Hoppa till sidans innehåll

Historia


När Skåre BK officiellt bildades 1935 var det säkerligen inte många som visste hur framtiden skulle te sig. Med ett medlemsanstal på 65 personer i början av 40-talet har nu föreningen växt till sig ordentligt och är Värmlands största på ungdomshockey. Läs vidare om den spännande hockeyresan fram till dagens datum.

Precis som namnet Skåre BK antyder så handlade det mycket om fotboll under föreningens inledande period. Bokstäverna BK står ju som säkert alla vet för just »bollklubb«. För alla fotbollsintresserade som växte upp på 40- och 50-talen fanns det en helig plats – reningsverket i Granliden. Det var här Skåresågen redan på 20-talet upplät mark, så att ortens ungdomar kunde få en samlingsplats för träning och spel. Här låg Fredriks kiosk. En central punkt att träffas vid, för en flaska Loranga, eller bara för lite förhandssnack eller matchanalys.

Framgångsvåg för fotbollen
När så föreningen till slut officiellt bildades var det en sammanslagning av Skåre IK, Stjärnan och Örnen. Den sistnämnda var under 20-talet Skåres kvarterslag. Samtidigt med föreningsbildandet etablerades en klubblokal hemma hos Sven »Sneckern« Svensson. Andra våningen hos Sven kallades skämtsamt för »Berns salonger« på grund av de välbesökta klubbdanserna som hölls där. Första matchen på den nyanlagda fotbollsplanen vid Fredriks kiosk spelades mot Dömle IK och matchresultatet lovande onekligen gott: seger med 23–0. Det första Skåremålet gjordes av Axel Rydell Andersson.
Framgångsvågen fortsatte efter seriespelsstarten 1937/38, och till säsongen 1946/47 hade man gått genom seriesystemet från division sex till division fyra. Nu började dock grannklubbarna få upp ögonen på laget från Skåre; spelare som Sven »Kanon« Borgström, »Lell-Uno« Andersson och Sven »i Grava« Nilsson värvades och Skåre BK urlakades mer och mer. Detta ledde självklart till A-lagets kräftgång under resterande period fram till 50-talet. Var detta slutet på framgångarna för fotbollslaget, eller skulle fotbollsgrabbarna från Skåre återhämta sig?

Spel på älven
Svårigheterna med att få någon stadga i fotbollsverksamheten från mitten av 50-talet, gjorde att fler och fler började intressera sig för den nya sporten på frammarsch – ishockey. Några entusiaster i tonåren hade redan börjat spela nere på Granlidennoret, med Bertil Hedström som den störste påhejaren. För att kunna spela på kvällstid flyttades »hockeyplanen« med hönsnätburarna till Klarälven nedanför Skåre station. Där hade man stor hjälp av ljuset från stolparna vid järnvägsspåret. Problem uppstod dock när någon kroppsskugga gömde pucken eller om den hamnade i den bortre ändan av planen.

Ishockeyintresset växte och behovet av en riktig hockeyrink ökade. Den avsomnade fotbollsverksamheten födde idén om en hockeyrink på den gamla fotbollsplanen i Granliden. Efter stora insamlingsaktioner och arbetsinsatser förverkligades den, och till säsongen 1958/59 kunde Skåre BK anmäla ett lag till seriespel i division 4 östra. Många engagerade gjorde stora insatser för hockeyverksamheten vid denna tid. Utan familjen Hedström: Otto, Linnéa och Bertil, hade kanske Skåre BK:s hockeyverksamhet överhuvudtaget inte funnits. Människor som Kalle Wallner, Alrik Wiik, Rune Hultberg och Sven »i Gata« Magnusson bidrog alla med stort engagemang. ”Sven i Gata”, till exempel, ansvarade för byggandet av rinken på sin egen loge.

Under de följande åren, 1958–1966, utvecklades och stabiliserades hockeyverksamheten. A-laget höll till i division fyra och fem och vållade inga större rubriker, men ungdomsverksamheten började nu på allvar ta fart. I och med avancemanget till division tre 1967 ökade trycket på SBK-ansvariga att göra något åt alla nya krav som framfördes på bättre anläggningar, ökade istider och mera pengar till verksamheten.

