Hoppa till sidans innehåll

Då och förr


Klubbens historia i korthetSÄTILA SPORTKLUBB bildades den 3:e mars 1928. Initiativtagare var Knut Håkmar, Erik Nilsson och Gustaf Odengård vilka även satt i den första styrelsen. Föreningen som vid starten hade ett tjugotal medlemmar kallades Sätila Velocipedklubb. Namnet SÄTILA SPORTKLUBB erhöll föreningen vid en omorganisation som företogs år 1931.

Den sport som under de första åren dominerade inom SSK var cykling. SSK var tillsammans med Kinna CK den mest framstående klubben i sjuhäradsbygden. SSK arrangerade själva ett eget storlopp vid namn "Lygnern runt" med deltagande av landets främsta elitcyklister. "Lygnern runt" var ett av Sveriges populäraste lopp i början av 30-talet. Loppet sponsrades bl.a. av SKF, LM Ericsson och Monark vilket visar hur stort intresset var för tävlingen.

Tidigt A-lag


Fotbollen kom tidigt på programmet och är den enda idrott funnits med genom hela SSKs historia. Många andra idrotter har kommit och gått, som friidrott, bandy, handboll, ishockey och skidor. Två existerande föreningar har sitt ursprung i Sätila SK: OK Räven som sysslar med orientering, och Sätila Basketbollklubb. Dambasketen är den sport som skördat mest framgång hittills i klubbens historia med åtskilliga säsonger i högsta nationella serien.


Friidrott och fotboll utövades under tidigt 1930-tal vid Sätila Sand vilket är området där Lygnevi idag ligger. Den första mer pemanenta fotbollsplanen skapade på en åker ungefär där Sätilahallen idag ligger, och man hoppade omkring lite i byn fram tills dess att Lygnevi anlades 1951 - 1953.

Idrott har dock bedrivits på fler ställen. Under 30 och 40-talet spelades bandy i lokala serier med Kammarsjö som hemmaarena. Under 40-talet arrangerade SSK skidtävlingar och terränglöpning. Man boxades i Bygdegården och spelade bordtennis i Lundagården. Gymnastik hölls regelbundet i Bygdegården dock endast för herrar, men då Sätilaskolan invigdes 1957 startade motionsgymnastik för damer i gymnastiksalen. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:23 Skribent: Jens Gustafson

Våra sponsorer

Carlssons Snabbköp

Sätila Bygg

Swedbank Sjuhärad

 

NYKAB i Sätila

Swerör AB

PM Telekom

Transaction

L-E Erikssons Rör AB

Ekonomipoolen, Skene

Postadress:
Sätila SK - Fotboll
Lygnevivägen 8
51169 Sätila

Besöksadress:
Lygnevi
51169 Sätila

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info