Hoppa till sidans innehåll

Att tänka på vid skridskoköp


Om konståkningsskridskor

När man åker konståkning är det viktigt att ha en bra skridsko med taggar. Under tiden i skridskoskola eller som nybörjare ställs inga krav på att åkaren skall ha speciella konståkningsskridskor, men för åkarens skull är det bra att skridskon är av god kvalitet.

Det är väldigt viktigt att kunna stå rakt på skridskorna (skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen). Påfrestningen på vristen blir annars väldigt stor. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga skridskor i sportaffärerna (t ex Spin, Jofa, Piruett), är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Det är bra om nybörjarna får hjäp att knyta i början men att de snabbt lär sig. Öva hemma och låt dom prova.

 Efter skridskoskolan när åkaren börjar i en konståkningsgrupp behöver hon/han riktiga konståkningsskridskor. Några olika märken är Edea, Jackson, Gam, Risport och Riedell. Skenan ska vara konståkningsslipad och ha taggar. Rådgör med tränaren vilken skridsko som behövs beroende på hur långt åkaren kommit när det gäller hopp mm.

”Riktiga” konståkningsskridskor säljs genom ett fåtal återförsäljare i Sverige. Nya och begagnade skridskor kan köpas och provas ut hos flera olika butiker bl a Skridsko Johan i Bromma och Teijas skateshop på Birger Jarlsgatan. Vår klubb förmedlar begagnade skridskor. 
Nya konståkningsskridskor av god kvalitet är dyra, men de har ett gott andrahandsvärde om de är i bra skick. Om ni väljer att köpa begagnade skridskor är det viktigt att kontrollera att skaften fortfarande är stabila och inte knäckta.

 

Slipning

 

Förutom att skridskon skall vara hård och stabil så måste även skenan vara av god kvalitet och välslipad. 

 

Mellan slipningarna kan åkaren själv se till att skydda skenan, bland annat genom att alltid sätta på skydden direkt när man går från isen och genom att hålla skenan torr efter isträning.

 

Uppdaterad: 09 MAR 2014 20:44 Skribent: Solbritt Gåhlin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Sigtuna SK - Konståkning
Marianne Perslow, Pinbackshallen, Nymärstagatan
19530 Märsta

Besöksadress:
Sigtuna Skridskoklubb, Pinbackshallen, Nymärstagatan
19530 Märsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link