Hoppa till sidans innehåll

Det här är Skuru


Omfattande barn- och ungdomsverksamhet

Skuru IK har under många år varit den handbollsklubb som har flest barn- och ungdomslag som spelar i handbollens seriesystem i Stockholm. Skurus IK har idag totalt från våra dam- och herr- A-lag och hela vägen ned till de yngsta c:a 35 lag. Totalt är det bortemot 800 medlemmar i Skuru IK som är engagerade i handbollen på ett eller annat sätt.

Kontaktpersoner för lagen i Skuru IK Handboll hittar du på respektive lags hemsida. Om du har frågor - kontakta kansliet.

För de yngsta som precis börjat skolan startar vi varje höst upp en ny Bollskola. Vi vet både genom egna och andras erfarenheter att en stark barn- och ungdomsverksamhet är en förutsättning för att också kunna bedriva en bra seniorverksamhet. Skurus vision är att bygga elit på egen grund så därför ser vi gärna att vi kan få utveckla spelare i Skuru hela vägen från Bollskolan till seniorernas A-lag.

Skuru IK Handboll är tilldelad utmärkelsen "Utmärkt Förening"

En utmärkt förening ska bland annat ha en policy om alkohol, mobbing, jämställdhet, ledarskap och skadeförebyggande arbete. En utmärkt förening är en förening som arbetar med värdegrunds- och utvecklingsfrågor, i syfte att föreningen och dess verksamhet ska vara en attraktiv, trygg, säker och utvecklande miljö, för alla barn och ungdomar oavsett ambitionsnivå.

Engagerade ledare, föräldrar och sponsorer

För att idrottsverksamheten ska fungera bra krävs förutom att ha spelare många andra som är villiga att hjälpa till och/eller på annat sätt stötta verksamheten.

I handbollen har vi genom alla år haft många duktiga tränare och lagledare och det är genom deras idoga arbete som grunden för de olika lagens framgångar har lagts. De många timmar av ideellt arbete som dessa c:a 150 ledare lägger ned på verksamheten går inte att överskatta.

Som förälder har man också en viktig roll att spela – man ska skjutsas till och från träningar och matcher, man ska ge sina barn positiv stöttning i deras idrottsutövande och man har en viktig roll som finansiär och deltagare i olika arrangemang – i och utanför idrottshallarna.

Vi får också ekonomiskt stöd från många företag och organisationer genom sponsring. Det är vi oerhört tacksamma för eftersom det finns mycket som kostar pengar i idrotten: Sponsorerna hjälper oss att bedriva en bra verksamhet alltifrån Bollskolan och upp till våra seniorlag.

Starten 1950 - utomhus

Handbollen såg sin start i Skuru IK 1950 när slöjdläraren i Sickla skola Ove Sandehn och den då legendariske skuruiten Lennart ”Walle” Wallin drog igång handbollssektionen i klubben. Det strömmade snabbt till många fotbollspojkar som ville vara med. Ingen av dem hade tidigare använt händerna i bollspel, med under Walles ledning växte det snabbt fram ett hyfsat handbollsgäng. Träningsförhållandena var dock inte särskilt bra. Det fanns inga lokaler för handboll då i Nacka. I början tränade man utomhus på Nacka Reals asfalterade skolgård.

Herr- och pojkhandbollen

Senare under 50-talet kunde man flytta träningarna inomhus genom att sent på kvällarna få tillgång till två av militärens lokaler, hos dåvarande LV-3 på Linnégatan och K-1 på Vallhallavägen. På LV-3 var man först tvungen att först tända en ordentlig kakelungsbrasa innan man kunde börja träna…

I slutet av 50-talet tröttnade dock spelare och tränare och verksamhet lades i träda i några år till man startade igen 1960. Under 90-talet hade herrhandbollen sin främsta period hittills i Skuru IK då man var uppe och spelade i division 1 under ett antal år och 1997 blev man distriktsmästare. Samma år blev också damerna distriktsmästare och det var första gången en förening i Stockholm vunnit både herr- och damklassen i DM.

Idag har vi ett herrlag och många pojklag i alla åldrar. Konkurrensen på pojksidan I Stockholm är dock tuff, både från andra handbollslag och från andra idrotter.

Hallar i Nacka

1963 stod Nacka Sporthall klar och därmed ändrades förutsättningarna drastiskt till det bättre för handbollen. Äntligen fanns inomhuslokaler för bl.a. handbollen. Förutsättningarna blev ännu bättre när Nacka Bollhall invigdes 1992.

Under år 2010 stod Skuruhallen klar. En hall med huvudfokus på handboll.

På längre sikt ser vi med glädje fram mot en större arrangemangshall i Nacka kommun. Med den hoppas vi att fullt ut kunna uppfylla såväl alla nationella krav för elithandbollen som de krav som ställs på internationella inomhusidrottsarrangemang.

Dam- och flickhandbollen

I början av 1950-talet startades också damhandbollen upp i Skuru IK. Men eftersom träningsförhållandena var usla – alla träningar hölls utomhus så dog verksamheten, trots framgångar i utomhushandbollen i Stockholm, ut i slutet av 50-talet. Verksamheten återuppstartades 1964, när möjligheten att träna inomhus i Nacka fanns. Till första träningen kom bara 3 unga tjejer. För att få ihop en lag fick man gå upp på läkaren och värva ihop ytterligare några spelare så man fick ihop ett lag.

Framgångarna för tjejerna startade i början av 1970-talet. 1972-73 blev Skurus flickor bästa klubb i de dåvarande S:t Erikscupen och 1978 vann B-tjejerna den numera nedlagda 70-iaden. Därefter har tjejerna i Skuru IK handboll firat många triumfer. Under 80- och 90-talet har man varit Sveriges bästa flickförening i handboll.

Efter tusenårsskiftet fortsätter framgångarna. Vi har tagit guld flera gånger i J-SM och U-SM. Damernas A-lag spelar i Elitserien sedan 1986 och har f.n. tagit hem 3 SM-guld.

Många lyckade arrangemang

Ett utmärkande drag i handbollssektionen är de många olika arrangemang vi har.

Varje år säljer vi julgranar vid ICA Nära i Ektorp och utanför ICA Maxi i Svaltan. Skuru IK arrangerar även årligen tre barn- ungdomshandbollsturneringar – Skurucupen i början av september och Sporrong Minihandbollcup i början av maj. Vi driver också kiosken i Nacka Bollhall och arrangerar SM-steg i ungdoms- och juniorhandbollen och mängder av seriematcher för alla våra lag i alla åldrar.

Tack alla!

För att allt detta ska fungera krävs framförallt en sak – mängder av engagerade föräldrar, ledare, spelare, sponsorer och andra supportrar som ställer upp och gör Skuru IK Handboll till den framgång den idag är.

Kontakta sektionsstyrelsen här: Handbollsstyrelsen

Uppdaterad: 01 FEB 2017 13:35

SKURU IK HANDBOLL PARTNERS:ICAMAXI_v3

stadium_supporta_skuruhandboll 

 

Postadress:
Skuru IK - Handboll
Box 4013
13104 Nacka

Kontakt:
Tel: 0708702670
E-post: This is a mailto link

Se all info