Hoppa till sidans innehåll

Bågskytte


Bågskytte är en av de älsta vapen och det första sättet för människan att spara energi. Läs mera om historien bakom bågskytte här! I en bågskytteklubb kommer du i kontakt med olika typer båger, från långbåge till Compound. De olika bågarna är olika svåra att skjuta med och är därför delat in i olika klasser i tävlingar. När du börjar att skjuta är det bra at börja med en klassisk båge; en recurvebåge.

Recurve

Den "olympiska" pilbågen har de flesta säkert sett någon gång. Ändarna på lemmarna är svängda i pilriktningen villket skilljer den från både Långbåge och Compound. Recurve kan skjutas med eller utan sikte. Skjuter man med sikte kallas det "fristil", använder man inte sikte kallas det "klassisk stil". Man håller strängen med en sk tab som är gjord av läder.

De flesta recurvebågar är isärtagbara och därför lätta att transportera. Det kan vara lämpligt för en vuxen nybörjare med en båge på 28 pound, det är mycket lättare att lära sig skjuta rätt om man använder en lätt båge i början. För barn kan det vara lämplig med 20 pound. En senior bågskytt 35-40 pound. Erfaren tävlingsskytt 40-45 pound. Använder man en tyngre båge än så kan man sträcka sig och få ont i rygg och axlar!

Compound

Compoundbåge är en relativt ny typ av båge. Den har ett system av hjul och kablar som avlastar skytten. När man spänner bågen är den tyngst den första biten och ganska lätt att hålla fullt uppspänd till skillnad mot andra bågar som blir tyngre ju mer du drar. En Compoundbåge skjuts endera med eller utan sikte. Utan sikte kallas det för Klassisk stil. Man håller strängen med en sk release (ej klassisk stil), releasen är en typ av mekanisk avtryckare. Skjuter man klassiskt använder man en sk tab (en liten läderbit).

Bågvikten (Bågens styvhet, dragstyrka) på en normal Compoundbåge är oftast ställbar mellan 50-60 pound (1 pound = 0,454 kg). Du drar alltså ca 27 kg vid 60 pound.

Det finns olika hjul med olika egenskaper.
Helt runda: Mycket förlåtande hjul ger sämre fart, ovanliga på dagens bågar.
Hjul som är mer eller mindre ovala på kabelsidan och strängsidan:
Den vanligaste typen.
Kamhjul som är mycket ovala på både sträng och kabelsida: Till jaktskytte.


Långbåge

Klassisk medeltida båge. En stor favorit hos oss. Används aldrig med sikte, vilket gör att det krävs mycket träning innan man behärskar tekniken. Räkna med åratal av träning. Till långbåge används liksom Recurve en tab för att hålla strängen.

En långbåge får inte väga mer än 1kg. Man får använda valfria pilar även kolfiber, men många använder träpilar för att vara så historiskt autentisk som möjligt.

Uppdaterad: 01 JAN 2011 20:27 Skribent: Erik Hjort

Postadress:
Säters IF BSK - Bågskytte
c/o Erik Hjort, Bispberg 21
78390 Säter

Kontakt:
Tel: 022551852
E-post: bispberg21@hotmail.s...

Se all info