Hoppa till sidans innehåll

Skogs skytte


Svensk Jakt

Jaktskytte går till så att deltagarna delas upp i patruller med ca 3-6 personer i varje patrull. Sen leds man ut patrullvis till ett mål. Patrullen placeras på en plats markerad med en skjutpåle, som är placerad mellan 5-60 meter från tavlan (en djurtapet föreställande tex. varg, lo, björn, hjort m.m.). Det gäller att bedöma avståndet fram till tavlan och sen skjuta en träff, annars blir det att använda pil nr 2 eller ännu värre, pil 3. En felbedömning på bara några meter räcker för att man ska missa.

Man har 3 pilar på sig per tavla (varje skytt har 4 minuter på sig).

Efter att alla i patrullen har skjutit sina pilar går man fram för poängräkning. Sen går man vidare längs en snittslad bana till nästa mål.

• Träff med första pilen i hjärtringen ger 20p och 15p vid träff men utanför hjärtringen.
• Träff med andra pilen i hjärtringen ger 15p och 10p vid träff men utanför hjärtringen.
• Träff med tredje pilen i hjärtringen ger 10p och 5p vid träff men utanför hjärtringen.

Pilarna måste märkas villket kallas "crestning".Märkningen består av 1 - 3 ringar 5 mm breda, långt bak på pilen. Pilen ska också märkas med skyttens namn och klubbnamn.
Kikare får endast användas efter det att skytten skjutit sin första pil vid varje mål. Skjutavståndet beror på vilken klass du skjuter.


Fältskytte

Fältskytte och jaktskytte är ganska lika tävlingsformer, den största skillnaden är att på fältskytte skjuter man alltid 3st pilar på 6 ringade tavlor, med 6 som högsta poäng per pil. (totalt 18 poäng per mål). Tavlorna finns i fyra olika storlekar: 20, 40, 60, och 80 cm. På 20 cm tavlan finns en stående rad med tre tavlor för varje skytt. A och B skytten skjuter alltid på rad ett och tre, C och D skytt skjuter på rad två och fyra. När man skjuter på 40 cm tavlan finns det alltid fyra tavlor uppsatta. A skytten skjuter på tavlan uppe till vänster och B skjuter på tavlan uppe till höger osv. På 60 och 80 cm tavlan finns det bara en tavla. Alla skyttarna skjuter på en och samma tavla.

Det finns 2 olika former av fältskytte: märkt och omärkt
På den märkta står avståndet till målet utmärkt vid skjutpålen och den omärkta står avståndet som ni förstår inte utmärkt.

Man delas upp i patruller med ca 2-6 skyttar i varje patrull, sen leds patrullen ut till första målet.
Skytten placeras vid en skjutpåle som är placerad mellan 5-60 m från målet.
Är det omärkt fält så får man försöka
bedömma avstånd till tavlan, även om det är märkta avstånd så gäller det att ta hänsyn till om det är uppför eller nerför till målet och korrigera det med siktet.

När alla i patrullen har skjutit sina 3 pilar går man fram för poängräkning.
Sen följer man en snittslad bana vidare till nästa mål.

En fälttävling består vanligast av 2 rundor med 12 mål per runda.

Man kan även kombinera fält med jakt, man skjuter då 15 st jaktmål och 12 st fältmål.

Uppdaterad: 27 APR 2011 20:43 Skribent: Erik Hjort

Postadress:
Säters IF BSK - Bågskytte
c/o Erik Hjort, Bispberg 21
78390 Säter

Kontakt:
Tel: 022551852
E-post: bispberg21@hotmail.s...

Se all info