Hoppa till sidans innehåll

Tennisförälder


Klicka här och se om du en bra tennisförälder?

Att bli en bättre tennisförälder    

En hjälp till föräldrar som har unga tennisspelande barn

 

Introduktion:
Forskning har visat att tennis är en av de mest hälsosamma sporter och minst benägna till skador som ungdomar kan utföra idag. Tennis är en sport för livet. Den bygger självförtroende och självkänsla. Den lär självdisciplin, tillit och respekt för andra. Men ovan allt detta så ger tennisen framför allt en fysisk träning som samtidigt är rolig. Många ungdomar i Sverige spelar tennis.

Hur som helst så är det en stor skillnad på att lära sig det grundläggande i tennisen för att kunna spela och träna jämfört med att tävla med framgång på hög nivå.

Individuella sporter som tennis lär oftast ungdomarna att jobba hårt, att tåla stress, att prestera under press, och att klara av balansgången emotionellt och fysiskt så som tennisen många gånger kräver. Hur som helst så kan pressen bli en börda också om den inte hanteras rätt.

Ibland kan juniortennis på tävlingsnivå vara extra tuff för både föräldrarna som barnen för att det är så många faktorer som påverkar tävlingsmiljön som ofta är ny för alla inblandade.

För föräldrarna kan tävlingstennisen bli en komplex erfarenhet, särskilt om de inte själva spelat på en tävlingsnivå tidigare. För ungdomarna som ska tävla uppstår problemen ofta därför att kraven från tävlingstennisen ligger utanför deras kontroll och förmåga.

Du, som förälder, vill hjälpa ditt barn att klara denna nya situation, så som du brukar göra när det gäller det som finns i barnets liv: skola, vänner, familj etc. Du vill att ditt barn ska vara lyckligt, tycka tennis är roligt och lära sig spela på en rimlig nivå. Därom råder det inget tvivel, det var därför som du/ni som förälder uppmuntrade och involverade ert barn i tennisen från början.

Du vet att det inte är lätt att vara en bra förälder, och det är ännu svårare att vara en bra förälder till ett tennisspelande barn på tävlingsnivå. Att veta vad som är bäst att göra för att hjälpa sitt barn, dessutom när och var, är inte lätt.

Där finns en massa frågor att ställa men det är svårt att veta till vem man ställer dem. Oftast finns det inga klara svar eller anvisningar att följa. Många problem uppstår på grund av att föräldrar ibland är osäkra på hur de på bästa sätt ska hjälpa sina barn istället för att lite på sin naturliga instinkt. Därför gör man som förälder fel fler gånger än de gånger som blir rätt.

 

 

Intressant nog, visar forskningen att supporten från föräldrarna i väldigt viktig för ett barns fortsatta tävlande inom tennisen. Forskning visar även att stor del av den fysiska och emotionella stressen som påverkar barnens tennis kommer från föräldrarna. Konsekvensen av överdriven stress på ett tävlingsspelande barn leder tyvärr väldigt ofta till en utbrändhet, barnet slutar för tidigt. Onödigt stor press på barnet kan även förstöra relationen mellan barnet och föräldrarna utanför tennisbanorna.

Verkligheten är att föräldrarna har en väldigt viktig roll att spela i barnets tennis aktivitet, detta oavsett nivå på deltagandet. Föräldrar behöver hur som helst träna för att klara sin del i det team som de utgör tillsammans med sina barn.

Anledningen till denna artikel är för att hjälpa er föräldrar att prestera bättre i denna komplexa och ibland förvirrade värld som tävlingstennisen är. Jag har skrivit för att informera och ge vägvisning till hur man på bästa sätt kan hjälpa sitt barn, så att både ni som föräldrar liksom ert barn, får ut mesta möjliga glädje i ert engagemang kring tävlingsspelandet. Jag hoppas att ni finner informationen bra för den roll ni nu ska spela.

Föräldrar och tennis som sport

 • Fokusera på prestationen/utförandet istället för att fokusera enbart på tennisresultat eller ranking.
 • Belöna hårt arbete och bra inställning istället för resultat. Undvik att bara berömma resultat.
 • Ta fram tennisen i ett perspektiv att den bara är en sport, och betona istället värdet av att den förbereder för livet. UNDVIK att få tennisen att verka större än livet, skolan är alltid viktigare än tennisen till exempel.     
 • Som tennisförälder, försök att förstå och ha empati med den emotionella press och komplexitet som sporten innebär. UNDVIK att underskatta den stress som en individuell sport som tennis innebär.
 • Ge ditt barn uppgifter och ansvarsområden som på lång sikt bygger självförtroende och oberoende. UNDVIK att göra dem beroende av dig/er.
 • Försäkra dig om att tävlingserfarenheten som tennisen ger är positiv, framför allt utifrån perspektivet att det ska utveckla barnet. Tryck extra mycket på faktorer som sportmanskap, etik, personlig utveckling, ansvarskännedom och positiv attityd gentemot mot andra. Dela ett hälsosamt intresse i en härlig sport tillsammans med ditt barn. UNDVIK att träning och tävling blir en negativ erfarenhet för ditt barn.
 • Förstå att barnen inte bara har rätten att delta inom tennisen, utan även att inte delta.
 • Låt ert barn veta att ni bryr er och att ni finns där om de behöver hjälp. UNDVIK att bli för involverade i ert barns tennis.
 • Var beredd på att lyssna och lära. UNDVIK att tro att ni kan allt om tennis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Föräldrar och deras söner och döttrar

