Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Hedin Nöjd kund!

Segelflyg för alla!

2014-10-12 16:56
Efter att ha kommit i kontakt med funktionshinder inom familjen började jag tänka kring frihetskänslan i samband med segelflygning. Att det inte borde vara omöjligt för funktionshindrade att kunna få dela den upplevelsen.
  • Uppdaterad: 2017-04-22 22:26

Under hösten 2013 tog jag därför kontakt med organisationer och företag som arbetar med funktionshinder. Detta ledde till en provflygning med Stefan Jansson -aktivitetskoordinator på Frösunda- ett företag som arbetar med att organisera personliga assistenter. Stefan är själv rullstolsburen och elitidrottsman inom sporten rullstolsrugby.

Flygningen föll väl ut och vi bestämde oss för att genomföra en flygdag i början av september i år för personer med funktionshinder.

Pano

Foto: Björn Hedin

Flygdagen
Dagen började lite skakigt - väderprognosen höll inte vad den lovade och under förmiddagen låg ett envist molntäcke över flygfältet som hotade att sabotera dagen. Grillen sattes på och tålamodet prövades. Men efter lunch började solens strålar leta sig genom skyarna och det blev bråttom. 10 personer i stol skickades upp i lufthavet och kom ner med nöjda leenden på läpparna. En och annan mamma, brorsa och assistent provade också sina vingar. Alla som ville kom till slut i luften och dagen blev mycket lyckad.

Kulattflyga

Framtiden
Segelflygarnas arbete under 2013 har lett till kontakter med Claes Hultling och Jens Sternberg. Jens är rullstolsburen pilot och segelflygare med eget ultralätt flygplan anpassat för handkontroll. Claes är läkare, föreläsare och grundare av Spinalis -en privat vårdgivare som arbetar med rehabilitering av ryggmärgsskadade. Claes har även varit med och grundat Stiftelsen Skota hem som sysslar med segling för funktionshindrade.

Lyft

Foto: Björn Hedin

Peder
Efter samtal med Claes har vi förstått att många rullstolsburna kommer från en aktiv livsstil. Det är mycket viktigt ur en rehabiliteringssynpunkt att kunna visa att det även i den nya livssituationen går att leva ett aktivt och fullvärdigt liv. Att hitta nya förebilder och inspirationskällor.

Segelflygarnas mål är att instifta en årlig flygdag för funktionshindrade. I nästa steg vill vi kunna erbjuda människor som kommer i kontakt med segelflygande på detta sätt en möjlighet att gå vidare och ta pilotlicens.

Segelflyg är en sport där utmaningen är mental snarare än fysisk. Det finns inget som säger att en funktionshindrad skulle behöva ha sämre förutsättningar än andra att placera sig bra i tävlingssammanhang.

Jens har gått med i vår klubb och är vår förste rullstolsburne medlem. Vårt mål är att han skall få möjlighet att delta (och vinna!) Segelflyg SM 2016 för Uppsala!

Rullstol_PS

Foto: Björn Hedin

Fakta
Segelflygarna är en ideell idrottsförening som sorterar under Riksidrottsförbundet och Flygsportförbundet. Segelflygarna har sin bas på Sundbro flygfält strax norr om Uppsala. Inom segelflyg flyger man förutbestämda banor på tid med enbart solens energi som motor. Banorna är normalt 20-40 mil. Snitthastigheterna är ofta över 120km/h och maxhastigheten 280km/h. Uppsala har vunnit Segelflygallsvenskan ett tiotal gånger. Bland medlemmarna finns medlemmar med tävlingserfarenhet på nationell och internationell nivå och även två VM piloter som placerade sig 1:a och 2:a på SM 2014.

Normalt styrs ett segelflygplan med händer och fötter. En anpassning med handkontroll gör det möjligt för människor utan rörlighet i benen att sköta alla roder. Genom att använda ett tvåsitsigt flygplan blir det möjligt för de flesta funktionshindrade att flyga ihop med säkerhetsförare.

Tummenupp

Foto: Björn Hedin

I Schweiz samlas funktionshindrade piloter vartannat år på en träff kallad Handiflight. Jens har flugit ner själv i sitt ultralätta flygplan:

Skribent: Peder Lindbom

Segelflygarna      Uppsala Flygklubb
Sundbro425            743 81 Bälinge
This is a mailto link

Börja segelflyga!

Associerad medlem! 

Köp presentflygning! 

Flyg hos oss! 

Hur är din flygtrim ? 

Prislista 2018 

 

UIFB_FLiggande2_R-d

Permobil

 

Finnlines_logo

Naviter logo

RBU_Stockholm

Langbrovardshus

Ottobock

Prosales (2)

rg_logga

 

 

Postadress:
Segelflygarna Uppsala FK - Flygsport
Sundbro 425, Sundbro 425
74381 Bälinge

Kontakt:
Tel: 018-35 70 13
E-post: This is a mailto link

Se all info