Hoppa till sidans innehåll

Skridskovård och slipning


Slipning

Förutom att skridskon skall vara hård och stabil så måste även skenan vara av god kvalitet och välslipad. Riktiga konståkningsskridskor kan och ska inte slipas i sportaffären. Klubben anordnar slipning ca 1-2 ggr per termin. Hur ofta man behöver slipa beror på hur ofta man åker. Prata med din tränare om du är osäker. Man kan också slipa hos Teijas Skateshop i Stockholm (https://teijasskateshop.com/) eller skridskoJohan i Bromma (http://www.skridsko-johan.eu/)

Mellan slipningarna kan åkaren själv se till att skydda skenan, bland annat genom att alltid sätta på skydden direkt när man går från isen och genom att hålla skenan torr efter isträning.

Skridskovård

För att skridskon ska hålla i gott skick kommer här några generella skötselråd

  • Torka skenan torr med en trasa efter åkning
  • Förvara alltid skridskon med mjuka skydd. Absolut inte med de hårda plastskydden då detta kommer få skenan att rosta och sliter på skenan.
  • aldrig utan hårda skydd
  • Snöra skridskorna korrekt(se nedan.) för att undvika skador på skridsko och fot.

Snörning

För att undvika skador på skridskon och ge bästa komfort så är det viktigt att snöra rätt. Börja med att öppna upp skon så att foten lätt kan träs i, se till att hålla plösen (tungan) mitt i skridskon, snör lösare vid tån, hårdare över mitten och lite ösare i den övre delen, vristen skall ha viss rörelsemån.

För löst knuten sko ger dålig stabilitet, risk för skavsår och stor risk för skador på skon. För hårt knuten ger stoppat blodflöde vilket gör att man fryser lättare och riskerar att få ont i fötterna. Snör upp skon ordentligt när den skall tas av. 

Titta gärna på följande youtube klipp som demonstrerar snörning. (Notera tendensen till knäckning vid felaktig knytning.)

https://www.youtube.com/watch?v=xMd3EpUSFcY

 

Uppdaterad: 13 JAN 2020 17:55 Skribent: Clara Hildebrand
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Sigtuna SK - Konståkning
Marianne Perslow, Pinbackshallen, Nymärstagatan
19530 Märsta

Besöksadress:
Sigtuna Skridskoklubb, Pinbackshallen, Nymärstagatan
19530 Märsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link