Hoppa till sidans innehåll

Saints på Europacup i Bulgarien

17 AUG 2019 16:06
För första gången på tre år men för 10:e gången i ordningen representerar Skövde Saints Sverige i softbollens Europacuper. Denna gång reste laget till Dupnitsa, Bulgarien för att spela Europacupens B-pool 19-24 augusti. Foto: Grega Valancic
  • Uppdaterad: 17 AUG 2019 16:06

Direktlänk: Spelschema, resultat och länk till play by play

Europacupen: Summering

När tjejerna kom hem från turneringen på söndagen var det idel glada miner. Att få ha spelat sporten man älskar en hel vecka, fått hela NIO matcher på meritlistan, och att ha fått spela mot relativt bra motstånd kan ju göra varje softbollälskande person hur nöjd som helst. När turneringen summeras statistiskt kan vi konstatera att Skövde som lag hade den näst starkaste offensiven i turneringen, som lag slog man .346 och man hade även turneringens bästa offensiva spelare i Rhianna Rich, som slog .613 (19 för 31) med 10 extrabasehits. Rachel Ray kom på fjärde plats i slagningsligan med ett average på .529 (9 för 17).

Men det viktigaste med att spela Europaupspel är inte statistiken. Det är känslan att representera sitt land i en kamp mot lag från andra softbolländer. Det är möjligheten att få spela många matcher på en vecka och få ovärderliga lärdomar inför sitt fortsatta softbollspelande. Att få spela Europacup i sin idrott är en förmån - en förmån som tyvärr allt för få svenska lag nyttjar, framförallt om man verkligen vill spela fler matcher och utveckla sig.

De två lag som går till SM-final i softboll har automatiskt kvalificerat sig till Europacuperna, SM-segraren till Europacupens B-pool (som Skövde spelade i år) medan SM-tvåan får möjlighet att spela Cupvinnarcupen som avgörs i en enda pool mot högklassigt motstånd från hela Europa. I år deltog 12 lag i Cupvinnarcupen, med allt möjligt motstånd från italienska proffslag till glada amatörer från Schweiz, Österrike, Frankrike och Serbien - samt även ett lag från Nya Zeeland!

Lördag 24 augusti: Fjärde plats i Europacupen för Saints

Europacupen avslutades på lördagen med bronsmatch och final. Danska Hörsholm fick revansch för gruppspelsförlusten mot Skövde, och vann komfortabelt med 7-1. Skövde Saints offensiv, som innan denna match varit bland de absolut starkaste i hela turneringen, fick inte alls grepp på danskornas pitcher Alana Westerhof som pitchade hem sin fjärde seger i turneringen med 11 strikeouts. 
Efter en jämn inledning hade Hörsholm en riktigt bra fjärde inning där man tog fyra poäng och mer eller mindre punkterade matchen. Saints kunde komma med i poängprotokollet i den sjunde inningen men det var mer av akademiska karaktär. 

Spanska Atletico San Sebastian tog hem segern i turneringen efter att ha besegrat brittiska The Mix med 10-0 i finalen.

Fredag 23 augusti: En timme räckte mot Gepardy Zory

När Skövde Saints spelade sin åttonde och sista match i gruppspelet, mot polska Gepardy Zory, räckte det med en timme och knappt fyra innings för att säkra segern. Rachel Ray var stabil i cirkeln och tillät bara tre hits för polskorna, som hade förstärkningar från Japan(!).
Devisen "få ut din leadoff slagman" visade sig vara sann då Skövde scorade i alla innings, Rhianna Rich fortsatte att gå på vatten i denna turneringen och slog 2 för 3 med 2 inslagna poäng. Anna Erlandsson från Örebro bidrog hon också med två inslagna poäng - men liksom gårdagens första match så var det leverans offensivt genom hela lineupen, tio hits totalt och inga strikeouts. Matchen bröts i den fjärde inningen pga mercy rule, då ledde Skövde med 10-0 efter att Jonna Wiggins likt en gepard hunnit först till första bas på en infield hit och slagit in Skövdes tionde poäng.

Torsdag 22 augusti: Offensiv explosion mot Zagreb - drama mot Dupnitsa

Det är oklart exakt vad Skövde Saints damer åt till middag på onsdagkvällen - men de kom till spel på torsdagens morgon laddade till tänderna. Kroatiska mästarlaget Princ Zagreb och deras holländska pitcherduo hade ingen chans mot Skövde Saints offensiv. Hela lineupen, från första till sista tjej, levererade och matchen bröts redan i fjärde inningen då Skövde tagit 19 poäng på 17 hits, varav åtta dubblar och en trippel. Lina Larsson och Rachel Ray gick 3 för 4 med 4 rbi's, Tilde Harnesk gick 2 för 4 med tre inslagna poäng, och Rhianna Rich gick 4 för 4 med 4 insprungna poäng som leadoff hitter - men varenda tjej i slagordningen levererade!