 • Var redo att hjälpa emotionellt och erbjud uppmuntran, speciellt när barnet har det jobbigt. UNDVIK att använda bestraffning och tillbakadragande av kärlek, beröring och värme för att få ert barn att jobba hårdare och kanske prestera bättre.
 • Få ert barn att känna sig värdefull och förstärk hans/hennes självkänsla, speciellt när han/hon förlorat en match. UNDVIK att kritisera ert barns resultat.
 • Gör klart för ert barn att han/hon spelar match och att ni finns där i bakgrunden och uppmuntrar om han/hon vill det. UNDVIK att säga, ”vi ska spela match idag” som om du också ska in på banan.
 • Uppmuntra ditt barns prestationer i tennisen, men håll dem på marken genom att hålla resultaten i perspektiv till annat. UNDVIK att placera dem på en piedestal.
 • Betona att, vinna eller förlora, så älskar jag dig lika mycket ändå. UNDVIK att bli upprörd eller behandla ditt barn annorlunda när han/hon förlorar.
 • Stanna kvar hela matchen och visa ditt barn genom att inte överreagera i positiva eller negativa situationer, att oavsett ställningen, att du bryr dig om och värderar att han/hon kämpar och försöker. UNDVIK att gå ifrån en match för att ditt barn presterar dåligt.
 • Ställ frågor som ”hur var matchen?”, ”hur spelade du?”, ”hade du roligt?”, vilket visar att du bry dig om ditt barn och deltagandet snarare än resultatet. UNDVIK frågor som ”vann du?” efter att ditt barn kom hem från en match.
 • Undvik överträning och utbrändhet om det är möjligt. Glöm inte att ditt barn fortfarande växer.
 • Var stöttande (ekonomiskt och på andra sätt), förstärk att du är glad att stötta ditt barns intresse av tennis. UNDVIK att framkalla skuld genom att ditt barn känner att han/hon är skyldig dig för den tid som är nedlagd, pengar som betalats i samband med tennisen och uppoffringar som gjorts från din sida.
 • Försök uppmuntra ditt barn till att bli oberoende och tänka själv. UNDVIK coaching från sidan.
 • Följ en förlust för ditt barn, håll förlusten i sitt perspektiv och betona att det bara är en tennismatch. Hur dåligt resultat det än var, så går inte jorden under för den skull. Solen kommer att gå upp även imorgon. UNDVIK att verbalt eller fysiskt skälla på ditt barn, speciellt efter en förlust.
 • Försök vara ärlig och konsekvent när du kommunicerar med ditt barn om tennis. UNDVIK att ljuga.
 • Uppmuntra ditt barn att ta ansvar för sin framgång eller misslyckande och stå för det som hänt under matchen (till exempel ”det var samma underlag för er båda”). Huvudsyftet borde vara, oavsett förhållandena, att hjälpa honom/henne att fokusera på att göra sitt bästa. Då är ditt barn alltid en ”sann vinnare”. UNDVIK att hitta på ursäkter för ditt barn (”banan var för långsam”, ”motståndaren hade tur”, skylla på domaren mm).
 • Visa ditt intresse för barnets tennis genom att vara närvarande på tävlingar då och då. Hur som helst, UNDVIK att närvara vid varje träning och match.
 • Låt tränaren bestämma hur mycket ditt barn bör träna. UNDVIK att kritisera ditt barn för att få honom/henne att spela fler tävlingar, eller att träna mer. Kom ihåg att när det gäller träning, så är kvaliteten viktigare än kvantiteten.
 • Förstå riskerna och var uppmärksam på tecken som tyder på stress (sömnlöshet, hyperkritisk, fusk mm). UNDVIK att vara för närgången och intensiv när det gäller ditt barns eventuella uttryck av osäkerhet och oro runt deltagandet i en tävlingssport som tennis.
 • Den enda förväntan som du bör ha när det gäller ditt barns tennisspelande är att det kommer att hjälpa honom/henne att bli en bättre person och atlet. Allt annat är en bonus. UNDVIK att antyda eller förvänta dig att ditt barn ska bli en framgångsrik tennisspelare på proffstouren.
 • Uppmuntra ditt barn att syssla med flera sporter än tennis, detta för att träffa fler kompisar och delta i andra aktiviteter. UNDVIK att tvinga dem att välja sport för tidigt.
 • Jämför ditt barns utveckling med hans/hennes egen förmåga och mål. UNDVIK att jämföra ditt barns utveckling med andra barns utveckling.
 • Försök att motivera ditt barn på ett positivt och omtänksamt sätt (till exempel genom positivt förstärkning). Proportionen 3:1 i positiva kommentarer mot negativa kommentarer är en bra balans för att ge en effektiv feedback till ditt barn. UNDVIK att trakassera eller använda sarkasm för att motivera ditt barn.
 • Försäkra dig om att ditt barn förstår principen av bra sportmanskap, uppförande och etik. UNDVIK att ignorera ditt barns dåliga beteende (fusk, använda fula ord eller att behandla andra med dålig respekt) eller att se mellan fingrarna när det gäller andra dumma saker som gynnar tennisen. Om detta beteende uppstår, blanda dig snabbt och var förberedd på att agera om beteendet är acceptabelt.
 • Belöna ditt barn för vad han/hon är som människa och inte som tennisspelare. UNDVIK att ge speciella privilegier, priser, yttre belöningar för att motivera mer till att vinna matcher.
 • Förstå att du och ditt barn behöver dela andra intressen och kommer ofta att behöva ett break från tennisen. UNDVIK att argumentera eller spendera för mycket tid genom att prata tennis med ditt barn.
 • Ditt barns välmående är det viktigaste. UNDVIK att få ditt barn att tro att hans/hennes tennis är viktigare för dig än barnet själv.
 • Förstå att tennisspelare behöver lite tid på sig när de förlorat en match. En klapp på axeln eller något uppmuntrande ord kan vara tillräckligt när det går ifrån banan. Diskutera matchen kan du göra när känslorna svalnat och distansen till matchen är lite längre. UNDVIK att tvinga ditt barn att prata med dig direkt efter en förlorad match.
 • Ta skador på allvar och utan tvekan. Konsultera läkare vid behov. Ignorera inte smärta och värk. Tvinga ALDRIG ditt barn att spela om han/hon är skadad.
 • Se till att ditt barn vet om att du alltid är redo att ställa upp och skjutsa honom/henne till tävlingar och träning om han/hon vill det. UNDVIK att insistera på att du ska vara med på alla träningar och matcher.

