Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Kanotpolo"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Kanotpolo


2012-01-23

I Skellefteå har intresset för kanotpolo spirat sedan 2008 för att nu ha utökats till att flera medlemmar i Skellefteå Kanotklubb tävlar på riksnivå. För Christoffer Segerstedt som varit med sedan starten, är det jätteroligt att kanotpolon lockar. - Det krävs inte så stora förkunskaper och nu har vi lättare att ta hand om nya medlemmar.

Kanotpolo är precis som det låter, men kanske inte så självklart för den som inte sett sporten live. Lagen består av fem spelare plus tre avbytare, och förutom bollen som liknar en volleyboll, använder spelarna hjälm, kroppsskydd och plastkajaker för att sätta bollen i målet som sitter tre meter upp i luften. Bollen spelas med händerna men även paddeln får användas. Och tacklingar genom hand på axeln är tillåtna på den spelare som för tillfället har bollen.
- Det är rätt stabila kajaker men det kan kännas lite vingligt i början att sitta ner och skjuta, skrattar Christoffer Segerstedt.
Grunden i polo, som i många andra kanotgrenar, är eskimåsväng. Det krävs många timmar på att lära sig manövrera kajaken för en hundraåttiograders dykning. Och den måste verkligen sitta för att kunna vara med och spela. Väl där, tränar spelarna passningar och paddelteknik samt kondition för att få upp flåset. Matcherna är på två gånger tio minuter, planmåttet varierar mellan 25-35 meter på längden, och den som spelar under mål agerar målvakt.
- Vid försvar ställer den som paddlat hem först sig i mål, så det krävs rätt mycket snack mellan spelarna vid match, berättar Christoffer.


Stöd av Isbrytarna
Kanotpolo har funnits sedan 1973 i Sverige och verksamheten tog fart 2008 i Skellefteåklubben. Till en början tränade entusiasterna bara utomhus vid Kanotudden i Ursviken, men numera har man även träningstid inomhus varje söndag och tisdag i Örjanshallen, Skellefteåhamn.
- Vi får vara där när hallen är stängd för simning. Fast vi är fler som tränar på sommaren. Det beror dels på hemvändare plus att det finns oändliga möjligheter att vara på älven.
Utvecklingen från start till tävling har gått fort i Skellefteå Kanotklubb. Under 2010 var ett gäng på cirka tio medlemmar i åldern 17-23 år med i bland annat Novembercupen i Järfälla samt i mixat lag i Uppsala. Den stora klubben Isbrytarna i Luleå som vunnit SM två år i rad, har fungerat som bra stöd och bollplank för nybörjarna i Skellefteå. Dessutom har de kunnat delta i Sverigelägret med externa tränare när det varit förlagt i Luleå. Enligt Christoffer satsar Skellefteå Kanotklubb på att ställa upp i så många tävlingar som möjligt, även SM med tre deltävlingar, under 2012.
- Det är viktigt för oss att delta, få erfarenhet och utveckla spelarna. Så vi fokuserar nog mer på spelet än resultatet, menar han.

Fokus på rekrytering
Det sista året har även skolungdomar fått prova på kanotpolo genom Sportscamp. Och klubben har plats för fler utövare med femton egna kajaker som köpts in med bidrag från Idrottslyftet.
- Vi tar gärna emot fler ungdomar, men har inte hunnit värva aktivt själva så nu ska vi försöka lägga fokus på rekrytering framöver. Vi känner oss positivt bemötta i Skellefteå Kanotklubb, och vill absolut förstärka klubbkänslan genom att få med någon från vår gren i styrelsen, säger Christoffer Segerstedt som därmed även ser fram emot ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna.


Bitte Torbjörnsdotter

Inga nyheter är skapade

Drakbåtslogga


Uthyrning
Kontakta info@skellefteakk.se för uthyrningsförfrågan

Sommarcafé
Stängt för säsongen, välkomen åter 2022

Sugen på kurs eller annat arrangemang?
Kolla på vad vi har för förslag eller skicka iväg en fråga till  arrangemang@skellefteakk.se
 

Postadress:
Skellefteå Kanotklubb - Kanot
Kanotstigen 5, Kanotstigen 5
93235 Ursviken

Kontakt:
Tel: 091035115
E-post: info@skellefteakk.se

Se all info