Dagens andra match mot Angels Dupnitsa började mardrömslikt för Skövde, som släppte in hela 8 poäng i toppen av första inningen på fem hits och tre errors vilket gav en blytung uppförsbacke från start. Offensiven klickade inte heller och var iskall de första två inningarna innan slagen började komma till i den tredje inningen, och i den fjärde inningen tog Skövde ÄNTLIGEN sina första poäng i matchen. I den sjätte inningen tog Skövde fem poäng, bl.a. på tvåpoängs singlar av Rhianna Rich och Vanessa Karadag. Men man låg fortfarande under i botten av den sjunde inningen när Jonna Wiggins slog in den kvitterande poängen och det blev extra innings. Saints lyckades hålla tätt i toppen av 8:e inningen men det var nära att bulgariskorna tog ledningen då de hade löpare på 2 och 3 med inga brända...
I botten av den åttonde inningen buntade Anna Erlandsson över löparna till andra och tredje bas, och Tilde "Clutch" Harnesk blev matchvinnare när hon slog in Vanessa Karadag med den vinnande poängen. Oerhört skön seger trots mediokert spel!!!

Nu har laget säkrat att de får spela en placeringsmatch på lördag - och man har fortfarande chans att nå finalen om resultaten går Skövdes väg...!

Onsdag 21 augusti: Sköna vinster mot israeliska och bulgariska lag

Skövde Saints knep en skön seger mot israeliska Beit Shemes när onsdagens spel inleddes. I en jämn match kunde Skövde gå från 4-4 till 7-4 på en poänggivande singel av Vanessa Karadag, följt av en "clutch" dubbel med två outs av Tilde Harnesk. I botten av inningen stängde sedan Rhianna Rich matchen och säkrade Skövdes andra seger i turneringen. Tilde Harnesk inleddes i pitchercirkeln och även Lynn André gjorde en inning som pitcher i denna jämna och tuffa match!

Även om syftet med att åka på Europacupspel är att få många täta och jämna matcher så sliter det hårt på oss supportrar som följer matcherna play by play. Matchen mot Akademiks Sofia var inget undantag. Men även här kunde Saints efter att ha legat under med 0-3 vända matchen till ledning 6-3 som sedermera blev 6-5 innan två förlösande poäng i den femte inningen gav en något mer betryggande ledning. Till slut vinst med 8-6 i en tuff match mot Sofia. Vanessa Karadag pitchade 5.1 innings för vinsten och toppen av slagordningen levererade starkt - tre hits vardera av Rhianna Rich och Vanessa Karadag medan Nomeda Neverauskaite och Lina Larsson levererade två hits vardera.

På torsdag fortsätter Europacupspelet med två matcher, mot Princ Zagreb (2-2) och Angels Dupnitsa (2-2). Om Skövde ska kunna slåss om de övre positionerna och få spela placeringsmatcher på lördag krävs nästan två vinster där! Lycka till!

Tisdag 20 augusti: Förlust mot starkt San Sebastian

På tisdagen åkte Saints (1-2) på en klar förlust mot hittills obesegrade spanska Atletico San Sebastian (3-0). Spanjorskorna har en duktig pitcherförstärkning i kanadensk-italienska pitchern Stella Turazzi som bara släppte två hits i matchen. Det hjälpte inte att Saints defensiv havererade i den tredje inningen och tillät 4 errors som tillsammans med fem hits av San Sebastian levererade sju poäng. Till slut blev det klar förlust, 0-10. Nya tag i morgon onsdag då två matcher väntar!

Måndag 19 augusti: En vinst och en förlust

Efter en lång resesöndag och en träning i lysande väder samt tekniskt möte var det dags att kicka igång turneringen på måndagen. Saints öppnade turneringen med seger mot danska Hørsholm i en match som var tight och spännande ända tills den sjunde inningen, då Skövde gick från 4-1 till 9-1. Rachel Ray pitchade hela matchen med tre släppta hits och nio strikeouts, och offensivt svarade Nomeda Neverauskas för fyrverkerierna med fyra hits, varav en grand slam homerun. Lina Larsson slog två dubblar i matchen och hade två inslagna poäng.

I måndagens andra match, mot brittiska The Mix, krävdes det extra innings för att sära på lagen. Matchen böljade fram och tillbaka, the Mix tog ledningen med 5-0 i den andra inningen då Nomeda Neverauskas inte fick till sin pitching alls och laddade baserna med walks. Två hits senare stod det 5-0. Men Saints gav inte upp - i den tredje inningen var ställningen 5-5 efter poänggivande slag av Jonna Wiggins, Rhianna Rich och, som lök på laxen, en trepoängs homerun av Lina Larsson. Den ställningen stod sig matchtiden ut och i extra innings kunde The Mix slå in den ledande poängen medan Saints inte lyckades få hem sin löpare i botten av samma inning. Tung förlust - men en jämn och spännande match!

