Hoppa till sidans innehåll
Foto: Linnéa Markström Kanotpolo SM 2014 Borås

Kanotpolo


Kanotpolo - en mix av kanot, boll och lagspel!

Kanotpolo är en stor gren i Mellaneuropa och växer nu även i Sverige. Med hjälp av bra kontakter med coacher och spelare i fler av de bästa Europeiska länderna såsom England och Holland utvecklas landslagen snabbt.

Kanotpolo började spelas i Sverige i slutet av 70 talet och Sverige har haft landslagsverksamhet sedan 2002.SM har spelats sedan 2003 och regelbundna turneringar arrangeras året runt. Antalet lag ökar hela tiden och i dagsläget finns det drygt 15 klubbar med poloverksamhet i Sverige.

Spelet

Kanotpolo är en lagsport som spelas på en begränsad spelplan med mål som hänger 2 meter över vattenytan på respektive kortsida. I varje match spelar två lag om vardera fem spelare med en boll (modell vattenpoloboll). Lagkompisarna passar bollen inom laget med hjälp av paddeln och händerna, för att slutligen få bollen i motståndarnas mål. Att det är tillåtet att tackla bollförande spelare är en publikinfriande ingrediens!

Kanotpolo är ett fart- och finessfullt spel där man kombinerar manövreringen av kanoten med bollteknik och lagspel. Idrotten kanotpolo är inte säsongsbunden, då man med fördel kan spela i bassäng under vinterhalvåret. Speltiden är normalt 2 x 10 min, om inte förlängning eller straffar måste användas.

Kanoterna

Kanoterna liknar slalomkajaker men är ca 3 meter långa och mer rundade i spetsarna. Den relativt korta längden är för att snabbt ska kunna vända eller ändra riktning på den begränsade spelplanen. De runda spetsarna (som är klädda med mjuka dämpare) är till för att hindra skador på material och personer då tacklingar med kanoten är tillåtna vid kamp om bollen.

Uppdaterad: 27 APR 2019 22:47 Skribent: Christoffer Segerstedt-Stenlund

Drakbåtslogga


Uthyrning
Kontakta This is a mailto link för uthyrningsförfrågan

Sommarcafé
Stängt för säsongen, välkomen åter 2022

Sugen på kurs eller annat arrangemang?
Kolla på vad vi har för förslag eller skicka iväg en fråga till  This is a mailto link
 

Postadress:
Skellefteå Kanotklubb - Kanot
Kanotstigen 5, Kanotstigen 5
93235 Ursviken

Kontakt:
Tel: 091035115
E-post: This is a mailto link

Se all info