Hoppa till sidans innehåll

Sävsjö KK - Karate

 

Varifrån kommer Karate? 

 

 Karate är ett gammalt kamp- och  självförsvarssystem som började utvecklas på 300-talet i Indien och som på 500-talet spreds till Kina. På 1300-talet hade karaten nått den lilla Japanska ön Okinawa. Karaten tränades flitigt bland såväl herrskap som bönder. Under 1600-talet infördes ett vapenförbud på Okinawa så Karaten fick tränas i all hemlighet. Det var även då man började utveckla den ”moderna vapenträningen”. Man använde sig bl. a. av skäror och krattskaft. Efter andra världskriget var Japan som bekant ockuperat av USA, och karaten spreds med hemvändande soldater. Till Europa kom karaten under andra delen av 1950-talet, och till Sverige anlände den under 1960-talets början. Idag finns det ca 300 klubbar och ca 22000 aktiva i Sverige. Vad är egentligen Karate? Man kan säga att karate är olika slag, blockeringar och sparkar som utförs i en följd. Genom tiderna har det arbetats fram  en mängd olika kombinationer, rörelsescheman, kontraattacker, försvar och anfall. Man tränar oftast parvis och det ställer stora krav på koncentration hos utövarna eftersom man slår och sparkar mot varandra.
  
Hur tränar man?
  
                               Ett vanligt träningspass kan se ut så här:      
                        1. Gymnastik och   uppmjukningsövning
      2. Teknik- och grundträning
            3. Styrke- och konditionsträning
         4. Stretching och avslappning
Träningen tar ca 90-120 min. Allt efter som man tränar och blir duktigare byggs träningen på med svårare tekniker och    kombinationer.          
 
Karate som livsstil
 
Det bästa sättet att koppla av från någonting är att fokusera sig på något helt annat. I dagens samhälle är avkoplingen viktigt, men tyvär sällsynt. Avkopplingen behövs gör att orka med arbetet, familjen, släkten och vännerna. - kort sagt för må bra. Vi som tränar karate försöker skaffa ossa avopplingen genom den mentala och fysiska koncentration och disciplin som karateträningen inbegriper. I föreningen vi därför att skapa en atmosvär där man kan nå maximal koncentrationsnivån.
Kan vem som helst träna karate?
  
Givetvis kan alla träna karate. Man som kvinna, gammal som ung. Det handlar bara om att våga och vilja. Genom karateträningen lär vi oss kontrollera vår kropp och att höja vår förmåga att klara de påfrestningar och krav som vardagslivet utsätter oss för, såväl fysiskt som psykiskt
           
Mästare Gichin Funakoshi (1868-1957
     
 Gichin Funakoshi var den förste att introducera karaten i Japan 1916.Han sägs vara den moderna karatens fader. Funakoshi hade under sin uppväxt på Okinawa studerat både Naha-te och Shuri-te och hans system var en blandning av det bästa hos bägge skolorna.Stilen uppkallades efter platsen där han undervisade – Shotokan. Shotokan är den stil som idag har flest utövare runt om världen.
 
Postadress:
Sävsjö KK - Karate
Milic Dragan, Västra Esplanaden 2 E
57635 Sävsjö

Kontakt:
Tel: +46706099571
E-post: This is a mailto link

Se all info