Hoppa till sidans innehåll

Historik


Sigma BK och Upplands Väsby Bowlinghall

Sigma Bowlingklubb bildades vid ett möte den 15 juni 1967 i Upplands Väsby Bowlinghall som slog upp portarna den 1 april samma år.

Några av de numera historiska herrarna som tecknade sig på den första intresselistan var: Eric Carlsson, Rolf Forsberg, Erik Wanné, Håkan Deivert, Erik Lund, Lars Sabel, Janne Kilsand, Kjell Ehrnholm, Kenneth Westerberg, "Skorpan", "Becke-Johan" och några till. Sedan väl procedurfrågorna var överstökade hölls en första träningstävling som vanns av Eric, med för den tiden smått fantastiska 709 över 4 serier. Kort efter det första mötet anslöt bl.a. Ulf Ljunggren och Lars Öhman till klubben. Det är glädjande att konstatera att flera från 1967-års upplaga fortfarande finns kvar i klubben. Lars Sabel, Kjell Ernholm, Kenneth Westerberg och Lasse Öhman är fortfarande aktiva. Ulf Ljunggren och Erik Wanné finns kvar som passiva medlemmar.
 
Under årens lopp finns många fina minnen och framgångar att förtälja om.
En höjdpunkt var att Sigma var seriesegrare de fem första åren i respektive serie och benämndes som "ungdomsklubben på frammarsch". Sigma debuterade i den högsta serien (dåvarande division 1) 1973 och spelade sedan i högsta divisionen sju säsonger i rad.
 
Ett annat minnesvärt tillfälle är när Sigma, som första Väsbyklubb, tog steget upp till Elitserien via ett spännande kvalspel i Örebro. Dessutom så toppade Sigma Elitserien efter de fem första omgångarna säsongen 1986/87.
 
Den framgång som måste rangordnas högst är, trots Gerda Öhmans SM-guld i Sigmatröjan 1982, när klubben lyckades gå till SM-final i Malmö 1977. Sigma lyckades då besegra favorittippade Joker och Zenith, men fick stryk av Amiki och Elbogen. Finalspelet resulterade i ett SM-brons. Slutspelets utropstecken var Bosse Wallin som sedemera blev landslagsman!
 
Sigma har haft flera landslagsspelare under åren, både på senior- och juniorsidan. Bosse Wallin och ovan nämnda Gerda Öhman har fått äran att representera den Svenska seniorlandslaget. Naturligtvis så har klubbens mest framgångsrike bowlare - Lasse Öhman, spelat i den gul-blå dressen vid flera tillfällen. Lasse har på sin meritlista bl.a. EM-guld, titeln "Årets Bowlare" samt en period som förbundskapten för det Svenska damlandslaget.
 
Klubben har av tradition alltid haft duktiga junior- och ungdomsbowlare. Även om klubben just nu saknar en ungdomsklubb finns det många fina meriter att berätta om under åren. Sigma har funnits representerat i Juniorlandslaget under åren av bl.a. Jarkko Riihioja, Fredrik Svärd och Pelle Gustafsson. Klubbens juniorer har under åren vunnit Junior-DM och S:t Erikscupen vid flera tillfällen samt flera titlar vid de stora junior- och ungdomstävlingarna. Vi hade ett gäng framgångsrika juniorer som i pricip var bofasta i juniorstadslaget under 70-talet. Peter Rooslien, Henrik Slind m.fl.

Rolf Kings vann Oldboys-SM 1990 och är en av flera duktiga "seniorer" som representerar Sigma i Veteran- och Oldboyssammanhang.

Ytterligare uppdatering kommer inom kort!

Uppdaterad: 30 AUG 2015 13:30 Skribent: Håkan Holstein
Epost: This is a mailto link

 

Eklunds Bowling

Hammarbyvägen 16
194 22 Upplands Väsby
08-590 310 10

Till hemsidan: klicka här


 

Kontaktuppgifter

UK
Christian Forsebrink, Mats Eklund och Leif Sjöblom
 

Sponsoransvarig
Peter Rooslien
070-3363000

 

Hemsida ansvarig
Åsa Nylund

Postadress:
Sigma BK - Bowling
Håkan Holstein, Björkvallavägen 58
19439 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info