 

 

 

 

Föräldrarna själva

 • Försök att alltid se positiv, nöjd, bestämd, lugn och avslappnad ut under ditt barns matcher. UNDVIK att visa negativa känslor genom att se nervös ut vid sidan om banan när ditt barn till exempel gör något enkelt misstag.
 • Behåll din humor och ha roligt med ditt barns tennis. UNDVIK att agera negativt eller vara överdrivet kritisk. Förstå att det krävs känslomässig kontroll för att vara en bra tennisförälder.
 • Följ din förälder roll och håll dig till den. UNDVIK att vara ditt barns coach (eller att bli för engagerad när det gäller taktik och teknik).
 • Lev ditt eget liv skilt från tennisen. Kom ihåg att du har egna behov också, som inte ska nonchaleras. UNDVIK att leva ut dina egna drömmar genom ditt barn och hans/hennes tennis.
 • Var generös och applådera även ditt barns motståndare och hans/hennes försök till att göra så bra ifrån sig som möjligt. UNDVIK att ignorera och kritisera ditt barns motståndare.

Föräldrar och deras barns tränare och andra runt tennisen

 • Ha respekt för tränarens expertis. UNDVIK att kritisera träningsmetoderna som tränaren har för ditt barn.
 • Försäkra dig om att tränaren är positiv, uppmuntrande och har bra värderingar som ditt barn kan följa. Försäkra dig om att ditt barns tränare har skrivit under ITFs coaching code vad gäller etik. UNDVIK att tillåta tränaren att vara för gåpåig och pushande, negativ och resultat orienterad. Eller att tillåta tränaren att påtvinga orimlig mängd träning till ditt barn till exempel.
 • Försök att inför en rak kommunikation med ditt barns tränare och stäm av då med honom/henne via korta möten. På dessa ”pratstunder” har du möjlighet att fråga hur det går och på så sätt följa ditt barns utveckling både emotionellt som tennismässigt. UNDVIK inte att ha möten och kommunikation med tränaren.
 • Om ditt barn ska ha ny tränare, så försäkra dig om att alla tidigare tränare och relationer med dem har avslutats på ett professionellt och etiskt riktigt sätt.
 • Förstå att ditt barns tränare är kvalificerad och professionell nog att hjälpa ditt barn på många sätt, både på/runt tennisen men också med annat. Tränaren kan också hjälpa dig som förälder att bättre förstå tennis. Hjälp tränaren med det som du är bra på, ditt eget barns personlighet och känslor. Det är viktiga bitar för en tränare. UNDVIK att betrakta tränaren som en anställd eller som en ”bollmatare”, som bara skulle ha professionella mål.
 • Var generös genom att också uppmuntra bra spel från ditt barns motståndare. På så sätt bygger du även upp bra relationer med andra tennis föräldrar. UNDVIK att skapa dåliga relationer med andra tennis föräldrar, eller att i värsta fall få dem som fiender.
 • Försök att håll en balans mellan tennisen och intresset för övriga familjemedlemmar. UNDVIK att förbise något annat barn i familjen.

