och så fort ett hinder upptäcks signalera med hjälp av teckenspråk faran till bakomliggande cyklister.

Denna signal vidarebefordras sedan nedåt i gruppen hela vägen till siste man. Utan undantag! Lyckligtvis är tecknen varken speciellt många eller svåra att lära sig. Du ser dem här bredvid.

Vett och etikett

Säkerheten är som sagt viktig, men den hjälper dig inte riktigt hela vägen. Det finns några etikettsregler som är bra att ha koll på innan man ger sig ut runt sjön i jakt på grupper att följa. 

Var till exempel lyhörd och känn efter hur gruppen fungerar. Går man på ett eller två led? När man varit uppe och dragit, slår man åt höger eller vänster? Hjälper alla till och drar eller är det okej att bara ligga på rulle? 

Råkar du vara bland de starkare i gruppen så dra inte hårdare än alla andra bara för det. Det ställer till det för de andra och skapar oreda i gruppen. Men dra gärna längre perioder. Är du bland de svagare i en grupp dra inte långsammare utan istället i kortare perioder.

Eller inte alls. Om du blir ikappåkt av en snabbare grupp fråga gärna någon om
det är okej om du går in i gruppen innan du gör det. Och om du inte vill vara med och dra, lägg dig då längre bak i gruppen så du inte stör rytmen för dem som hjälper till med farthållningen.

Lär dig klungans teckenspråk - Stanna

1. Stanna – en uppåtsträckt hand eller en bakåtsträckt hand med handflatan bakåt mot nästa cyklist.

Lär dig klungans teckenspråk - Sakta ner

2. Sakta ner – pumprörelse med ena handen, handflatan nedåt vägbanan.

Lär dig klungans teckenspråk - Hinder vänster sida

3. Hinder vänster sida – vinka med vänster hand bakom ryggen "åt höger".

    Hinder höger sida – vinka med höger hand bakom ryggen "åt vänster".

Lär dig klungans teckenspråk - Hinder på vägbanan

4. Hinder på vägbanan – typ hål, vägbrunn, glas, grus - peka ner mot vägbanan med den  hand som befinner sig på samma sida som hindret.

Lär dig klungans teckenspråk - Svänga vänster eller höger

5. Svänga vänster eller höger – klassiska svängtecknet, ut med armen åt det håll du ska svänga. 

Uppdaterad: 28 APR 2020 07:53 Skribent: Peter Lindh

Postadress:
Sandvikens CK - Cykel
Odengatan 52 B
81131 Sandviken

Besöksadress:
Odengatan 52 B 1 TRN
81131 Sandviken

Kontakt:
Tel: 0700751432
E-post: sandvikensck@gmail.c...

Se all info