Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peder Lindbom Claes och Jens redo för start!

Rörelsefrihet

2013-08-25 23:07
Klubben fick besök av rullstolsburna gäster för att diskutera möjliga samarbetsformer och gemensamma intressen.
  • Uppdaterad: 2017-04-22 22:26

I lördags fick klubben besök av Jens Sternberg och Claes Hultling. Jens flyger ultralätt i Storvik och är rullstolsburen. Han har en specialanpassad ultralätt. Claes Hultling är en av grundarna och VD för stiftelsen Spinalis som driver Spinaliskliniken, en rehabiliteringsklinik. En rätt stor organisation som servar nåt tusental ryggmärgsskadade. Vi tittade på och imponerades av Jens UL kärra och hade ett intressant samtal om vilka möjligheter som finns att anordna någon form av samarbete.

Skota hem

Claes Hultling har även varit med och grundat en stiftelse - Skota Hem - som med stöd från bl.a. Allmäna arvsfonden och Skandia skapar möjligheter för rörelsehindrade att segla i en klass kallad Tvåfyra. Dessa båtar är miniatyrversioner av Americas Cup båtarna. Klassen har fått status som olympisk seglingsklass. 

Inspiration

Vi pratade om ryggmärgsskadade och den problematiken -många kommer från väldigt aktiva (och riskbenägna) livsstilar och de förvandlas ju inte till flegmatiker bara för att de hamnat i rullstol. Väldigt viktigt för nyskadade är att hitta motivation och inspiration att gå vidare. Där skulle kanske segelflyg kunna vara en möjlig aktivitet. Vi pratade också om att det är mycket viktigt att det inte är för krångligt att komma iväg. Nåt som jag som fullt frisk segelflygare bara kan instämma i ;-)

Förebilder

En annan viktig del är förebilder. Så det var kul att Jens kunde få visa sitt flygplan med handkontrollerat sidoroder och ge Claes en tur.  En komisk detalj är att jag misstänker att de båda herrarnas rullstolar på bilden är dyrare än själva flygplanet -gjorda av kolfiber  och polerad aluminium var de rent löjligt lätta.

Ultralätta stolar

Nästa steg?

Inget specifikt kom ut av mötet men vi bestämde oss för att på var sitt håll fundera på hur man kan jobba vidare. Det skulle vara fantastiskt kul att kunna handikappanpassa en av våra ASK21or och kanske locka över Jens som medlem i klubben. Han har även segelflygarbakgrund. En annan förhoppning är att kunna ordna en årlig flygfrihetsdag, liknande segelflygets dag, specifikt för denna grupp.

Vår anläggning -ramp och handikapptoalett provades även och fick betyget väl godkänt av sakkunskapen. 8 av 10 enligt Claes. Kul! (Vi måste bara fixa gruset i rampens början)

Skribent: Peder Lindbom

Segelflygarna      Uppsala Flygklubb
Sundbro425            743 81 Bälinge
This is a mailto link

Uppsala Masters

Börja segelflyga!

Associerad medlem! 

Köp presentflygning! 

Flyg hos oss! 

Hur är din flygtrim ? 

Prislista 2018 

Registrering av arbetsplikt 

 

UIFB_FLiggande2_R-d   

Finnlines_logo 

RBU_Stockholm

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Segelflygarna Uppsala FK - Flygsport
Sundbro 425, Sundbro 425
74381 Bälinge

Kontakt:
Tel: 018-35 70 13
E-post: This is a mailto link

Se all info