Alla tränare och föräldrar bör inse att för att skapa en professionell attityd hos unga spelare krävs ett långsiktigt arbete som kan ta många år. Med vetskap om detta bör vi börja påverka spelarna på detta område tidigt, faktiskt redan från det att de börjar spela och träna tennis. Självklart ska ansvarsområden och uppgifter som vi ger dem vara i förhållande till deras ålder.

Ett barn som är under 12 år bör

 • Förbereda sina saker själv
 • Packa sin väska före träning (racket, bollar, extra t-shirt, vattenflaska mm)
 • Vara i tid till träningen
 • Kunna de grundläggande tennisreglerna

Ett barn som är under 14 år bör

 • Värma upp ordentligt före träning och matcher utan att någon ska säga till om det
 • Veta och klara av att dricka tillräckligt i samband med match och träning
 • Klara av att anmäla till tävlingar själv (viss hjälp behövs)
 • Hitta dubbelpartner själv
 • Lämna in racketar på strängning och även kunna säga hur hårt de vill ha det strängat

 

 

 

 

Ungdom mellan 16-18 år bör under träning med eller utan tränare klara av

 • Träna med kvalitet och intensitet hela tiden (full koncentration hela vägen)
 • Klara av att bibehålla emotionell kontroll (både på träning och match)

Ungdom mellan 16-18 år bör under match klara av att

 • Boka träningsbanor och skaffa träningsbollar själv
 • Ordna med väckning själv
 • Studera sin nästa motståndare själv
 • Ha bra matvanor (välja rätt mat – mycket frukt och grönsaker, pasta, fisk, vitt kött: om det är nödvändigt köpa bra mat istället för att äta skräpmat)
 • Hitta sina egna rutiner för att på bästa sätt förbereda sig inför match och träning
 • Klara av att packa allt inför match (det inkluderar plåster, lindor, bananer, extra shorts, t-shirts, sockar, handduk mm)
 • Stränga sina egna racketar? När man är hemma.
 • Helt och fullt förstå juniorrankingen, tävlingsreglerna (till exempel kunna systemet vid för hur man signar upp sig som lucky looser)och alla de steg som finns upp till en ATP/WTA nivå.
 • Ta reda på när nästa match är
 • Utvärdera sin prestation efter match

Ofta görs dessa nämnda saker ovan av föräldrar och tränare som tror att det hjälper spelaren. En tränare/förälder ska så långt det går hjälpa spelaren att bli oberoende av andra personer, det är ett givet mål för alla som är vid sidan om en tennisspelare. Kom ihåg att en förälder eller tränare kommer inte alltid kunna vara där när det är tennismatch.

Genom att successivt ge tuffare och tuffare uppgifter till unga spelare, bygger vi upp deras oberoende och självförtroende vilket så småningom på ett naturligt sätt leder dem till en professionell attityd. Det ultimata målet för en tränare/förälder är att de ska klara sig utan den hjälpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sammanfattning

Tydligen är det så att föräldrars kärlek och förståelse är viktig när det gäller att få fram bra tennisspelare. Om alla de som är inblandade; spelare, tränare, föräldrar förstår att hårt arbete är den faktor som slutligen bestämmer en spelare, då blir tennisträning och tävling en hälsosammare aktivitet för ungdomarna.

Föräldrar bör agera som föredömen genom att visa sina barn att de kan hantera stressen som finns under en juniortävling. Om föräldrar, som är mogna vuxna människor, inte kan hantera detta, hur kan de då förvänta sig att unga, ofta omogna, spelare ska klara av situationen.

Ditt barn behöver dig mest av allt som förälder. I den rollen är du oersättlig. Glöm inte att ditt barn kommer först, därefter kommer ditt tennisspelande barn.

Tennis bör vara en hälsosam, rolig och positiv erfarenhet för både föräldrar som för barn. Jag hoppas att detta dokument kan hjälp dig att få balans i tillvaron runt ditt tennisspelande barn.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:51 Skribent: Samuel Lindholm

Postadress:
Skövde TF - Tennis
Billingehovsvägen 7
54142 Skövde

Kontakt:
Tel: 0500435752
E-post: kansli@skovdetennis....

Se all info