Hoppa till sidans innehåll

En lathund för dig som tävlar för första gången


Innan tävlingen

Några veckor innan tävlingen brukar en inbjudan komma per mail till alla simmare. I den står allt som är viktigt för er att veta inför tävlingen.

Har man bestämt sig för att vara med  på en tävling så är bästa och enklaste sättet är att skicka ett mail till Clare med svar att ‘Ja’ jag vill vara med. Då fixar vi resten – vad man ska simma och anmällan.

ANMÄL ER ALDRIG DIREKT TILL ARRANGERANDE KLUBB – UTAN ENDAST till den tränare som har skickat ut information om tävlingen.

Tävlingar kan ibland var med flera pass och under flera dagar.  Anmälan är bindande.

OBS!! Fram till och med sista anmälningsdag kan simmaren ändra sitt deltagande i en tävling/aktivitet utan kostnad – det är bara att säga till Clare så att hon kan strycka din anmälan. Därefter gäller att en simmare får stå för alla kostnader som rör sitt deltagande i tävlingen/aktiviteten som drabbar klubben om:

  • simmaren INTE deltar i tävlingen/aktiviteten.
  • simmaren blir sjuk, och därmed inte deltar, utan att meddela detta till tränaren omgående (senast 1,5 timmar innan tävlingsstart, tidigare om du simmar i lag), innan tävlingen/aktiviteten startar.

På sista anmälningsdag sammanställer  klubben anmälningar och skickar dessa till tävlingsarrangören. I och med detta går det inte att få tillbaka anmälningsavgiften. (oftast 60-80 kr per distans och deltagare, vilket klubben betalar). 

Efter ca två veckor kommer en startlista tillbaka i vilken det går att se den startordning som gäller och vilka som kommit med. Arrangörer stryker deltagare vid för stort intresse och prioriterar normalt de med bäst tid (lägst tid), ingen avgift utgår om man är struken. Startlistan finns normalt tillgänglig på Livetiming (www.livetiming.se) men också hos tränaren. .

Till tävlingen tar man sig själv eller kommer överens med någon om skjuts.  Vid sjukdom eller annat förhinder MÅSTE man meddela detta till tränaren som står som tränare på PM:et. Här hittar du också telefonnummer till den tränaren. När du kommer fram till tävlingen meddelar du att du är där till tränaren på plats. 

Tävlingsdagen samling
Står på pm-et. Oftast samling vid simhallen.

Insim
Man simmar in för att värma upp och mjuka upp muskler, hur mycket kan man fråga sin tränare. Insim brukar starta en timme innan tävlingen startar, man testar också startpallarna, ryggsimstarterna, kanske simmar man någon snabb 25:a på tid för att få känna lite på vattnet och skaka av sig lite nervositet. Det finns alltid en sprintbana till detta. Testa vändningar I det/de simmsätt du ska simma. Efter insim är färdigt träffas alla simmare med tränare, för en litet möte och vi kör vår hejar-ramsa.

Strykningar
Skall alltid lämnas in en timme innan tävlingen börjar, oftast lämnar tränaren in en strykningslista till tävlingsekreteriatet.

Tävlingstiden
Då startar tävlingen. Man simmar i grenar och olika heat. En gren kan t.ex. vara 100 m bröstsim för pojkar 12 år och den går i så många heat som det finns anmälningar, de bästa anmälningstiderna simmar oftast i det sista heatet.

Uppvärmning
Detta är viktigt, lika viktigt som uppvärmning innan simträningen. Man gör sin uppvärmning tio till femton minuter innan sin start. Kolla med tränaren som är med när det är dags att värma upp. Efter hand lär man sig hur lång tid före loppet man vill värma upp. Det är viktigt att musklerna är varma och mjuka innan start så simmar man bättre och snabbare. Man får hitta en plats för att göra uppvärmningen som är nära startpallarna.

Start
Speakern ropar upp vilka som skall simma och på vilken bana man skall simma på (detta kan göras under föregående lopp så lyssna noga på speakern). Simmaren går då till den bana man skall simma på. När detta är klart blåser först tävlingsledaren en eller flera korta signaler, för att simmaren skall göra sig redo, sedan kommer det en ihållande längre signal, då ställer man sig längst bak på startpallen. Sedan säger startern – på edra platser – då ställer man sig längs fram på startpallen och därefter går startsignalen. 

OBS! Man måste stå helt stilla efter det att startern har sagt – ”på edra platser”.

Efter ditt lopp
När du har simmat ditt lopp då ska man går först fram till din tränare för att få lite feedback. Efter det ska man simma avbad. Oftast finns det en liten bassäng avsatt för detta. Man ska simma lugnt i minst 10 minuter så att kroppen kan återhämta sig.

Diskvalificering
Simmaren kan bli ”diskad” och det händer alla simmare, oftast är det för tjuvstart (om man startar innan signalen ljuder). Annars kan det vara om man gör en felaktig vändning eller målgång. Det finns regler för alla simsätt, vändningar mm. Detta tränar man på träningarna hemma.

Lunchuppehåll
Brukar vara runt två timmar, då är det viktigt att man går och äter i lugn och ro och det är viktigt att äta ordentlig mat, inte hamburgare och pizza. Simmarna och tränarna brukar ofta äta gemensamt på lunchen på tävlingarna. Efter lunchen är det samma procedur igen som på morgonen – insim och uppvärmning.

Material
Ta med badkläder (flera ombyten), handdukar, träningsoverall, t-shirt, shorts, simutrustning (badmössa och simglasögon, gärna en 5/10-krona/ hänglås för att kunna låsa in sina saker. Ta gärna med lite egen fika att ha mellan loppen, kan vara någon macka och det är alltid bra med en banan. Tänk på att inte äta godis och ha inte med kolsyrade drycker under tävlingen. Ta aldrig med glasflaskor in i en simhall. Däremot skall man ha sin vattenflaska med sig så att man kan dricka vatten och fylla på vätskebalansen. Har man mediciner, ta med dessa och prata med tränarna så att de vet vad man t.ex är allergisk mot eller om man har astma.

Priser
Är alltid kul och trevligt att få, men tyvärr alla kan inte få priser. Oftast är det tre eller sex stycken som får priser i varje gren. Tävla alltid mot dina egna personliga rekord. Försök att simma snabbare än förra gången. Gör man detta många gånger så får man sitt första pris till slut. Vid en prisutdelning skall man alltid ha en klubbjacka eller klubbtröja på sig när man deltar i prisutdelningen. Ni som inte denna gång fick gå fram, heja då istället på dina kamrater som denna gång fick ett pris. Nästa gång hejar dom andra på dig. Kom ihåg att slå ditt personbästa är som att vinna en guldmedalj.

Lycka till på tävlingen!!

Tränarna, Skene SOIS 

Uppdaterad: 05 FEB 2015 22:41 Skribent: Roger Persson

Postadress:
Skene Sim o IS - Simidrott
Simsektionen c/o Gustavsson, Tobiasgatan 5
51161 Skene

Kontakt:
Tel: 0320211169
E-post: rydberg.kinna@telia....

Se all info