Inför Europacupen i Bulgarien

För Skövdes del blir det ett lysande tillfälle att få fler matcher under säsongen – på fem dagar väntar åtta matcher i gruppspelet vilket blir ett styrkeprov både mentalt och fysiskt, med förväntat soligt och varmt väder. De fyra bästa lagen får spela placeringsmatch och final – och det land vars klubblag vinner hela turneringen blir uppflyttade till Premiere Cup 2020.

Sverige har haft en plats i Premiere Cup sedan Skövde spelade upp sig i finrummet 2012 – men efter att inget klubblag från Sverige kunde åka och representera landet 2018 blev Sverige av med sin plats och får nu kvala sig in i finrummet igen.
I normala fall är det SM-segrarinnorna från föregående år som får möjligheten att representera Sverige i Europacupen/Premiere Cup medan SM-tvåan får möjlighet att spela Cupvinnarcupen, något som tyvärr sker alltför sällan.

Motståndet i Europacuperna brukar hålla betydligt högre klass än vad de genomsnittliga matcherna i softbollserien erbjuder, och därför blir detta en bra uppgift för Skövde som till stora delar har ett ganska ungt lag.
Den nedre åldersgränsen för att spela Europacup är 17 år (dock får man ha med max fyra spelare som under året fyller 15 år under förutsättning att truppen även innehåller minst 12 spelare som har ”rätt” ålder).

Hela spelprogrammet hittar ni här! 

Skövde kommer spela enligt följande:

Måndag 19 augusti
09:00 Hørsholm (DEN) - Skövde Saints  
13:30 Skövde Saints - The Mix (GBR)  
Tisdag 20 augusti  
15:45 Atletico San Sebastian (ESP) - Skövde Saints  
Onsdag 21 augusti  
11:15 Beit Shemes (ISR) - Skövde Saints  
15:45 Skövde Saints - Akademiks Sofia (BUL)  
Torsdag 22 augusti  
09:00 Princ Zagreb (CRO) - Skövde Saints  
13:00 Skövde Saints - Angels Dupnitsa (BUL)  
Fredag 23 augusti  
09:00 Skövde Saints - Gepardy Zory  
       

Truppen till Europacupen

Skövde kommer åka ner med en trupp som är förstärkt med tre tjejer från Örebro Eagles, och en spelare från danska Amager Vikings. (I softbollens Europacuper får man under turneringarnas tillfälliga transferfönster ha med obegränsat antal EU-medborgare i sitt lag, men endast tre icke-EU spelare.)

Priya Mohlén Wendel, Head Coach
Lina Larsson
Vanessa Karadag
Jonna Wiggins
Tilde Harnesk
Lynn André
Nomeda Neverauskaite
Rachel Ray
Rhianna Rich
Angelica Lindwall
Alec Weinö Grimstoft
Helena Nukunuku, Amager Vikings
Sanna Hermansson, Örebro Eagles
Anna Erlandsson, Örebro Eagles
Camilla Edoff, Örebro Eagles

Skövdes tidigare Europacupturneringar:
2005: Cupvinnarcupen B-pool, Haarlem, Nederländerna (2:a plats)
2007: European Cup B-pool, San Marino (1:a plats)
2008: Premiere Cup, Prag, Tjeckien (9:e plats)
2009: Premiere Cup, Legnano, Italien (8:e plats)
2010: Premiere Cup, Haarlem, Nederländerna (9:e plats)
2011: Premiere Cup, Caserta, Italien (10:e plats)
2012: European Cup B-pool, Ostrava, Tjeckien (1:a plats)
2013: Premiere Cup, Prag, Tjeckien (9:e plats)
2016: Premiere Cup, Ronchi dei Legionari, Italien (6:e plats)

 

Skribent: Kristian Pälviä
Epost: This is a mailto link

 SKÖVDE SAINTS
PARTNERS

  

 

LIU SKÖVDE

LIU BASEBOLL SOFTBOLL
Läs mer om hur du kan kombinera
baseboll och softboll på gymnasiet!

SPELAR DU PÅ SVENSKA SPEL?

Har du Spelkort och vill stötta
Skövde Saints verksamhet?
KLICKA PÅ BILDEN NEDAN! 

 

 VÅR KLUBB ÄR VACCINERAD
MOT DOPING

SKÖVDE SAINTS KÄMPAR MOT DOPING I IDROTTEN

 

 

VÅR KLUBB ÄR ANSLUTEN
TILL IDROTTSBREVET.SE

logga idrottsbrevet.se 

 

 

BÖRJA SPELA MED OSS! 

beeball_bee

 


 

 STÖTTA SKÖVDE SAINTS:Följ baseboll LIVE på


Postadress:
Skövde BSK - Baseboll och Softboll
Rickardsson, Rådmansgatan 7
54145 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info