Hoppa till sidans innehåll

Inget svenskt softbollag i Europacuper

2018-02-07 12:07
Varje år erbjuds föregående års finallag att spela Europacupspel. I år valde båda finallagen, Leksand och Enköping, att tacka nej, och frågan gick därefter till Skövde Saints. Tyvärr tvingas vi konstatera att vi inte har möjlighet att deltaga.
  • Uppdaterad: 2018-02-07 12:08

Varje år erbjuds möjligheter till föregående års finallag i både baseboll och softboll att spela Europacupspel i Europa. I år valde båda finallagen i SM-finalerna Softboll, Leksand och Enköping, att tacka nej, och frågan gick därefter till Skövde Saints som nu efter en lång process tvingas konstatera att vi inte har möjlighet att deltaga i Premiere Cup.
Efter att både Leksand och Enköping tackat nej till att representera Sverige fick Skövde frågan i mitten av december att representera Sverige i Premiere Cup, och har jobbat hårt för att få ihop lag och ekonomi, men tvingas nu konstatera att man har för många spelare som av olika anledningar inte kan komma loss i augusti 2018.
- Det handlar både om skolstart för en del av spelarna, men även om svårigheter att få semester utanför ordinarie semesterperiod, säger Johan Wiggins, nyvald ordförande för Skövde Saints.
Premiere Cup är softbollens motsvarighet till Champions League, där de absolut bästa lagen i Europa dessutom kryddas med proffsspelare från hela världen inom befintligt regelverk hos European Softball Federation. 

För Skövde Saints var detta ett oerhört tufft beslut då det var vi som två gånger om tagit upp Sverige i Premiere Cup - 2007 och 2012 vann vi de stentuffa kvalturneringarna - en gång i Italien och en gång i Tjeckien.

Och Skövde Saints har alltid deltagit i Premiere Cup de gånger vi kvalificerat oss vilket är sex tillfällen 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, och 2016. 
- Tidigare år har vi haft bättre förutsättningar att planera cupspel i och med finalspel, då vi redan då visste att vi skulle få chansen. Nu blev det betydligt tightare att få ihop allt som krävs för att kunna spela i Europacuperna, säger Priya Mohlén Wendel som är tränare för laget.
- Känns riktigt surt, det har varit höjdpunkten som alla sett fram emot, säger Priya Mohlén Wendel.

Sverige flyttas nu ner till kvalturneringarna och de som blir svenska mästare 2018 kommer då få möjlighet att spela Europacup - dock mot lägre rankade nationer i Europa.
- Även om det är ett tufft beslut att ta är det inte meningen att vår klubb - som kom på tredje plats i fjol - ska bryta ryggen av sig för att säkerställa att svensk softboll behåller sin plats i Europasoftbollens finrum, säger Johan Wiggins.
Skövde Saints kommer även fortsättningsvis sträva efter att erbjuda våra spelare möjligheter att utveckla sig genom att spela i Europa - även om just 2018 blir ett mellanår i sammanhanget.
Skribent: Kristian Pälviä
Epost: This is a mailto link

 SKÖVDE SAINTS
PARTNERS

 

 

 

LIU SKÖVDE

LIU BASEBOLL SOFTBOLL
Läs mer om hur du kan kombinera
baseboll och softboll på gymnasiet!

SPELAR DU PÅ SVENSKA SPEL?

Har du Spelkort och vill stötta
Skövde Saints verksamhet?
KLICKA PÅ BILDEN NEDAN! 

Banner för SVEA 190x150

 

 VÅR KLUBB ÄR VACCINERAD
MOT DOPING

SKÖVDE SAINTS KÄMPAR MOT DOPING I IDROTTEN

 

BÖRJA SPELA MED OSS! 

beeball_bee

 


 

 STÖTTA SKÖVDE SAINTS:Följ baseboll LIVE på


Postadress:
Skövde BSK - Baseboll och Softboll
Rickardsson, Rådmansgatan 7
54145 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info