Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Vidar Johansson – Vår första Olympier

02 JUL 2021 18:26
”Målet är att gå till final. Det är femton som går till final i hinder och några sekunder på ren inspiration ska det gå att kapa” säger Vidar.
  • Skapad: 02 JUL 2021 18:26

Redan i vintras gick det ana att något alldeles speciellt var på gång – Vidars löpning låg på en helt ny nivå. ”Jag har blivit bättre på att tävla. Jag har alltid varit bra på träning men det har varit svårt att dra paralleller” sa Vidar som kommentar då.

När sommarsäsongen började och vi fick se Vidar i hans säsongsdebut krossa sitt personliga rekord, tillika klubbrekord med 20 sekunder var hans nya nivå ett faktum. Var skulle detta leda?

Vidar har sen putsat och putsat på tiden och tillslut var det så nära kvaltiden till OS att vi, hela SAIK, samlades och hoppades på de bästa förutsättningarna med väder och vind när Vidar skulle springa i Valencia – sista chansen. Som han levererade, en hare och ett gäng som tidigt gick ifrån där Vidar låg med, visst såg han pigg ut men med kommentator på spanska gjorde det svårt att följa. Gick det tillräckligt fort? Vidar fortsatte att se pigg ut nästan så man kunde ana att han fick sansa sig för att inte rusa på, det såg ut att spritta i benen. Klockan ljöd för sista varvet och visst gick det snabbt, tiden skulle räcka, eller? Efter sista hindret passerade spanjoren Vidar som då ledde loppet och Vidar såg uppenbart plågad ut, en riktig nagelbitare. När spanjoren passerade mållinjen kunde vi se att klockan stannade på 8:17 någonting men tydligare än så blev det inte. Vidar var strax efter så tiden borde räcka men vad var tiden egentligen?

Det dröjde men så droppade tiden in via sms till klubbchef Gunnar, 8:18.31. Smått otroligt. Kvalgränsen klarad med 3,5 sekunder marginal, fyra genom tiderna i Sverige, bäst på årstatestiken för Sverige och nittonde på årsstatestiken för världen.

Han gjorde det!!!!

Vidar började i SAIK som femtonåring efter att Per Skoog uppmärksammat hans vinst i ett skol-SM. I åttonde klass hade Vidars idrottslärare sett hans talang för löpning och anmält honom till just det loppet. Vidar spelade fotboll och hade mest tävlat i smålopp hans föräldrar pushat för. Till en början med blev det löpträning vid sidan av fotbollen. Per Skoog som blev hans tränare skickade ett pass i veckan som Vidar körde själv. Vidar spelade i IFK Halmstad och började på fotbollsgymnasie men redan efter första året började löpningen bli mer och mer intressant. Vidar som hade talang svarade bra på träningen och resultaten kom tidigt. ”Att det gick bra blev en kick” säger Vidar.

Vidar hade en stadig utveckling från junior till senior. Själv tyckte Vidar steget var svårt och att det har tagit tid att hitta sitt eget sätt. Efter några års uppehåll i studierna började Vidar läsa industriell ekonomi på Chalmers. Han trivdes men kände att kurserna inte riktigt passade honom istället ville han prova på läkarlinjen. Under förra hösten läste han därför industriell ekonomi samtidigt som han började på läkarlinjen och fortsatte satsa på sin löpning. ”Jag var tvungen att jämföra. Det blev för mycket men det hjälpte mig ta rätt beslut” berättar Vidar. Vidar tror det passar individuella idrottare med läkarstudier. ”Vi är vana att ta eget ansvar med struktur och rutiner för vardagen. Det är också intresset för kroppen och hur allt hänger ihop”. Studierna och strukturen har även hjälpt Vidar att hitta en balans i träningen. ”När jag pluggar är det fullt fokus, likadant när jag tränar men där emellan kan jag koppla av” berättar han.

Vidar hade inte haft några realistiska tankar på OS men när säsongsöppningen resulterade i en så stark tid som 8:24 så fanns helt plötsligt kvalgränsen inom sikte. ”Jag var hur glad som helst men jag blev tvungen att ställa om och när jag så sprang på 8:24 en gång till blev jag istället besviken” berättar Vidar. Han tror att hans förmåga att ställa om har varit en stor bidragande faktor till att han till slut lyckades kapa den tiden ytterligare sex sekunder till kvalgränsen. På enbart fyra veckor har han betat av fem lopp på maxprestation. ”Det kändes kul att det fanns något att peta på efter varje lopp, något att förbättra” säger Vidar.

Nu blir det en tid med grundträning och sen vidare till Tokyo och pre camp. ”Målet är att gå till final. Det är femton som går till final i hinder och några sekunder på ren inspiration ska det gå att kapa” säger Vidar.

Skribent: Cecilia Hallin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Sävedalens AIK - Friidrott
Hultvägen 2
43364 Sävedalen

Besöksadress:
Vallhamra Sportcenter, Hultvägen 2
43364 Sävedalen

Kontakt:
Tel: 0702330967
E-post: This is a mailto link

 

Våra arrangemang 

 

Friidrottsskola

 

  

Sävedalsspelen ny design 2019

2021

 

Oktober 2021

 Sävedalen Inomhus

November 2021

 

 JULGRANSFÖRSÄLJNING 2021

 

Premiärloppet

 April 2022 


  

 

  

Du som spelar på Svenska Spel kan via Gräsroten stötta vår förening
genom att lägga till oss på ditt spelkonto.

 

 Puff för vaccinerad klubb

 


 GV21K halfmarathon

.

 

 

Följ oss på sociala medier


 

.

Vi stöttar Sävedalens AIK Friidrott

 

 
ICA Maxi Allum Partille logga