Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stefan Olausson Andreas jobbar hårt

Tävling och licens


När Du vill testa dina gränser så att de kan jämföras med andra, då är tävling det självklara valet. På en tävling möter du inte enbart starkare deltagare än dig själv, du får även mätbara bevis på hur du förhåller dig till andras resultat. Detta kan Du göra som motivation för Dig själv, men även i princip på skoj, för att se var Du står, jämfört med andra som satsat på cykel!

Licens

För att tävla måste du vara medlem i Skellefteå AIK Cykel och vara registrerad i Svenska Cykelförbundets (SCF) licensregister. Tävlingslicens utfärdas av SCF och är ett bevis på att cyklisten känner till cykelsportens regler och därmed har rätt att delta i cykeltävlingar. Licensen ger dessutom ett grundläggande olyckfalls- och ansvarsskydd.

Skellefteå AIK Cykel administrerar licenser för klubbens medlemmar. Beroende på vilken ålder och tävlingsklass finns det olika licenser. En tävling delar upp deltagande cyklister i olika startgrupper baserat på tävlingslicensen. I normalfallet är det uppdelat på elitåkare och f.ö på ålder och kön. Här finns det mer information.

Det första steget mot att tävla är att ansluta sig till Skellefteå AIK Cykel via denna länk
Det andra steget mot att skaffa sig licens är genom att gå utbildningen"True Champion or Cheat. Den måste alla från juniorer till de äldre genomgå för att få licens hos SCF. När Du gått utbildningen får du ett utbildningsbevis som Du skall ta med till tävlingar Du deltar i. Utbildningsbeviset är ett viktigt bevis på att du genomfört utbildningen när/om SCF gör stickprov.

Skellefteå AIK Cykel har inte några register för utbildningen utan du som licensierad cyklist är själv ansvarig för att ha genomgått den innan första tävling. Utbildningen går fort att genomföra och Du hittar länken till den  HÄR

När Du uppfyller de två delarna kontaktar Du Tomas Nyström som ansöker om tävlingslicensen i Idrottonline och meddelar dig hur betalning ska ske. Tänk på att vara ute i god tid, SCF har en handläggningstid på cirka tio dagar . Det är viktigt att Du också kan lämna Ditt personnummer till den som tar upp Din begäran om att få lösa tävlingslicens. 

Vid cykeltävling har SCF beslutat att de som är licensierade skall vara klädda i de kläder som klubben man tävlar för har registrerat som hos SCF som tävlingskläder. Föreningen beställer vanligtvis kläder två gånger per år men ibland går det också att låna kläder(något som vi inte kan garantera)

Planerar Du att tävla utanför Norden krävs utlandstillstånd för det aktuella landet. Tillståndet söker och ansvarar Du själv för. Fyll i och skicka in excellbladet som Du hittar på SCFs hemsida. En mindre kostnad på 100kr som betalas av cyklisten till SCF tillkommer.

Licens gäller från och med att Svenska Cykelförbundet registrerat avgiften t.o.m årets slut. Försäkringen som ingår i licensen gäller ända till 1 april följande år. För att förenkla Skellefteå AIK CKs administration bör licensen betalas i god tid eller senast tre veckor före din första start.

I giltig/betald licensavgift ingår försäkring för startande i de tävlingar man anmält sig till med

Uppdaterad: 27 MAR 2017 07:11 Skribent: Stefan Olausson Rantatalo

Postadress:
Skellefteå AIK CK - Cykel
Stefan Linder, Bölevägen 30
93163 Skellefteå

Kontakt:
Tel: 0730400901
E-post: This is a mailto link

Se all info