Striden om konstfruset
Skåre hade nu i början av 70-talet börjat omvandlas från sågverks- och bondland till en populär nybyggarstadsdel. Alla bofasta ville självklart att deras ungdomar skulle vara med i Skåre BK:s verksamheter. Vid denna tidpunkt inledde klubben en medveten satsning på barn- och ungdomsverksamheten inom ishockeyn. Men allt var inte problemfritt, och frågorna var många: »Hur kan vi skapa mer istid?« »Vintervädret?« Drömmen om konstfruset började växa sig allt starkare.

Året 1973 flyttade ishockeyn från gamla fotbollsplanen till Ilanda idrottsplats. Vilket lyft det blev: hockeyrink på grusbädd; nya omklädningsrum; ny belysning… Men orten Skåre växte och trycket ökade ytterligare. Ett år senare byggdes en minirink på Ilandaskolans baksida för SBK:s och skolans gemensamma behov. Det blev en liten lättnad i trycket från skridskoåkarna, men omkostnaderna och arbetsbelastningen på tränare och ledare var fortsatt hög.

När Skåre BK 1985 firade sitt 50-års jubileum, så var klubben en mycket stabil, välskött och aktiv förening med goda framtidsutsikter. Det främsta målet var nu konstfruset i Skåre så snart som möjligt. Nu började en kamp mellan Karlstads olika kommundelar om var nästa konstfrusna hockeyrink skulle placeras. Slutstriden kom att stå mellan Nors IK och Skåre BK – båda rustade till tänderna. Skåre satsade egna surt förvärvade slantar på att nedmontera och forsla hem en begagnad rörbädd från Gävle. Nor svarade med att köpa ett begagnat konstfrysningsaggregat. Den 11 maj 1986 avgjordes så saken: Nors IK vann matchen med 5–4, vilket utfallet blev i Karlstads kommunstyrelse. Även om Norsegern dämpade entusiasmen en tid så växte ändå verksamheten hela tiden.

Det var inte längre möjligt att klara all administration och annat på ideell väg. Med kansliutrymme på fritidsgården, anställdes Kenneth Larsson på halvtid, och med Lars Anderssson som materialförvaltare blev det åter full fart. Karl-Erik Fahlstad hade styrelseansvaret vid denna tidpunkt. Istider ordnades runt om i kommunen och ett samarbete med Färjestads BK kring ungdomshockeyn inkleddes.

Flytten gav stark frammarsch
Allt fler matcher förlades nu till Färjestads lilla hall – Mässhallen. De många dåliga vintrarna gjorde hockey på Ilanda näst intill omöjlig, och samarbetet med Färjestads BK fördjupades. Säsongen 1990/91 etablerade sig Skåre BK till fullo i Arena Center, och Mässhallen var nu officiell hemmaplan. Karl-Erik Fahlstad såg till att förråd och omklädningsrum byggdes. I och med flytten till Färjestad förstärkte man ytterligare villkoren för träning, matcher, framförhållning och planering. A-laget gick nu raskt från division tre till två och nya lovande spelare knöts till klubben.

Med tränare som Per-Erik »Perra« Johnsson och Magnus »Gusti« Gustavsson har framgångarna fram till dags datum fortsatt. Säsongen 1997/98 kval till division ett. Säsongen 1998/99 klart med division ett och kvalspel till Allsvenskan. Fantastiskt! Hur den sportsliga framtiden ser ut står kanske skrivet i stjärnorna. Men Skåre BK har på 90-talet hur som helst etablerat sig som en stark förening inom värmländsk ishockey. Vi hoppas framgångarna kommer att fortsätta även under 2000-talet

Uppdaterad: 25 NOV 2009 19:36 Skribent: Camilla Andersson

Polygon

Officedepot

 

Karlstad Energi 

llkranar 

Skadeteknik

Xmentor

 

Cabby husvagnar

 

Swedwise

 

Everfresh

 

besöksräknare 

Räknar från 18 januari 2010

Postadress:
Skåre BK - Ishockey
Norra Infarten 79
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: 054187347
Fax: 054187349
E-post: This is a mailto link

Se all info